Comisia Europeană, guvernul comun al tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, riscă să intre în incapacitate de plată, scrie money.ro
Din cauza deficitelor pe care le-a înregistrat bugetul european în ultimii ani, Consiliul Europei a propus reducerea plăţilor financiare cu 2,1 miliarde de euro, precum şi scăderea angajamentelor bugetare cu 522 milioane de euro în raport cu bugetul rectificat propus de Comisie pentru anul viitor.
În prezent, conform cifrelor oficiale, Comisia Europeană nu are capacitatea de a-și onora obligațiile financiare pe care și le-a asumat față de statele membre. Acest lucru înseamnă că statele care fac parte din Uniunea Europeană și care derulează programe finanțate din fonduri europene riscă să nu poată rambursa cheltuielile efectuate pentru implementarea proiectelor din fonduri europene.
Altfel spus, inclusiv România ar putea să nu le mai deconteze beneficiarilor de fonduri europene facturile din cadrul proiectelor care au primit, în trecut, toate aprobările necesare de la București și Bruxelles.
Doar la capitolul politicii de coeziune, Uniunea Europeană are facturi neplătite în valoare de 23,4 miliarde de euro, potrivit unor cifre date publicității de delegația europarlamentarilor social-democrați români.
Mai mult, de la începutul crizei financiare, la sfârșitul anului 2008-începutul anului 2009, bugetul european nu şi-a mai putut onora angajamentele. Din această cauză, peste 55 de miliarde de euro au rămas nebugetate în perioada 2007-2013, se arată într-un comunicat al europarlamentarilor PSD.
Ce este, însă, mai grav este faptul că perspectivele sunt destul de sumbre, previziunile indicând o creştere a datoriilor pentru proiectul bugetar 2014-2020.
„Astăzi suntem aproape în faţa unui deficit structural care riscă să afecteze politicile europene – toate politicile europene, fie că vorbim de educaţie, cercetare, politică externă sau politici de coeziune indiferent de culoarea politică, de naţionalitate sau de stat – şi acest lucru îi va afecta mai ales pe cetăţenii pe care noi îi reprezentăm”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.
Potrivit acestuia, în situația dată, Consiliul, Comisia şi Parlamentul European trebuie să caute o soluție pentru a rezolva problemele de finanțare.