Clujenii, la trei ore distanță de plajele din Cipru

Publicat: 9 iunie, 2011 18:17

Actualizat: 23 martie, 2022 07:45

De la Cluj se poate ajunge în Cipru în două ore și 30 de minute, zburând cu un low-cost. Avionul aterizează la Larnaca, cu emoții pentru unii pasageri, pentru că pista pare să fie înghițită de Marea Mediterană. La finalul zborului, aplauzele obișnuite…
În aeroport, niciun taximetrist nu încearcă să smulgă bagajele din mâinile călătorilor pentru a-i conduce la destinație, cum se mai întâmplă prin Otopeni, în orașe din Africa și chiar prin Cluj. Cel puțin aparent, în aeroporturi și autogări (în Cipru nu au gări din simplul motiv că nu există trenuri), locuri care spun multe despre țara și orașul vizitate, pare să existe la prima vedere ceva mai multă curățenie și mai multă bună cuviință decât la noi.Două ore mai târziu, după ce am gonit pe autostradă pe partea stângă, ca și în Anglia, eram deja în partea turistică a orașului Pafos, iar după 30 de minute, pe plajă.E minunat să intri în mare seara la apus, când plaja e pustie. Poți lăsa atunci în urmă toate grijile cotidiene și să înoți până departe, sub cerul înstelat. O stică de vin bun pe plajă poate încheia ziua într-un mod plăcut, târziu, când în depărtare luminile portului se sting una după alta, în urma turiștilor întârziați pe la vreo terasă.Ziua începe leneș, după o noapte în care cei care nu suportă aerul condiționat suferă din cauza căldurii și umidității din aer, care înmoaie ziarul înainte de a se stinge o țigară.Plajele se umplu greu, până pe la ora 11-12, la fel cafenelele din apropiere, unde se strâng mahmurii, iar pe aleea care duce spre port comercianții încep fără grabă să își deșerteze din nou mărfurile pe tarabe – fructe exotice date prin miere și zahăr, citrice, sugiuc, suveniruri, dar și chinezării viu colorate, care-ți iau ochii. Peste drum, terasele se pregătesc deja să primească mușterii la prânz.La prânz, pielea celor care fac plajă aproape că sfârâie, din cauza soarelui care parcă se uită pe țărm printr-o lupă. În Cipru relieful fiind stâncos și arid, stațiunile au puține plaje cu nisip fin, însă cei care practică scuba diving se vor bucura pentru că apa mării este foarte limpede.În Cipru, vârful sezonului este între 1 mai și 30 octombrie, perioadă în care se înregistrează permanent peste 30 de grade Celsius. De fapt, activitatea turistică pe insulă nu încetează niciodată, având în vedere că iernile nu sunt prea reci (4-5 grade).În turism lucrează foarte mulți tineri din Europa de Est, în general studenți sau persoane cu studii superioare care asigură un plus de profesionalism serviciilor oferite de băștinași turiștilor veniți cu precădere din Anglia, Germania și Rusia. Surprinzător, aproape că nu există restaurant, terasă sau plajă unde să nu lucreze români.Profiturile din turism sunt atât de bune încât business-ul a atras, pe lângă englezi și ruși, și Biserica Ortodoxă, care are în proprietate mai multe hoteluri. Prețurile la cazare oscilează în funcție de perioadă.Dacă doriți să vă cazați la 4 stele în stațiunile din Cipru, veți plăti de la 50 de euro până la 120 de euro/persoană pentru camerele standard (land view, limited sea view și sea view) sau peste 250 de euro pentru camerele de o cateogorie superioară.[slideshow]Ca să vă faceți o idee în legătură cu prețurile, o bere pe plajă costă aproximativ 3-4 euro, iar o cafea, aproximativ 2,5 euro. În magazin, laptele la 1,5 litri costă 1,50 euro, pâinea 1,80 euro, iar cerealele 3,50 euro. Un kg de portocale costă 80 de eurocenți, un vin 8 euro, iar o bere 1,8 euro.Pentru masa de prânz la unul dintre restaurantele din apropierea plajei veți plăti în medie 10-15 euro, însă, la fel ca pe litoralul românesc, porțiile sunt destul de zgârcite, așa că nu e rău să optați pentru unul dintre restaurantele recomandate de localnicii dezinteresați cu care intrați în contact.Una peste alta, în Cipru e mai bine decât pe litoralul românesc. Nu urlă muzica pe terase, plajele sunt mai curate, turiștii nu sunt agasați de comercianți, serviciile sunt în general mai bune, chiar dacă prețurile sunt ceva mai mari. În concluzie, o vacanță în Cipru poate fi o experiență plăcută.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
4 septembrie, 2024
O nouă companie aeriană va opera în premieră zboruri directe spre Riga de pe Aeroportul Internaţional Cluj
27 august, 2024
Aeroprtul Internaţional Cluj, 2 milioane de pasageri în acest an până în august
14 iulie, 2024
Zboruri Wizz Air din Cluj spre Lisabona și Stuttgart
5 iulie, 2024
Circulația pe Valea Oltului se închide de luni, 8 iulie, între orele 8:00 și 20:00
9 iunie, 2024
O nouă companie aeriană la Aeroportul Internațional Cluj după extinderea terminalului de plecări

D.G.R.F.P. Cluj-Napoca reamintește persoanelor fizice că în anul 2024, termenul limită de depunere a formularului ...

30 septembrie 2024 – termen limită de depunere a formularului 216 și de plată, pentru impozitul special pe bunurile imobile de valoare mare

Institutul Oncologic din Cluj pune umărul la întărirea rețelelor europene de expertiză oncologică pentru viitorul ...

Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”

Registrului Auto Român le transmite șoferilor că de acum pot accesa informații tehnice via Chatbotul ...

La ce întrebări răspunde Chatbotul RAReș, disponibil pe site-ul Registrului Auto Român

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de ...

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de Cancer

Până în anul 2050, numărul de cazuri noi de cancer va crește cu 77 la ...

Până în anul 2050, numărul de cazuri noi de cancer va crește cu 77 la sută

Institutul Oncologic din Cluj este parte a unei rețele de expertiză europene de luptă împotriva ...

Institutul Oncologic din Cluj, partea a unei rețele de expertiză europeană de luptă împotriva cancerului

Dr. Delia Nicoară a reprezentat Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) la ...

Dr. Nicoară, IOCN, a vorbit la Bruxelles despre traseul pacientului și importanța rețelelor oncologice

Gătitul este o artă, iar perfecționarea gustului și a texturii alimentelor este una dintre cele ...

Cum să obții cea mai bună variantă a preparatelor culinare
Success message!
Warning message!
Error message!