• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Consiliul Județean Cluj pretinde că nu are nicio obligație LEGALĂ să găsească soluții la PROBLEMA GUNOIULUI

Consiliul Județean Cluj pretinde că nu are nicio obligație LEGALĂ să găsească soluții la PROBLEMA GUNOIULUI

Publicat: 26 iunie, 2015 08:58
Actualizat: 23 martie, 2022 05:24

Groapa de gunoi temporară a Clujului de la Pata Rât s-a închis definitiv din noaptea de joi spre vineri, iar deșeurile ar urma să fie transportate la Alba Iulia. Rampa de gunoi trebuia de multă vreme închisă, iar deșeurile Clujului ar fi trebuit să fie deja gestionate de către un Centrul de Management Integrat al Deşeurilor care nu a fost însă finalizat la termen. Consiliul Județean Cluj a simțit nevoia să vină cu explicații cu privire la această situație delicată, arătând nici mai mult nici mai puțin că nimic nu îl obligă să rezolve problema depozitării deșeurilor.

Administratorul gropii de gunoi, Salprest Rampă a suspendat toate contractele de prestări servicii salubrizare cu operatorii din Cluj-Napoca şi din judeţul Cluj după ce a fost somat de firma care urmează să închidă depozitul de gunoi să își înceteze activitatea în zonă. 

Consiliul Județean Cluj a arătat că potrivit prevederilor legale şi contractuale îi revin doar două obligaţii legale:

– închiderea depozitelor neconforme de deşeuri, obligaţie deja demarată şi care a generat numeroase beneficii ca urmare a evitării demarării procedurii de infringement asupra României, ceea ce ar fi însemnat penalităţi aplicate ţării noastre în cuantum de 1.400.000 euro în prima zi de aplicare a sancţiunilor şi, ulterior, câte 140.000 de euro pe zi până la conformarea deplină. Trebuie subliniat totodată faptul că, acţionând în acest fel, Consiliul Judeţean nu a permis depozitarea ilegală în continuare a deşeurilor;

– finalizarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj până în anul 2017. 

Explicațiile CJ Cluj

„În pofida faptului că nu avea o responsabilitate în acest sens, forul administrativ judeţean a întreprins toate demersurile necesare şi a venit atât în sprijinul autorităţilor cât şi al cetăţenilor, fără însă a se putea substitui acestora şi obligaţiilor legale care le revin. Deşi responsabilitatea pentru depozitarea deşeurilor anterior momentului finalizării SMID nu revine forului administrativ judeţean, Consiliul Judeţean îşi exprimă întreaga disponibilitate de a contribui la deblocarea unei probleme majore a judeţului, fără însă a încălca legea. 

Trebuie reamintit în acest context faptul că instituţia Consiliului Judeţean Cluj a întreprins toate demersurile menite să contribuie la identificarea unei soluţii optime şi pentru a veni în ajutorul autorităţilor şi al cetăţenilor: efectuarea studiului privind evaluarea terenului necesar acestui demers, transmiterea a numeroase adrese oficiale către alte consiliile judeţene din ţară referitor la această problemă, au fost organizate numeroase întâlniri cu reprezentanţii Consiliului Local Feleacu, cu care s-a şi purtat o intensă corespondenţă, a fost manifestată întreaga deschidere de realizare a unei platforme de stocare temporară a deşeurilor din fondurile Consiliului Judeţean Cluj şi prin intermediul unei entităţi subordonate forului administrativ judeţean.

Din păcate însă, Consiliul Local Feleacu a respins, de nenumărate ori, toate aceste demersuri şi variante propuse, deşi, în calitate de membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan, avea obligaţia să se implice activ în rezolvarea acestei probleme. 

 „În pofida acestui refuz, din dorinţa evidentă de a nu pune în pericol un proiect european în valoare de peste 250 de milioane de lei, nu vom abandona şi vom veni în continuare în sprijinul autorităţilor, atrăgând însă atenţia asupra faptului că nici eu şi nici instituţia pe care o conduc nu vom face niciun rabat de la lege şi nici nu vom permite alte demersuri care nu sunt legale.

Toate aceste măsuri despre care se vorbeşte acum trebuiau luate din timp de către toate autorităţile responsabile, pasivitatea unor şi reaua credinţă a altora neputând constitui fundamente legale pentru a pasa Consiliului Judeţean Cluj această problemă a deşeurilor.

Subliniez din nou faptul că, deşi nu Consiliul Judeţean Cluj este răspunzător de problema depozitării deşeurilor, din dorinţa de a acţiona în interesul general al comunităţii şi pentru a evita consecinţe ce ar putea lua proporţiile unui dezastru, vom sprijini în continuare orice demers legal şi care depinde de noi, dar totul în mod transparent şi legal.

Fac pe această cale apel la Prefectură, la Consiliul Local Feleacu şi la celelalte autorităţi implicate, apreciind că a sosit momentul ca, pentru a servi interesul superior al cetăţeanului, să uităm de micile interese şi dorinţe sau nemulţumiri nefundamentate ori ilegale, prevenind astfel probleme greu de reparat şi cu consecinţe imprevizibile”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.  

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
11 septembrie, 2024
Anul acesta încep lucrările la o nouă creșă pe strada Venus din comuna Baciu
9 septembrie, 2024
Pod peste râul Nadăș, finalizat în comuna Baciu – cum se va dezvolta zona
28 august, 2024
Scandalul de la Spitalul Pantelimon: Protocoalele în ATI, urgența identificată de profesorul Achimaș
28 august, 2024
Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: Îngrijirile paliative, o urgență națională
8 august, 2024
UNTOLD 2024: Restricții de circulație în perioada 2-19 august 2024

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat într-un interviu oferit BuzzNews.ro că anul acesta încep ...

Anul acesta încep lucrările la o nouă creșă pe strada Venus din comuna Baciu

Podul peste râul Nadăș, la ieșirea din comuna Baciu spre Zalău, a fost finalizat, iar ...

Pod peste râul Nadăș, finalizat în comuna Baciu – cum se va dezvolta zona

Dacă ești un fan al sporturilor, atunci jocurile de noroc online cu tematică sportivă sunt ...

Jocuri de noroc online cu tematică sportivă pentru fanii sporturilor

Alegerea unui țarc de joacă pentru copilul tău poate să pară o sarcină simplă, dar ...

Cum să alegi un țarc de joacă pentru copilul tău? CINCI aspecte de luat în considerare
Cum poți să-ți menții trupul sculptat la început de toamnă? Top 3 sfaturi pentru a evita depunerile de grăsime în sezonul rece

Antreprenorii eligibili pot obține ajutoare nerambursabile de până la 100.000 euro fiecare pentru a lansa ...

APM Cluj anunță o oportunitate: finanțări de 100.000 EUR pentru antreprenori sociali

AUR are trei consilieri locali la Cluj-Napoca și, în stilul deja consacrat, vrea să producă ...

A intrat AUR în casa lui Boc: Ce vor să verifice oamenii lui Simion în prima lună de mandat

Scandalul izbucnit la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Pantelimon din București ...

Scandalul de la Spitalul Pantelimon: Protocoalele în ATI, urgența identificată de profesorul Achimaș
Success message!
Warning message!
Error message!