Coacăzul negru este un arbust cu înălţimea de 1-2 m, cu tulpini cenuşii-negricioase, lujerii sunt nespinoşi, frunzele subrotunde de 5-10 cm lungime, nelucitoare, florile hermafrodite cate 5-10 intr-un racem de 3-5 cm lungime.Fructele sunt bace sferice,de circa 1 cm diametru, de culoare negre, cu gust neplăcut,dar comestibile, se coc in luna iulie. Coacăzul are capacitatea de a întarzia îmbătranirea prematură, de aceea este considerat de unii ca fiind fructul longevităţii.Este bogat în săruri minerale, fier, flavonoide care îmbunătăţesc circulaţia sangelui, precum şi vitaminele A, B, C, E, P. Coacăzul negru conţine cei mai mulţi antioxidanţi şi e extrem de bogată in fibre.Frunzele coacăzului sunt intrebuinţate in alinarea inţepăturilor de albine şi de alte insecte şi in infuzie in tratarea insuficienţelor venoase şi a reumatismului.Coacăzele, atât cele negre, cât şi cele roşii sunt tonice, răcoritoare, diuretice, stimulează activitatea intestinală şi funcţia hepatică, combate febra şi ameliorează durerile reumatismale,indicat şi in gută şi afecţiuni cardiace.Sucul de coacăze este un bun aperitiv,diuretic şi depurativ şi combate stările febrile. Siropul de coacăze se face in felul următor: intr-un borcan se pun straturi alternative de coacăze şi de miere de albină de 2cm grosime,se lasă să stea aşa timp de 45-50 de zile,apoi se consumă 2 linguriţe dimineaţa şi 2 linguriţe seara, siropul fiind indicat in guturai, răceli, bronşite.Uleiul de samburi de coacăze negre este recomandat in tratarea memoriei, uleiul conţine acid alfa-linolenic şi acid stearidonic acizi necesari in menţinerea şi inbunătăţirea memoriei.Infuzia de frunze de coacăz, se prepară in felul următor: peste o lingură de frunze de coacăz se toarnă 250ml de apă clocotită şi se lasă aşa 10 minute; se beau 2-3 căni pe zi.
Coacăzele negre sau „fructele longevității”
ULTIMELE ȘTIRI