Creșterea tarifelor CTP Cluj și problemele transportului public: Fără PR, înapoi la realitate INVITAȚI: Radu Boloveschi și Tudor Măcicășan

Publicat: 17 iunie, 2022 12:10
Actualizat: 24 iunie, 2022 12:07

Tarifele Companiei de Transport Public cresc de la 1 iulie deși Primăria pretinde că încurajează mersul cu autobuzul și mai puțin cu mașina personală. Structura grilei tarifare de la Cluj e depășită pentru că se referă la numărul de călătorii și nu la timpul în care ai putea folosi un bilet. „Abordarea aceasta prin Europa nu mai prea există”. În plus, există zone urbane neacoperite și probleme de conexiune între linii. Vinerea verde nu există și pentru cetățenii din comunele metropolitane și pentru abonații CTP: Abonamentele lunare nu s-au ieftinit cu echivalentul a patru zile gratuite. Cam acestea sunt concluziile emisiunii Punctul Critic de la BuzzNews.ro, unde i-am avut ca invitați pe consilierul local USR Radu Boloveschi și pe expertul în mobilitate ing. Tudor Măcicășan.

Consilierul local USR Radu Boloveschi a criticat majorarea tarifelor de călătorie CTP începând cu 1 iulie 2022, arătând că prin această măsură sunt penalizați cei care folosesc transportul public și încurajați clujenii care folosesc mașina personală.

El a spus că, în acest context, îndemnul primarului Emil Boc adresat clujenilor de a lăsa mașina acasă și de a folosi transportul public este un exercițiu de PR. El a spus că „un abonament pe o linie costă mai mult decât o parcare pe un an”.

„Poate fi o asumare politică, despre cât poate fi încasat de la călători și cât suportă orașul ca să fie prețul atractiv. În cazul scumpirilor de la Cluj, problema nu este neaparat valoarea în sine, ci structura grilei tarifare, o grilă blocată în trecut, în care ne uităm la abonamente pe o linie și pe două linii, și pe o linie urbană cu una metropolitană.

Abordarea aceasta prin Europa nu mai prea există. Abonamentul trebuie să fie de acces la serviciu, la fel cum biletul trebuie să fie doar pe timp nu conceptul de o călătorie, ai coborât din vehicul, s-a terminat. Exemplu de bună practică, ar trebui să existe abonamente pe termen lung cu tarife avantajoase.

Ar trebui să existe un abonament pe an care să coste cât 10 abonamente lunare și Clujul nu are încă acest abonament anual, nici grila să ofere abonament pe toate liniile nelimitat la nivel metropolitan, acum avem doar urban”, a spus ing. Tudor Măcicășan.

El a spus că în schimb la București a avut loc o restructurare a grilei tarifare cu ocazia scumpirii și există mult mai puține titluri de călătorie. Biletul estre valabil pe timp dar nu pe distanțe sau rute. În cele 90 de minute se pot schimba vehicule inclusiv în afara orașului, în metropolă, abonamentele sunt săptămânale sau lunare dar valabile pe absolut orice și s-a reușit o integrare cu metroul. Exista problema a două sisteme de tarifare care nu comunicau și acum s-a agreat un abonament comun care este mai ieftin decât cele două abonamente separat. 140 de lei e comun, câte 80 de lei abonamentul pentru metrou și 80 pentru transportul de la suprafață dacă se fac separat”, a spus ing. Tudor Măcicășan.

Consilierul local USR Radu Boloveschi a declarat că trebuie să fie eficientizată CTP, să existe o strategie, un plan de a aduce mai mulți călători, de a merge pe un management performant.

„În ceea ce privește Vinerea Verde (clujenii pot circula gratuit cu autobuzul în zilele de vineri – n.red.), acolo ce vedem în realitate e că se aplică doar la cetățenii din Cluj-Napoca, deci pe cei din Zona Metropolitană nu îi ajută, primăriile comunale probabil nu își pot asuma aceste costuri astfel încât cetățenii folosesc mașina personală să vină în Cluj-Napoca.

Există reclamă pentru Vinerea Verde, se pun afișe, dar validatoarele merg, sms-urile se încasează. Cei care nu știu că există de multe ori plătesc.

Ar fi bine să nu avem doar declarativ Vinerea Verde. Validatoarele sunt electronice, se pot opri din sistem, să nu se mai încaseze nimic”, a declarat Radu Boloveschi.

„La fel și în cazul sistemului de plată prin sms. Cum nu poți plăti parcarea prin sms în afara orelor de parcare, să nu poți plăti nici tarife CTP prin sms în Vinerea Verde. Și oarecum ne furăm căciula: dăm această zi gratis odată pe săptămână, patru pe lună, pe urmă scumpim transportul public că nu sunt venituri, iar Vinerea Verde se aplică discreționar.

Plătitorii de bilete sunt beneficiari în mod evident, dar abonamentele pe o lună nu s-au ieftinit cu echivalentul a patru zile, nici n-au fost prelungit la 34 de zile.

Și de fapt abonații sunt fraieriți. Pentru ei vinerea verde nu există”, a spus ing. Tudor Măcicășan. Cât de ecologic e parcul auto al CTP și ce alte probleme au mai indentificat invitații noștri, aflați din emisiune.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
17 martie, 2023
Cele mai frecvente probleme medicale cu care merg clujenii la Camera de Gardă Adulți din Spitalul Regina Maria Cluj?
17 martie, 2023
Actorul Emanuel Petran, despre „parcul” din spatele Teatrului Național din Cluj: „Copacii au devenit insule intr-o mare de beton”
17 martie, 2023
OFICIAL: Liderul chinez Xi Jinping îl vizitează pe Putin la Moscova
16 martie, 2023
Cluj: Elevă de 13 ani, transportată la spital după ce a căzut de la înălţime, la Colegiul ”George Coşbuc”
16 martie, 2023
Armata americană declasifică şi publică o înregistrare video cu drona atacată de un avion rusesc

Dr. CORINA LUCACI, medic primar medicină internă, șef Secție Ambulator Adulți și șef Secție Clinică ...

Cele mai frecvente probleme medicale cu care merg clujenii la Camera de Gardă Adulți din Spitalul Regina Maria Cluj?

Actorul clujean Emanuel Petran este revoltat de modul în care a fost „modernizat” parcul din ...

Actorul Emanuel Petran, despre „parcul” din spatele Teatrului Național din Cluj: „Copacii au devenit insule intr-o mare de beton”

Liderul chinez Xi Jinping va vizita Rusia săptămâna viitoare, la invitaţia preşedintelui rus Vladimir Putin, ...

OFICIAL: Liderul chinez Xi Jinping îl vizitează pe Putin la Moscova

Scriitorul Mircea Cărtărescu, echipa Reactor de Creaţie şi Experiment şi filmul „R.M.N.”, între nominalizaţii la ...

Echipa Reactor de Creaţie şi Experiment din Cluj, printre nominalizaţii la Gala Premiilor Radio România Cultural 2023
Cluj: Elevă de 13 ani, transportată la spital după ce a căzut de la înălţime, la Colegiul ”George Coşbuc”

Comandamentul militar american în Europa a declasificat şi publicat o înregistrare video a unei întâlniri, ...

Armata americană declasifică şi publică o înregistrare video cu drona atacată de un avion rusesc

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat joi că ţara sa va transfera patru avioane MIG-29 ...

Polonia este prima ţară NATO care oferă avioane Kievului

Organizatorii festivalului Untold aduc în această vară, între 3 şi 6 august, pe Cluj-Arena, pe ...

Martin Garrix, David Guetta, Armin van Buuren, Alesso şi Salvatore Ganacci, la ediţia din acest a festivalului Untold
Success message!
Warning message!
Error message!