• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • CODRUL, FRATE CU TOPORUL: Pădurile Clujului se taie cu viteză zi de zi – poliția confiscă zilnic material de zeci de mii de lei

CODRUL, FRATE CU TOPORUL: Pădurile Clujului se taie cu viteză zi de zi – poliția confiscă zilnic material de zeci de mii de lei

Publicat: 27 august, 2015 04:28
Actualizat: 23 martie, 2022 05:23

Polițiștii clujeni confiscă zilnic lemn furat în valoare de zeci de mii de lei. 

În perioada 19-25 august, poliţiştii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Huedin, împreună cu specialişti din cadrul Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic Cluj, au acţionat pentru prevenirea delictelor silvice, precum şi pentru verificarea modului de exploatare, debitare, transport şi comercializare de material lemnos.

Business cu lemn fără acte

Astfel, s-au efectuat controale pe raza comunei Beliş la societăţi comerciale care au ca principal obiect de activitate recoltarea şi comercializarea de material lemnos.

Cu ocazia controlului realizat la punctul de lucru al unei societăţi comerciale, s-au constatat nereguli în ceea ce priveşte provenienţa materialului lemnos în perioada 09.12.2014 – 19.08.2015, acesta fiind achiziţionat de la persoane fizice care nu ar fi proprietari de fond forestier. 

Conform prevederilor legale, peste 257 metri cubi de material lemnos, în valoare de circa 37.000 de lei, a fost confiscat valoric. Totodată, s-a aplicat o sancţiune de 10.000 de lei.

Lemn fără acte, la ordinea zilei

O altă acțiune a avut loc în trafic, când s-a impus confiscarea de material lemnos, transportat fără documente de provenienţă. La data de 25 august, poliţiştii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Huedin au depistat pe raza comunei Beliş, două autoutilitare cu care se transporta material lemnos.

Astfel, a fost depistat în trafic, un bărbat de 38 de ani, din comuna Rîşca, care nu deţinea documente de provenienţă sau transport pentru peste 14 metri cubi de material lemnos.

De asemenea, a fost depistat în trafic, un bărbat de 37 de ani, din comuna Gilău, care nu deţinea documente de provenienţă sau transport pentru peste 6 metri cubi de material lemnos.

Materialul lemnos, în valoare totală de circa 6200 lei, a fost confiscat şi predat ocolului silvic. Bărbaţii au fost sancţionaţi contravenţional, în conformitate cu prevederile Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

Tractoare fără placuțe de înmatriculare 

În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Floreşti au identificat un bărbat, bănuit de comiterea unor tăieri ilegale de arbori şi furt de arbori. 

În luna iunie 2015, un bărbat de 47 de ani, din comuna Floreşti, ar fi tăiat ilegal 4 arbori de esenţă răşinoase dintr-o pădure de pe raza comunei Măguri-Răcătău, pe care i-ar fi abandonat împreună cu un utilaj forestier tip tractor, fără plăcuţe de înmatriculare, la faţa locului.  

Poliţiştii continuă cercetările faţă de persoana identificată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt şi tăiere ilegală de arbori, fapte prevăzute şi pedepsite de Codul silvic.

Prinși în flagrant

Un grup de bărbaţi a fost surprins în flagrant delict de poliţiştii clujeni, în timp ce tăiau ilegal, sustrăgeau şi transportau peste 5 metri cubi material lemnos, de pe raza comunei Ciurila.

La data de 25 august a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei 9 Poliţie Rurală Turda, în colaborare cu lucrători din cadrul Ocolului Silvic Turda, au organizat o acţiune pentru surprinderea în flagrant delict a unui grup de bărbaţi, bănuit de comiterea unor activităţi ilicite.

Astfel, poliţiştii au depistat pe raza satului Sălişte, comuna Ciurila, şase bărbaţi, cu vârste cuprinse între 19 şi 50 ani, din comunele Tureni şi Ciurila, care cu ajutorul unor motoferăstraie şi atelaje hipo, tăiau ilegal, sustrăgeau şi transportau, fără a poseda aviz de însoţire, cantitatea totală de 5,5 metri cubi lemn de foc, de esenţă arin, plop, mesteacăn şi carpen.

Materialul lemnos, în valoare totală de circa 950 lei, a fost confiscat şi predat ocolului silvic. Bărbaţii au fost sancţionaţi contravenţional, în conformitate cu prevederile Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
6 decembrie, 2023
Exproprieri pentru metrou la Cluj: lista celor 486 de imobile vizate
29 noiembrie, 2023
Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță
29 noiembrie, 2023
Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj
17 noiembrie, 2023
Răzvan Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți susținute de cercetători și medici de talie mondială

A fi practicant de jocuri de noroc sau gambler, așa cum este noțiunea în limba ...

Secretele gamblerilor de succes. Iată cum îți poți garanta distracția în sala de jocuri

În societatea contemporană, accesul la credite a devenit o parte integrantă a vieții financiare, oferind ...

Dacă îți dorești un credit, dar nu vrei să plătești rata ani de zile, aceste soluții sunt potrivite pentru tine!

În viață, puține momente se compară cu emoția și entuziasmul care însoțesc vestea că vei ...

Urmează să deveniți părinți? Iată de ce va avea nevoie copilul tău în primele luni de viață

Raul Chis l-a avut invitat la emisiunea PUNCTUL CRITIC pe deputatul USR Viorel Băltărețu, la ...

USR Cluj-Napoca, în focul pregătirii unui contracandidat pentru Emil Boc

MDM Group informează că 21 decembrie 2023 este ultima zi de depunere a declaratiilor si ...

Ziua limită din decembrie până la care poți plăti taxele pe noiembrie 2023

Exproprieri pentru metrou la Cluj: 486 de imobile urmează să fie expropriate în vederea construirii ...

Exproprieri pentru metrou la Cluj: lista celor 486 de imobile vizate

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat
Success message!
Warning message!
Error message!