Clujenii care au CREDITE în franci elvețieni PROTESTEAZĂ duminică în Piața Unirii din Cluj între orele 12.00-15.00, mitinguri similare fiind programate în aceeași zi la Bucureşti, Craiova, Iaşi şi Timişoara.
GRUPUL CLIENŢILOR CU CREDITE ÎN CHF organizează, simultan, în 5 oraşe din ţară, mai multe mitinguri de protest prin care solicită Guvernului, Camerei Deputaților, Băncii Naționale și Băncilor Comerciale convertirea în lei a creditelor în valută (CHF, EUR, USD), deși BNR a transmis prin guvernatorul Mugur Isărescu că cea mai bună soluție ar fi impartirea poverii intre clienti si banci, prin negociere și că o conversie in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric ar genera pierderi pentru bancile care au acordat astfel de credite de 5,7 miliarde lei, reprezentand 0,8% din PIB. Un plus de 20%, asa cum solicita consumatorii, se ajunge la pierderi de 4,5 miliarde lei (0,6% din PIB).
În Cluj-Napoca, mitingul se va desfăşura în Piața Unirii, între orele 12.00-15.00. Celelalte oraşe sunt Bucureşti, Craiova, Iaşi şi Timişoara.
Solicitările membrilor acestui grup (peste 20,000 de membri, acumulați în ultimele trei săptămâni) au fost înaintate în data de 20 ianuarie 2015, Guvernului, Camerei Deputaţilor şi Senatului printr-un document care cere dispunerea în regim de maximă urgenţă a unei INIȚIATIVE LEGISLATIVE care să soluționeze situația gravă în care se găsește o bună parte a clienţilor băncilor care au contractat credite în valută (CHF, EUR, USD).
Solicitarea, cu numerele de înregistrare 686 din 20.01.2015 (Guvernul României), 296 din 20.01.2015 (Camera Deputaților) şi 113/17 din 20.01.2015 (Senat), conține și o propunere de text legislativ care are următoarele prevederi:
– Posibilitatea consumatorilor cu credite în valută (CHF, EUR, USD) de a opta pentru conversia în lei a creditelor, la cursul de la data semnării contractului + o diferență de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fără garanție).
– Interzicerea solicitării și aplicării oricăror altor comisioane, costuri și garanții suplimentare în procesul de conversie a creditelor.
– Interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în noua monedă de creditare.
Pentru susținerea acestui demers legislativ, Grupul a lansat și o petiție online, care a strâns peste 27.800 de semnături în mai puțin de două săptămâni. Inițiatorii mișcării civice: Cătălin Voivozeanu, Andreea Cristoforidis, Sorin Comănescu.
Seful BNR, Mugur Isărescu, spune cea mai buna solutie este impartirea poverii intre clienti si banci, prin negociere, insa nu precizeaza cat ar trebui sa suporte fiecare parte.