Strategia lui Traian Băsescu de a crea un partid în care să iasă la pensie, adică Mișcarea Populară, nu numai că a subminat dreapta și PDL, ci a dus PSD în pole position la Cluj și la nivel național.
Chiar dacă au obținut cel mai bun scor electoral într-un fief tradițional al dreptei, nu social democrații și-au bătut adversarii ideologici, ci adversarii PSD s-au bătut singuri, pentru că s-au umflat atât de tare în pene încât n-au mai avut loc într-un singur partid și s-au împărțit în două cete…Traian Băsescu a avut nevoie de aceste alegeri pentru a înțelege în sfârșit, trimițând la luptă PMP, cât electorat mai are.
PSD are acum un avantaj strategic, pe fondul epuizării constante a capitalului de credibilitate al portocaliilor la Cluj. Altădată campioni ai alegerilor, democrat liberalii abia dacă au mai prins cinci locuri în Parlamentul European, iar liderul județean al partidului, Daniel Buda, e eurodeputat la limită, în urma redistribuirii.
PSD Cluj știe că administrația portocalie, neavând susținere la București, nu are prea multe resurse pentru a începe proiecte noi în Cluj-Napoca, în timp ce social-democrații mizează pe cartea marilor proiecte de infrastructură finanțate în zona Cluj de Guvernul Ponta.
Nu în ultimul rând, în cercurile politice din oraș se vorbește despre faptul că, după ce a fost prim ministru, Emil Boc ar fi mai puțin “frecventabil“ ca și primar pentru cetățenii de rând și puțin mai departe de oameni, în general, decât era în timpul primului său mandat. L-a uzat probabil munca de premier și, după ce s-a ocupat de macroeconomie și de alte probleme globale, îi este ceva mai greu poate să proceseze și să aibă răbdare pentru toate “fleacurile” clujeanului de rând. În plus, Emil Boc nu mai are, ca pre vremuri, un “Apostu” într-o funcție executivă, care să știe fiecare străduță din oraș și care să scaneze problemele orașului și să avanseze soluțiile tehnice cele mai adecvate.
În plan politic, apariția PMP nu îl ajută pe Emil Boc, ci îi creează probleme. În cele din urmă, nu doar el, ci și membrii echipei sale vor trebui să opteze pentru unul dintre partide, ceea ce va confuza electoratul de la Cluj. Asta în cazul în care PDL și PMP nu vor fuziona, cum ar fi și firesc.
Și totuși, chiar dacă să zicem că rezultatul de la europarlamentare se poate constitui într-o premisă a unei rocade la vârful administrației locale în anul 2016, pentru PSD nu este suficientă epuizarea adversarului. Pot social-democrații să le spună clujenilor de ce sunt buni de votat sau vor doar să-i convingă să nu-l voteze pe Emil Boc? Dacă nu pe Boc, atunci pe cine și mai ales de ce? Are PSD un proiect vizionar pentru Cluj și oameni noi care să-l susțină într-o manieră credibilă sau vor prezenta aceiași candidați epuizați, programe trase la indigo? La locale, se votează omul, nu partidul, iar PSD are nevoie de un candidat de calibrul lui Emil Boc. Care e acela?
Alianța PSD-UNPR-PC a obținut un scor electoral record în județul Cluj și în municipiul Cluj-Napoca: 24,96 procente, respectiv 20,9 la sută. Trebuie observant însă că, la nivel județean, PDL și PMP au strâns împreuna 22,71 la sută din voturi, iar împreună cu PNL, 36 la sută. Nu m-aș grăbi în locul celor de la PSD să trâmbițez o prea mare victorie, chiar dacă scorul reprezintă o premieră. Nu câtă vreme se coace o alianță împotriva lui Victor Ponta și a PSD.