• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • CODRUL, FRATE CU TOPORUL: Pădurile Clujului se taie cu viteză zi de zi – poliția confiscă zilnic material de zeci de mii de lei

CODRUL, FRATE CU TOPORUL: Pădurile Clujului se taie cu viteză zi de zi – poliția confiscă zilnic material de zeci de mii de lei

Publicat: 27 august, 2015 04:28
Actualizat: 23 martie, 2022 05:23

Polițiștii clujeni confiscă zilnic lemn furat în valoare de zeci de mii de lei. 

În perioada 19-25 august, poliţiştii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Huedin, împreună cu specialişti din cadrul Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic Cluj, au acţionat pentru prevenirea delictelor silvice, precum şi pentru verificarea modului de exploatare, debitare, transport şi comercializare de material lemnos.

Business cu lemn fără acte

Astfel, s-au efectuat controale pe raza comunei Beliş la societăţi comerciale care au ca principal obiect de activitate recoltarea şi comercializarea de material lemnos.

Cu ocazia controlului realizat la punctul de lucru al unei societăţi comerciale, s-au constatat nereguli în ceea ce priveşte provenienţa materialului lemnos în perioada 09.12.2014 – 19.08.2015, acesta fiind achiziţionat de la persoane fizice care nu ar fi proprietari de fond forestier. 

Conform prevederilor legale, peste 257 metri cubi de material lemnos, în valoare de circa 37.000 de lei, a fost confiscat valoric. Totodată, s-a aplicat o sancţiune de 10.000 de lei.

Lemn fără acte, la ordinea zilei

O altă acțiune a avut loc în trafic, când s-a impus confiscarea de material lemnos, transportat fără documente de provenienţă. La data de 25 august, poliţiştii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Huedin au depistat pe raza comunei Beliş, două autoutilitare cu care se transporta material lemnos.

Astfel, a fost depistat în trafic, un bărbat de 38 de ani, din comuna Rîşca, care nu deţinea documente de provenienţă sau transport pentru peste 14 metri cubi de material lemnos.

De asemenea, a fost depistat în trafic, un bărbat de 37 de ani, din comuna Gilău, care nu deţinea documente de provenienţă sau transport pentru peste 6 metri cubi de material lemnos.

Materialul lemnos, în valoare totală de circa 6200 lei, a fost confiscat şi predat ocolului silvic. Bărbaţii au fost sancţionaţi contravenţional, în conformitate cu prevederile Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

Tractoare fără placuțe de înmatriculare 

În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Floreşti au identificat un bărbat, bănuit de comiterea unor tăieri ilegale de arbori şi furt de arbori. 

În luna iunie 2015, un bărbat de 47 de ani, din comuna Floreşti, ar fi tăiat ilegal 4 arbori de esenţă răşinoase dintr-o pădure de pe raza comunei Măguri-Răcătău, pe care i-ar fi abandonat împreună cu un utilaj forestier tip tractor, fără plăcuţe de înmatriculare, la faţa locului.  

Poliţiştii continuă cercetările faţă de persoana identificată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt şi tăiere ilegală de arbori, fapte prevăzute şi pedepsite de Codul silvic.

Prinși în flagrant

Un grup de bărbaţi a fost surprins în flagrant delict de poliţiştii clujeni, în timp ce tăiau ilegal, sustrăgeau şi transportau peste 5 metri cubi material lemnos, de pe raza comunei Ciurila.

La data de 25 august a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei 9 Poliţie Rurală Turda, în colaborare cu lucrători din cadrul Ocolului Silvic Turda, au organizat o acţiune pentru surprinderea în flagrant delict a unui grup de bărbaţi, bănuit de comiterea unor activităţi ilicite.

Astfel, poliţiştii au depistat pe raza satului Sălişte, comuna Ciurila, şase bărbaţi, cu vârste cuprinse între 19 şi 50 ani, din comunele Tureni şi Ciurila, care cu ajutorul unor motoferăstraie şi atelaje hipo, tăiau ilegal, sustrăgeau şi transportau, fără a poseda aviz de însoţire, cantitatea totală de 5,5 metri cubi lemn de foc, de esenţă arin, plop, mesteacăn şi carpen.

Materialul lemnos, în valoare totală de circa 950 lei, a fost confiscat şi predat ocolului silvic. Bărbaţii au fost sancţionaţi contravenţional, în conformitate cu prevederile Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 septembrie, 2024
Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”
30 septembrie, 2024
La ce întrebări răspunde Chatbotul RAReș, disponibil pe site-ul Registrului Auto Român
30 septembrie, 2024
Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de Cancer
30 septembrie, 2024
Până în anul 2050, numărul de cazuri noi de cancer va crește cu 77 la sută
30 septembrie, 2024
Institutul Oncologic din Cluj, partea a unei rețele de expertiză europeană de luptă împotriva cancerului

D.G.R.F.P. Cluj-Napoca reamintește persoanelor fizice că în anul 2024, termenul limită de depunere a formularului ...

30 septembrie 2024 – termen limită de depunere a formularului 216 și de plată, pentru impozitul special pe bunurile imobile de valoare mare

Institutul Oncologic din Cluj pune umărul la întărirea rețelelor europene de expertiză oncologică pentru viitorul ...

Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”

Registrului Auto Român le transmite șoferilor că de acum pot accesa informații tehnice via Chatbotul ...

La ce întrebări răspunde Chatbotul RAReș, disponibil pe site-ul Registrului Auto Român

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de ...

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de Cancer

Până în anul 2050, numărul de cazuri noi de cancer va crește cu 77 la ...

Până în anul 2050, numărul de cazuri noi de cancer va crește cu 77 la sută

Institutul Oncologic din Cluj este parte a unei rețele de expertiză europene de luptă împotriva ...

Institutul Oncologic din Cluj, partea a unei rețele de expertiză europeană de luptă împotriva cancerului

Dr. Delia Nicoară a reprezentat Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) la ...

Dr. Nicoară, IOCN, a vorbit la Bruxelles despre traseul pacientului și importanța rețelelor oncologice

Gătitul este o artă, iar perfecționarea gustului și a texturii alimentelor este una dintre cele ...

Cum să obții cea mai bună variantă a preparatelor culinare
Success message!
Warning message!
Error message!