16 organizatii neguvernamentale din intreaga tara vin in judetul Cluj sa afle noi secrete care asigura succesul muncii cu voluntarii. Reteta succesului le va fi impartasita de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, antrenor principal in acest “cantonament”, și de catre ProVobis si IOGT Tippetue-Norvegia, de această dată secunzi.
Locurile in cadrul programului de pregatire in domeniul coordonarii voluntarilor din proiectul “Managementul voluntarilor de la A la Z” s-au dat ca painea calda. In cursa s-au inscris 69 de organizatii, fiind selectate 16 din localitatile Sibiu, Iasi, Constanta, Cluj-Napoca (2 organizatii),Satu Mare, Bistrita, Tirgu Mures, Bucuresti (3 organizatii), Sf. Gheorghe, Deva, Craiova, Brasov și Piatra Neamt.
“Perceptia generala legata de voluntari si miscarea de voluntariat la noi este ca romanii ar fi prea putin interesati de voluntariat si mai putin dispusi sa isi ofere timpul in beneficiul altora, al comunitatii. Cu toate acestea, experienta ne arata noua, celor din sector, ca de la an la an tot mai multe persoane isi dedica timpul activitatilor de voluntariat.
In acest context, cresc si nevoile organizatiilor care implica voluntari. Altfel spus, e nevoie nu numai de dezoltarea infrastructurii in domeniu ci si de investitii in profesionalizarea organizatiilor care lucreaza cu voluntari. In acest fel organziatiile vor putea oferi activitati de voluntariat de calitate cu impact atat la nivelul muncii voluntarilor in comunitate, cat si la nivelul mentinerii/cresterii motivatiei lor pentru implicare.
Prin prezentul proiect ne dorim sa pregatim organizatiile pentru recrutarea, selectia, instruirea voluntarilor, precum și pentru supervizarea, motivarea si evaluarea acestora. Toate aceste etape derulate in mod profesionist, cu instrumente specifice, contribuie la implicarea cu succes a voluntarilor si implicit la eficienta muncii lor in comunitate”, a declarat directorul executiv al CVCN, Nicoleta Chiș-Racolța.
Pe langa cursul de patru zile (15-18 iulie 2014), cele 16 organizații vor beneficia de sase luni de consultanta in vederea crearii stategiilor privind programele proprii de voluntariat, stagii de job shadowing in domeniul coordonarii voluntarilor si suport in organizarea de actiuni comunitare ce vor contribui la campania ,,No hate speech” initiata de Consiliul Europei.
Performanta organizatiilor implicate se va masura in numarul de voluntari atrasi, in calitatea coordonarii lor si mai ales in rezultatele muncii voluntarilor in comunitate.
CVCN poate fi si antrenorul organizatiei tale! Cere-ne ajutorul si ti-l vom oferi!
Proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” se deruleaza din luna aprilie 2014 pana in luna martie 2015 si este finantat prin Granturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) în Romania cu suma de 34 942 euro. Partenerii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca in cadrul proiectului sunt Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat si IOGT Tippetue din Norvegia.