Nuca de cocos este o sursă excelentă de minerale, carbohidraţi, calciu, vitamina C, fier, fosfor, grăsimi şi proteine.
Nuca nu e folosită doar pentru combaterea deschidratării, ci și pentru scăderea temperaturii şi a calmării durerilor de la nivelul aparatului digestiv.Din nucile de cocos se pot face lapte, smântână, zahăr, alcool, oţet sau suc. Uleiul obţinut din nucile de cocos este folosit pentru gătit, dar se pot face din el şi lumânări folosite la iluminat sau săpun.Din inima trunchiurilor de cocotieri tineri se face o salată deosebită denumită şi salata regală a milionarilor.In industria ţesătoriei, fibra de nucă de cocos se foloseşte cu mult succes in confecţionarea păturilor şi a cuverturilor.Lemnul cocotierilor este folosit atât in construcţii cât şi la confecţionarea mobilei, iar frunzele de cocotier sunt folosite ca decor, sau la acoperirea caselor sau a colibelor in combinaţie cu stuful.Cocotierilor le plac zonele aride cu climă tropicală. Ei sunt arbori care fructifică, incepând cu vârsta de 5-8 ani. Nuca de cocos este mare de 1,3-1,8 kg., are o lungime de circa 35 de cm. şi o greutate aproximativă de 1,5 kg. Culoarea nucii de cocos este in general portocaliu-deschisă.In Zanzibar şi Tanzania s-a intocmit un vast proiect numit: Programul naţional de Dezvoltare de nuci de cocos(N.C.D.P.). Scopul lui este de a dezvolta in regiunile de coastă, extinderea culturilor de cocotieri selecţionaţi şi productivi.Arealul in care se intâlnesc cocotierii, este destul de vast, cuprinzând zona ecuatorială, dar sunt intâlniţi cu precădere in ţări ca Tanzania , Zanzibar, Sri Lanca sau Filipine.
Cocotierul și nucile cocos, resurse miraculoase. CUM POT FI FOLOSITE
ULTIMELE ȘTIRI