• Acasă
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • CONSUMUL de PEȘTE și beneficiile pentru sănătate PLUS o rețetă

CONSUMUL de PEȘTE și beneficiile pentru sănătate PLUS o rețetă

Publicat: 24 aprilie, 2014 09:23
Actualizat: 23 martie, 2022 05:47

Peștele este un aliment foarte hrănitor și fiind o sursă excelentă de proteine cu puține calorii, este mai bun decât orice alt tip de carne. Este bogat în acizi grași omega 3, care s-au dovedit buni pentru sănătatea inimii.

Carnea de pește este gustoasă, ușor digerabilă (pentru că nu conține țesut colagen fibros) și, deși are mai puține proteine decât carnea de vită, ele conțin toți aminoacizii esențiali.

Cantitatea de grăsime este variabilă de la o specie de pește la alta, acesta fiind bogată în acizi grași polinesaturați omega 3, care au efecte de reducere a colesterolului și antiaterosclerozante.

Calitățile nutritive ale peștelui

Peștele conține o mare cantitate de fosfor (peste 200 mg/100 g pește), este bogat în iod și fluor, însă nu conține decât puțin fier, calciu și vitamine (în comparație cu alte surse).

Peștele este o excelentă sursă de proteine de înaltă calitate (peste 10% proteine), este sărac în grăsimi saturate (grăsimi „rele”) și colesterol, în schimb este deosebit de bogat în acizi grași omega 3, benefici pentru inimă. Fiind sărac în carbohidrați, nu este o bună sursă de energie.

În special peștii mici (sardine, hamsii, macrou), mâncați cu tot cu oase, sunt o bună sursă de calciu. Conservele de pește sunt foarte bogate în calciu, deoarece pe durata procesului, oasele devin moi, numai bune de mâncat. În plus, peștele marin este o bună sursă de iod. Având un conținut scăzut de sodiu, este suficent de bogat în potasiu.

Icrele au un conținut crescut de proteine, grăsimi de calitate superioară (lecitine), vitamine liposolubile (A și D) și fosfor. Icrele și lapții de pește sunt contraindicate persoanelor care au artrită sau gută, din cauza conținutului crescut de nucleoproteine.

Cât pește trebuie să consumăm

Nutriționiștii ne recomandă să consumăm pește (în special pește gras) cel puțin de două ori (două porții) pe săptămână. Alegeți pește gras și cu un conținut ridicat de acizi omega 3, precum și hering, somon, macrou, păstrăv, sardine sau ton. Nu toți peștii sunt la fel, tipul de pește și modul în care acesta este gătit fiind foarte important. De exemplu, somonul la cuptor sau fript este o alegere mai bună decât codul prăjit în ulei.

Beneficiile asupra sănătății

Acizii grași omega 3 ajută la menținerea sănătății inimii, de aceea, în special cei care suferă de boli cardiovasculare trebuie să includă în dieta lor carne de pește. Cercetările au arătat că acizii grași Omega 3 scad riscul de aritmii (bătăi anormale ale inimii), care pot duce la moarte subită, ajută la scăderea trigliceridelor, a ratei de rupere a plăcilor în ateroscleroză și reduc ușor tensiunea arterială.

De asemenea, acizii grași omega 3 „promit” reducerea riscului de tromboză (cheaguri de sânge), demență, artrită, astm și boli de rinichi. Riboflavina (vitamina B2) conținută de carnea de pește, ajută organismul în metabolismul aminoacizilor iar vitamina D ajută la absorbția calciului pentru prevenirea osteoporozei.

Cel puțin două porții de pește pe săptămână ajută la prevenirea bolilor de inimă, scăderea tensiunii arteriale și reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. În concluzie, numeroase studii arată că acizii grași omega 3 au următoarele beneficii:

previn bolile de inimă;

scad tensiunea arterială;

ajută la prevenirea aritmiei;

stimulează funcțiile cerebrale;

ajută la prevenirea artritei.

Cercetătorii au constatat că peștele gras ajută la îmbunătățirea memoriei iar la persoanele care mănâncă pește cel puțin o dată pe săptămână, posibilitatea de a dezvolta boala Alzheimer este semnificativ mai redusă decât în cazul persoanelor care nu consuma peste.

Constatarile studiilor legate de consumul regulat de pește includ și beneficii precum reducerea riscului de astm, cancer de prostata, depresie, diabet, psoriazis, boli autoimune, beneficii pentru creier și ochi (peștele bogat în acizi grași omega 3 contribuie la menținerea sănătății țesutului cerebral și a retinei – partea din spate a ochiului).

Deoarece acizii grași nesaturați sunt ușor oxidabili, peștele este mai puțin rezistent la conservare, de aceea este recomandat să fie consumat proaspăt.

Rețeta de ton file

Ai nevoie de:

câteva bucăți de ton file

ciuperci tăiate mai mic și opărite

1-2 cepe tăiate fideluță

3-4 căței de usturoi

câteva feliuțe de roții (se poate și fără)

puțin bulion

sare, piper

Pe o folie de aluminiu faci un pat din ciuperci, ceapă, usturoi tăiat. Presari cu sare și piper, stropești cu puțin ulei, așezi peste acest amestec peștele pe care l-ai sărat și piperat și torni peste toate bulionul și puțin ulei, iar dacă ai, așezi deasupra feliile de roșii.

Împachetezi totul și dai la cuptor într-o tavă (vas) cu puțină apă. Dacă scade apa, mai poți adăuga din când în când. Lași la cuptor aproximativ trei sferturi de oră (sau mai puțin).

Se consumă atât cald cât și rece. Poți să servești cu o pastă de usturoi: zdrobești mărunt o căpățână de usturoi curățat, pui sare după gust și freci cu ulei, ca la maioneză. Este foarte bun.

Am primit de la colega noastră Maria Rusu o carte intitulată Jurnal casnic editată în anul 1937, care cuprinde, pe lângă multe rețete individualizate pe luni și multe sfaturi gospodărești și nu numai.

Pentru că suntem axați pe beneficiile preparatelor din  pește, iată, din această carte, o altă variantă de rețetă, tot din peștele oceanic ton:

Ton cu sos picant

Se dă în clocot în apă sărată o bucată de ton.

Se scurge și se prăjește pe ambele părți în  puțin ulei. Se scoate pe farfurie, și în uleiul rămas se prăjește o ceapă tocată, se adaugă o lingură de făină, se stinge cu un pahar de vin alb, jumătate de pahar de oțet, o frunză de dafin, un cățel de usturoi strivit, o lingură de bulion, sare, piper. Se adaugă peștele și se lasă să fiarbă cam 20 de minute. Se serveștw cu pătrunjel verde, felii de lămâie și sferturi de cartofi fierți și trecuți prin unt.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
20 mai, 2025
Cum contribuie un cărucior 3 în 1 la confortul și siguranța copilului tău
3 aprilie, 2025
Combinații de culori pentru o baie cu personalitate
5 februarie, 2025
Tendințe în accesorii: Statement sau discret? Ce se poartă în acest sezon
5 decembrie, 2024
Trei decenii cu Rialda la Cluj
10 octombrie, 2024
Soluția ideală pentru confort în casa ta. Ce trebuie să știi despre eficiența unui calorifer electric

Consilierul local AUR Cluj-Napoca, Calin Cozma a remis presei un document intitulat „Manifestul de la ...

Călin Cozma, AUR Cluj: AUR pe care îl știm noi felicită președintele ales și pune umărul la reconstrucție

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj inaugurează zborurile directe Cluj–Istanbul operate de Pegasus Airlines. Noua rută ...

Aeroportul Internațional Cluj inaugurează zborurile directe Cluj–Istanbul operate de Pegasus Airlines

Alegerea unui cărucior potrivit pentru copilul tău este una dintre cele mai importante decizii cu ...

Cum contribuie un cărucior 3 în 1 la confortul și siguranța copilului tău

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, Consiliul Județean Cluj și compania aeriană TAROM au sărbătorit astăzi, ...

VIDEO Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj sărbătorește pasagerul cu numărul 1 milion în anul 2025

IMM România a fost recompensată la Palatul Cotroceni de Președintele interimar al României, Ilie Gavril ...

Ordinul „Meritul Industrial și Comercial”, în grad de Cavaler,acordat IMM Romania

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat cât vor mai dura lucrările prevăzute în localitate ...

Cât mai durează proiectele Companiei de Apă în Baciu

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat că a fost depusă documentația pe Programul Național ...

Când ar putea ajunge gazul în satele Suceagu, Rădaia și Mera

Transformarea băii într-un spațiu plin de personalitate și stil începe cu alegerea paletei de culori ...

Combinații de culori pentru o baie cu personalitate
Success message!
Warning message!
Error message!