• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • CLUJENI DE EXCEPTIE: Neurologul clujean Bogdan Florea a înotat la Swimathon Mureș pentru pacienții cu epilepsie

CLUJENI DE EXCEPTIE: Neurologul clujean Bogdan Florea a înotat la Swimathon Mureș pentru pacienții cu epilepsie

Publicat: 14 iunie, 2017 07:43
Actualizat: 23 martie, 2022 05:11

Neurologul clujean Bogdan Florea a înotat la Swimathon Mureș pentru pacienții cu epilepsie și a strâns donații în valoare de 13.370 lei, donatiile urmand sa fie folosite pentru achizitionarea unui aparat EEG, în Brașov.

Pe 11 iunie a avut loc la Târgu Mureș competiția de înot Swimathon, organizată de Fundația Comunitară Mureș, cu scopul final de strângere de fonduri pentru cauze caritabile.

3 dintre cele 52 de echipe participante la Swimathon Mureș 2017 au înotat pentru proiectul Telemedicină în Epilepsie, fondat de Asociația Lions Club Transilvania. 7 copii, 5 doctori, printre care și inițiatorul proiectului, medicul neurolog clujean Bogdan Florea, și 5 persoane care iubesc pe cineva cu epilepsie au înotat pentru cei 400.000 de pacienți și pentru dreptul acestora la o calitate crescută a vieții. Cele 3 echipe au fost coordonate de ambasadoarea proiectului, Helga Demeny, campion multiplu la înot, prima femeie din România care a înotat 24 de ore neîntrerupt.

Proiectul a reușit să strângă un număr record de donații, de 13.370 lei. Banii vor fi folosiți pentru achiziția unui echipament EEG (electroencefalograf), aparat necesar pentru un diagnostic corect și complet și pentru monitorizarea evoluției sub tratament. Noul echipament va fi montat în Brașov. 

Dr. Bogdan Florea a făcut următoarele declarații în cadrul unui interviu acordat Radio NoRo – Vocea Pacienților:

„Anul acesta am imaginat o serie de evenimente cu precădere sportive sau cu impact mare în mase: maraton, swimathon, euro-baschet, biciclete, astfel încât să ajungem cu mesajele la familiile pacienților cu epilepsie. Am fost încurajați de succesul pe care l-am avut în 9 aprilie la Maratonul Internațional Cluj, în care am văzut 7.000 de persoane înregistrate la maraton, dintre care aprocimativ 3.500 au purtat pe mână o brățară pe care scria RUN FOR EPILEPSY / ALEARGĂ PENTRU EPILEPSIE. 

Întorcându-ne la Swimathon, nu sunt un mare sportiv, dar m-am ambiționat pentru că am văzut oamenii frumoși. Sunt cel mai modest pregătit din echipă, dar inima mare m-a făcut să mă arunc în apă cu entuziasm, alături de oameni experimentați. Jurământul lui Hipocrate chiar ne dă voie să și înotăm pentru pacienții care vin către noi cu speranțe și poate că e o dovadă elementară că vrem să dăm tot ce e mai bun din noi pentru asta. Am fost singurul neurolog care a înotat la competiție, alături de un chirurg toracic, cardiolog, ginecolog și veterinar”, a punctat dr. Bogdan Florea.

„Mesajul nostru pentru toată lumea este că epilepsia nu este o provocare care trebuie ascunsă. Cu cât se începe mai repede tratamentul potrivit, cu atât este mai bine. 70% dintre persoanele cu epilepsie pot avea o viață normală. Cu cât te ascunzi, cu atât scazi șansele de succes ale tratamentului. Ascunsul aduce o cascadă de evenimente neplăcute.”

Obiectivul principal al inițiativei Telemedicină în Epilepsie este creșterea accesului la diagnostic și tratament modern pentru pacienții cu epilepsie, mai ales pentru cei care locuiesc în zone îndepărtate geografic de centre universitare sau slab deservite medical. Investiția într-un EEG este de 25.000 euro.

Prin Rețeaua de Telemedicină în Epilepsie, pacienții vor beneficia de dosare medicale cu istoricul și analize EEG complexe și repetate. Datele vor fi stocate pe un server central, la care au acces și alți medici epileptologi care pot să își ofere expertiza în interpretarea datelor. Mai mult decât atât, conectarea cu alte centre de excelență din lume (Montreal, Copenhaga, Geneva) face posibil schimbul de informații între medici specialiști, oferind astfel o a doua sau chiar o a treia opinie competentă, pentru cazurile dificile.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
25 septembrie, 2023
Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat
12 septembrie, 2023
Șefa ISJ Cluj despre consumul de droguri din școli: Pliculețe introduse prin gard, poliția nu poate percheziționa dealeri fără mandat
8 septembrie, 2023
S-a dat startul lucrărilor la drumul expres care va lega DN1 din zona Tureni de Autostrada Transilvania

Noua grădiniță din Baciu își va deschide porțile pentru cei mici la finele lunii octombrie, ...

Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie

Speranța mai redusă de viață a românilor comparativ cu cea a celorlalți cetățeni europeni și ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele ...

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Dacă te consideri o persoană ambițioasă, care iubește să își gestioneze singură timpul și îți ...

Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes

Judecătorul clujean Cristi Danileț a afirmat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că ...

Cristi Danileț, judecător: MCV trebuia menținut și înăsprit în cazul României, nu eliminat

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
Success message!
Warning message!
Error message!