Preţul mediu al zahărului în România este de 1,6 dolari pe kilogram, de 4 ori mai mare decât preţul de 35,9 cenţi pe kilogram tranzacţionat pe bursă, potrivit evz.ro.Acest lucru se datorează în mare parte taxei pe valoarea adăugată (TVA) care la noi în ţară este de 24% în ciuda eforturilor făcute de producătorii din industria alimentară. România nu a reuşit încă să finalizeze negocierile pentru scăderea TVA-ului la produsele de bază, în comparaţie cu Germania care a stabilit în 2007 o taxă de 7% pentru produsele tip legume şi fructe, lapte şi produse pe bază de lapte, carne, peşte, ouă, miere şi produse de panificaţie.Comparativ cu România, unde preţul kilogramului de zahăr este de 1,3 dolari pe kg, în Polonia preţul mediu pe kilogram este de 1,1 dolari, în Cehia de 0,8 dolari, în Bulgaria de 1,2 dolari.Alt factor care contribuie la creşterea preţului zahărului la noi în ţară îl reprezintă şi costurile de producţie, care reprezintă aproximativ 20% din preţul plătit de consumatorul final.