Coarnele au nebanuite proprietati terapeutice fiind indicate in crampe, boli de ficat, hemoroizi, enterite, paraziţi intestinali sau icter. Este un arbust cu inălţimi cuprinse intre 6-8 m, in diametru poate atinge dimensiuni mari ajungand uneori la 35-45 cm.Coaja este măruntă şi solzoasă. Tulpinile sunt de culoare verzuie uneori brun-roşcate, mugurii sunt opuşi, ingust-conici, cei floriferi sunt mai mari, globuloşi şi stau departe de tulpină.Frunzele sunt ovate sau oval eliptice de 4-10 cm. lungime.Florile sunt mici de culoare galbenă, apar primăvara foarte devreme la mijlocul lunii februarie pană in martie, inaintea infrunzirii.Fructele se numesc coarne, sunt drupe alungit-elipsoidale de 1,2-1,5 cm lungime, purpurii, lucitoare, acrişoare, astringente, comestibile şi se recoltează in lunile august-octombrie in funcţie de zona geografică.
Cornul conţine mult tanin şi o substanţă numită cornină.Coarnele sunt bogate in malat de calciu, acizi organici, glucide, caroten, pectine, vitamine, celuloză şi săruri minerale.Cornul are efect antidiareic, cicatrizant, astringent şi dezinfectant. Este folosit in crampe, boli de ficat, hemoroizi, enterite, paraziţi intestinali, icter, vitiligo miopii.Fructele de corn se mai pot folosi sub formă de preparate ca de exemplu: sirop, marmeladă, cornată, gem, vin.
In terapie se poate folosi sub formă de decoct, tinctură, ceai şi infuzie.
Coarnele si bolile in care sunt recomandate
ULTIMELE ȘTIRI