• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Consilier superior la ANAF Cluj, SUSPECTAT că ar fi sprijinit o grupare de evazioniști

Consilier superior la ANAF Cluj, SUSPECTAT că ar fi sprijinit o grupare de evazioniști

Publicat: 27 noiembrie, 2015 08:35

Actualizat: 23 martie, 2022 05:20

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare au reţinut opt persoane, printre care se află şi un consilier de la ANAF Cluj, sub acuzaţia că au constituit o grupare specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul în acest caz fiind de 8,7 milioane lei., anunţă Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, au fost reţinuţi Petru Takacs, Cozmin Andrei Danciu, Vasile Finta, Gabriel Batori, Marius Vasile Balaji, Gheorghe Chiliţan, Marius Iliuşcă şi Ludovic Nicolae Gergely (consilier ANAF), şi măsura preventivă a controlului judiciar  pe o durată de 60 de zile faţă de inculpatul Aurel Stelian Seulean, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani şi trafic de influenţă.

În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că membrii grupului  au obținut controlul asupra mai multor societăți din România (prin înființare sau cesiune) și din spațiul intracomunitar (Ungaria și Slovacia). S-a reţinut că respectivele societăți au fost înființate sau cesionate către membrii grupului care aveau rolul de a le „gestiona” pentru a crea aparența de realitate a operațiunilor de livrare internă către societățile beneficiare ale circuitului evazionist.

Pentru a asigura aparența unei funcționări efective  membrii grupului au încheiat contracte de închiriere pentru diverse spații cu destinația de birouri sau puncte de lucru  care în fapt nu au fost  luate în folosință efectivă. Respectivele societăți își schimbau periodic sediul social, inclusiv în alt județ, cu consecința radierii societății din evidențele O.R.C. ale unui județ și reînmatricularea în alt județ, cu scopul îngreunării controalelor organelor fiscale.

După folosirea acestor societăți pentru o anumită perioadă de timp (câteva luni, maxim un an)  acestea erau cedate formal unor cetățeni din Ucraina, costurile de transcriere fiind asigurate de către membrii grupului. După preluarea părților sociale, cetățenii din Ucraina pierdeau orice contact cu societatea, controlul asupra acesteia fiind exercitat în continuare de către de membrii grupului.

Prin intermediul societăților mai sus menționate, societățile comerciale beneficiare ale circuitului evazionist au înregistrat operațiuni de achiziție internă de bunuri, operațiuni în urma cărora au înregistrat un TVA deductibil.

Ulterior, aceste operațiuni de achiziție internă erau urmate de livrări intracomunitare către societăți din Ungaria și Slovacia, controlate de către membri ai grupului aflați în relații de „subordonare” față de administratorii societăților beneficiare. Pentru a crea aparența de realitatea a operațiunilor de livrare intracomunitară, reprezentanții firmelor din spațiul intracomunitar asigurau și aparența de realitate a transporturilor de mărfuri din România în spațiul intracomunitar.

După realizarea operațiunii de livrare intracomunitară, societățile din Ungaria și Slovacia înregistrau operațiuni de relivrare a acestor mărfuri în România, către societăți de tip „fantomă” controlate  de către membrii grupului, cu scopul de a prezenta societățile din spațiu intracomunitar ca parteneri serioși ai societăților beneficiare din România.

În urma acestor operațiuni comerciale de tip evazionist, membrii grupului au asigurat fluxul sumelor de bani prin conturile societăților cu scopul principal al ascunderii originii ilicite a acestora și cu scopul subsidiar de a întării aparența de realitate a operațiunilor comerciale.

Totodată s-a reţinut că membrii grupului și-au asigurat un palier de protecție formată dintr-un  funcționar din cadrul organelor fiscale respectiv A.N.A.F. – Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul lunii august 2015, inculpatul GERGELY LUDOVIC NICOLAE, în calitate de consilier superior în cadrul A.N.A.F. – Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca,  a facilitat inculpatului CHILINȚAN GHEORGHE VASILE executarea unor creanțe fiscale care au rezultat în urma unei soluţii pronunţate de către instanţa de judecată în defavoarea organelor fiscale.

S-a constatat că deşi  inculpatul GERGELY LUDOVIC NICOLAE avea calitatea de consilier superior în cadrul A.N.A.F. – Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca, Corpul de control Intern, în fapt inculpatul își continua activitatea într-un spațiu situat în cadrul Administrației Județene  a Finanțelor Publice Satu Mare, fără ca în schema aceste instituții să figureze un asemenea post.

În această calitate, inculpatul GERGELY LUDOVIC NICOLAE a sprijinit activitatea grupului infracţional  prin comunicarea unor  date care nu erau destinate publicului.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 8.795.418 lei.

Inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Satu Mare cu propunere de luare a măsurii arestării preventive.

Acţiunea a fost realizată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul   BCCO Oradea, SCCO Satu Mare, IPJ Satu Mare, BCCO Bucureşti.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către  Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul  Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, Batalionului Mobil de Jandarmi Cluj Napoca şi Inspectoratului de Jandarmi Satu Mare.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
29 noiembrie, 2023
Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță
29 noiembrie, 2023
Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj
17 noiembrie, 2023
Răzvan Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți susținute de cercetători și medici de talie mondială
10 noiembrie, 2023
Rectorul Daniel David: Microsoft, UiPath sau NTT Data, printre marile companii care lucrează strâns cu UBB

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat

Primăria Baciu a reușit să obțină o suplimentare de fonduri de aproape trei milioane de ...

Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni. Contractul ...

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni

Fugarul Cătălin Cherecheș, primar de Baia Mare, a fost prins la Augsburg în Germania, după ...

Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj

Aeroportul Internaţional Cluj a înregistrat trei milioane de pasageri într-un an, pentru prima dată în ...

Premieră la Aeroportul Internațional Cluj: 3 milioane de pasageri într-un singur an

Opera Națională Română Cluj-Napoca anunță desfășurarea unui turneu de mare amploare al Ansamblului de Balet, ...

Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Clujene într-un turneu de amploare în Spania
Success message!
Warning message!
Error message!