• Acasă
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • CONTELE DRACULA: “Vampirul” din Banat care a devenit star la Hollywood

CONTELE DRACULA: “Vampirul” din Banat care a devenit star la Hollywood

Publicat: 15 august, 2014 11:06

Actualizat: 23 martie, 2022 05:39

I-a plăcut actoria încă din vremea copilăriei, iar pentru visul său a renunţat la cariera de bancher care i-ar fi asigurat un trai îndestulat.

Destinul însă i-a surâs în Cetatea Filmului, iar felul în care Béla Lugosi l-a interpretat pe Contele Dracula a însemnat, cu siguranţă, o cotitură în genul filmului horror şi în cinematografia mondială deopotrivă. 

Cu ceva timp în umă, un ziar bănăţean a publicat o ştire care, pentru unii, a fost doar un can-can ieftin, pentru alţii în schimb ea a însemnat un prilej de amuzament amar. Bulibaşa din Lugoj cumpărase casa renumitului actor Béla Lugosi de pe Str. Bucegi nr.6.

Din faimosul imobil nu mai rămăsese însă decât faţada, iar această „performanţă” se datora Primăriei din municipiul sus menţionat ce nu trecuse imobilul nici în zona de protecţie, nici pe lista de monumente.

Bulibaşa, în schimb, s-a angajat să facă din casa „vampirului” un imobil frumos, să înlocuiască „piesele” vechi cu cele noi, să reaşeze placa comemorativă la locul ei, iar la urmă să construiască o faţadă de culoare crem şi nu ţipătoare.

Ştia el ce ştia. Se împlinesc, în curând, şase decenii de când „Contele” nu şi-a mai făcut apariţia… Şi cum vampirii – mărturiseşte Bram Stocker însuşi – ţin mult la reşedinţele şi încăperile lor, nu e bine să te joci cu Dracul.

Béla Lugosi a văzut lumina zilei în Banat, la Lugoj, în ziua de 20 octombrie 1882 într-o familie înstărită. Mama sa era Paula de Vojnich, iar Tatăl său, Blaskó István, era de profesie bancher. El a dorit ca al patrulea fiu al său, Béla, să-i urmeze vocaţia, însă, pe acest plan, a ajuns să fie profund dezamăgit.

La 12 ani, rebelul fiu a părăsit şcoala, voind să devină actor. El a ajuns să joace, astfel, în diverse piese de teatru, iniţial la Lugoj, iar mai apoi la Budapesta pe scena Teatrului Naţional Maghiar.

După ce a revenit cu decoraţii de pe frontul primului război mondial, Béla Lugosi a emigrat în Statele Unite la New Orleans, stabilindu-se mai apoi la New York. A fost naturalizat în anul 1931, activând iniţial ca muncitor necalificat, iar ulterior ca actor la teatrul maghiar.

Prima piesă jucată pe Broadway a fost „The Red Poppy”. Rolul care l-a consacrat a fost însă Dracula pe care l-a interpretat pentru prima dată în anul 1927. Succesul a fost unul enorm. Béla a dat 261 de reprezentaţii, ajungând să fie solicitat şi la Hollywood.

Contractul avantajos cu studiourile „Universal” a însemnat poarta lui spre celebritate. Felul în care a ştiut să interpreze rolul lui Dracula, vocea, dicţia, accentul, pelerina cu guler ridicat, atitudinea, machiajul realizat chiar de el însuşi nu au făcut decât să contureze o imagine unică, adică întruchiparea perfectă a răului pe marile ecrane.

Cei care au fost în preajma lui şi l-au cunoscut bine au mărturisit amuzaţi faptul că, oriunde intra, Béla Lugosi reuşea să întoarcă toate privirile asupra lui, având un magnetism şi o carismă cu totul şi cu totul deosebite. „Ca să cucereşti o femeie, du-o să vadă un film cu Dracula” – spunea un prieten de-al său.

A jucat uneori şi alături de Boris Karloff, cel mai faimos „monstru al lui Frankenstein”, actor care i-a fost foarte bun prieten. Către finele vieţii nu a mai primit decât roluri în filme secundare ce au fost departe de a fi reuşit să-i pună în valoare talentul. Béla intrase atât de bine în pielea „Contelui”, încât nu s-a mai putut regăsi în alt rol.

În anul 1940 s-a accidentat foarte grav la spate, ajungând dependent de morfină. În ultimii ani de viaţă a ales să colaboreze cu regizorul Ed Wood, realitate care a însemnat un regres în cariera sa cinematografică.

S-a stins din viaţă în anul 1956 din cauza unui infarct în timp ce filma „Plan 9 from outer space”. Familia sa i-a îndeplinit dorinţa de a fi îmbrăcat în costumaţia personajului care l-a făcut celebru pe plan mondial. Apropiaţii au dezvăluit că toate cheltuielile de înmormântare au fost achitate de către însuşi Frank Sinatra, alt bun prieten al său.

La aproape şase decenii de când nu a mai apărut în prim plan, imaginea Contelui pare să îşi facă din nou simţită prezenţa. Regizorul timişorean Florin Iepan i-a dedicat celebrului actor bănăţean un documentar intitulat sugestiv: „Lugosi – the fallen vampire”.

Bulibaşa din Lugoj i-a promis şi el o casă nouă cu faţadă care nu va avea culori ţipătoare. Va reveni „Contele” între ai săi pe meleaguri natale?! Răspunsul l-a oferit chiar el însuşi, nu cu mult timp înainte de moartea sa: „Nu am cunoscut niciodată un vampir. Dar nu se ştie ce se poate întâmpla mâine…” 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
9 aprilie, 2024
3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului
27 martie, 2024
Cum să-ți surprinzi iubita într-un mod inedit? Top 3 sfaturi pentru a-i oferi o seară specială
17 ianuarie, 2024
De ce avem atatea farmacii sau sali de jocuri de noroc la fiecare colt de strada? Află răspunsul!
21 decembrie, 2023
6 elemente care pot să-ți definească feminitatea
7 decembrie, 2023
Urmează să deveniți părinți? Iată de ce va avea nevoie copilul tău în primele luni de viață

Marile proiecte de infrastructură din Cluj – trenul metropolitan sau centura de sud nu au ...

Arhitectul Șerban Țigănaș: Metroul, scos din joben, marile proiecte de infrastructură întârzie, digitalizarea este frânată

Bolile cardiovasculare și cancerul fac ravagii în România iar deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu ...

ALARMANT: Deputatul Achimaș-Cadariu se așteaptă la dublarea numărului de pacienți în zona de cancer

Candidatul independent la funcția de primar al Clujului, Sabin Sărmaș, a venit la Punctul Critic ...

Sabin Sărmaș, candidat la Primăria Cluj, dezvăluiri din culisele puterii locale și planuri pentru oraș

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a vorbit în emisiunea Punctul Critic despre marile provocări cu ...

Primarul comunei Baciu, Balázs János, candidează pentru un nou mandat. Ce planuri are

Călin Cozma, candidat la funcția de primar al Clujului din partea AUR, și-a prezentat în ...

Calin Cozma, candidat la funcția de primar al Clujului vrea transport gratuit cu CTP pentru toți clujenii

Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu a declarat în emisiunea Punctul Critic referindu-se la ...

Deputatul Achimaș Cadariu, despre Emil Boc: Are realizări dar uzura unei funcții își spune cuvântul

Cosmin Maier, viceprimarul comunei Baciu (PNL) candidează la funcția de primar. El a vorbit în ...

Ce proiecte are Cosmin Maier, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Baciu

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a obținut recent o performanță remarcabilă la nivel mondial în ...

UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice
Success message!
Warning message!
Error message!