Copiii au sărit gardul unui parc închis, cel al USAMV, la lecția de NESUPUNERE CIVICĂ de la ”Școala Altfel” organizată de Adrian Dohotaru, un membru al ”Societății Organizate Sustenabil” (S.O.S.). ”Cred că este un drept al nostru să traversăm o proprietate publică pentru a ocoli traficul auto și poluarea la care suntem supuși zilnic într-un oraș mai congestionat decât Bucureștiul”, notează Adrian Dohotaru.
La Festivalul „Școala Altfel” organizat de Asociația Mânuțe Pricepute am propus un atelier de eco-civism despre nesupunere civică, cu exerciții practice, nu doar teorie.
Intrăm în campusul Universității de Științe Agricole și de Medicină Veterinară (USAMV). Încerc să povestesc la 18 copii care zbiară în toate direcțiile istoria conceptului de nesupunere civică, trecând prin Thoreau, Gandhi ori ML King. Mi se pare că nimeni nu ascultă în ciripeala generală, mă enervez ușor și schimb placa:
Bă, știți ce facem? Sărim garduri!
… (pauză, le-am atras atenția, se gândesc,dar ce urmează…)
Ok, dar știți de ce sărim garduri azi? Că nu o facem de teribilism…
Pentru revoluție, răspunde un băiat.
Pentru libertate, sare altă fată.
Ca să intrăm mai mulți în parc. Dar de ce nu îi lasă pe oameni să intre?, completează altul.
Încep scurte explicații despre regulamentele universitare actuale care pot să prevadă accesul strict al studenților și profesorilor în campus, dar și despre faptul că din campus s-a format un parc, însă care e relativ necunoscut pentru că are o singură intrare.
Copiii se grăbesc să sară gardurile, în parc se joacă. Sunt mai interesați acum de nesupunere civică.
MAI MULTE FOTOGRAFII AICI
Adrian Dohotaru a trimis și o scrisoare deschisă rectorului USAMV, în care cere accesul pietonal și biciclist prin campus:
”Stimate rector Doru Pamfil,
deși campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), instituție prestigioasă pe care o păstoriți, este probabil cel mai impresionant din țară, accesul pietonal al vizitatorilor pare a fi interzis.
Scrisoarea deschisă este prilejuită de interzicerea intrării în data de 12.02.2012 în campusul USAMV de către portarii universității.
Propunerea pe care v-o fac, pe baza planșei atașate, este să permiteți accesul pietonal și biciclist pe axa Mănăștur – fabrica de bere, dar și pe axele Mănăștur – campus Hașdeu – Centru și Zorilor – Hașdeu – Centru, așa cum prieteni clujeni îmi spuneau că făceau în anii antedecembriști și imediat postdecembriști.
Deschiderea ar permite și ca spațiul campusului, cu clădiri elegante mai vechi și mai noi, să facă parte din atracțiile de top ale Clujului, inclusiv pentru viitori studenți, din cauza arealului care poate rivaliza oricând cu mult mai cunoscuta zonă universitară din jurul str. Kogălniceanu”, semnează Adrian Dohotaru.