• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Crin Antonescu: CORUPȚIA și CLIENTELISMUL sunt esența și singurul proiect al PSD. Ponta ține România în FEUDALISM

Crin Antonescu: CORUPȚIA și CLIENTELISMUL sunt esența și singurul proiect al PSD. Ponta ține România în FEUDALISM

Publicat: 11 aprilie, 2014 15:35

Actualizat: 23 martie, 2022 05:48

Crin Antonescu a fost prezent, sâmbătă, la Cluj-Napoca, pentru promovarea candidaților liberali la alegerile europarlamentare din 25 mai. În discursul său de aproape jumătate de oră, liderul Partidului Național Liberal a ținut o dezvoltat o adevărată diatribă împotriva foștilor aliați politici, declarând că premierul Ponta și PSD-ul vor să pună mâna pe Justiție pentru a fi deasupra legii și mențin România în feudalism.

 

altera
Europarlamentarii liberali la Cluj-Napoca

La întâlnirea liberalilor de la Cluj au participat europarlamentarii liberali Norica Nicolai,  Ramona Mănescu, Cristian Bușoi, Renate Weber, Eduard Hellvig și reprezentanții PNL din județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăsud, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj. 

Crin Antonescu a pus toate tunurile pe PSD și premierul Ponta în discursul său de la Cluj, acuzându-i că-și protejează corupții, că favorizează clientelismul, și țin România în feudalism, din dorința de a pune mâna pe Justiție, pentru ca ei să se plaseze deasupra legii.

”Victor Ponta declara vineri că oamenii aceia, vinovați sau nu, nu discut, simpatici sau nu, cu beretă sau nu: Mazăre, Duicu, Nicolescu și ceilalți sunt anchetați pentru că aduc multe voturi, că n-ar trebui anchetați, că ei sunt baza și mândria domniei sale, a premierului și a PSD, și că imediat după alegerile prezidențiale, adică în ipoteza în care domnul Ponta sau o marionetă desemnată de PSD câștigă alegerile prezidențiale, acei oameni vor fi absolviți și puși în continuare să conducă. Asta spunea aluziv, dar foarte clar, domnul Ponta.

Prin aceste declarații, domnul Ponta optează definitiv, și de această dată explicit, pentru trecut. Ori noi am făcut o alianță pentru viitor. Nu dorim să întoarcem această țară. Sigur că nici susținerea în conformitate cu înțelegerea politică a candidatului liberal la președinție nu putea fi onorată de PSD, pentru că e esențială diferența între noi și dintr-o simplă formulă de discurs politic.

altera
Crin Antonescu l-a atacat dur pe Ponta de la Cluj
Noi spunem cu toții: ”PNL vrea să dea, sau VA DA, președintele Românie”i. Ei bine, psd-iștii spun: ”PSD trebuie SĂ AIBĂ președintele României”. E o diferență esențială, și niciodată Crin Antonescu sau vreun alt liberal nu putea fi președintele României, dar de fapt al PSD-ului. Asta am refuzat explicit și public, și din acel moment, de fapt, angajamentul nostru s-a rupt.

Domnul Ponta vorbește despre un președinte liniștit, cumințel, eventual care să cumpere covrigi cu Dragnea. Domnule, dau câți covrigi vor ei, dar să fie foarte limpede: atâta vreme cât românii doresc să-și aleagă în continuare președintele, e la mintea cocoșului că nu dores să aleagă că nu doresc să aleagă acest președinte doar ca să facă poză la ocazie.

Doresc să-l aleagă pentru ca el să aibă un rol major de jucat în fruntea statului român. Doresc să aleagă acest președinte pentru ca toate garanțiile, pe care fiecare cetățean, prin intermediul Constituției și a instituțiile care garantează Constituția i le acordă, să le aibă.

Pentru ca domeniile extrem de importante ale politicii externe, ale conducerii armatei și structurilor militare, ale vegherii asupra bunei funcționări a instituțiilor, inclusiv celei judiciare, deci toate aceste lucruri care nu pot fi politizate partizan, să revină în coordonarea acelui om pe care românii îl aleg, dintr-un partid, dar nepartizan.

Eu vreau să fiu președintele României. Nu vreau să fiu un președinte momâie, care să asiste la modul în care diverși domni își taie bucăți din România ca pe fierul vechi și fac din ele ce vor.

Nu e niciun secret faptul că și domnul Ponta și cei pe care i-a declarat acum ca fiind reazmul și esența și sursa partidului său și guvernării sale și a democrației în România, e limpede că acești oameni nu vor doar să nu fie hărțuiți, ceea ce e legitim să vrea, e clar că acești oameni și clientela lor doresc să fie deasupra legii.

Ceea ce simt și vă spun deschis este că dacă acești oameni pun mâna și pe președinție, nu se vor mulțumi cu atât, ci vor încerca să folosească aceste instrumente împotriva adversarilor politici sau împotriva celor care ”mișcă”.

Pentru că asta face baronul, pune stăpânire pe o bucată din România, în așa fel încât nimic în economie, presă sau restul domeniilor publice nu mai mișcă nimic fără aprobarea lui. În momentul în care acești oameni pun mâna pe instituțiile judiciare prin intermediul președinției, asta se va întâmpla cu toată țara.

altera
Discurs al presedintelui PNL, Crin Antonesc, la Cluj

Stimați prieteni, eu nu am evitat niciodată să spun lucruri mai puțin plăcute, chiar despre noi. Partidul Național Liberal nu este un partid scutit de flagelul corupției. Partidul Național Liberal nu e lipsit de mecanisme, uneori destul de ample, de clientelă și favoritism.

Șansa noastră, și șansa acestui partid și mai ales a celor care vin spre acest partid, este că aceste lucruri nu sunt esența și nici proiectul PNL, așa cum ne-am convins definitiv că sunt esența și singurul proiect al PSD.

PNL se poate bate, așadar, în continuare, și cu propriile-i slăbiciuni și pentru ca la nivelul societății românești lucrurile să se schimbe esențial, pentru că ele trebuie să se schimbe.

Atunci când m-am luptat în interiorul USL să obțin prin negocieri un număr de candidaturi comune pentru președinții de Consilii Județene, nu m-am gândit nicio clipă că vreau să avem și noi baroni, ci m-am gândit că vreau să dăm șansa oamenilor care trăiesc în aceste județe să vadă diferența între un teritoriu administrat democratic, modern, european și unul care devine Republica Mazăre, sau Republica Duicu.

Noi suntem uneori legănați în iluzia că fiind membrii NATO și UE, lucrurile vor merge de la sine. Dar v-ați întrebat vreodată de ce și cum se face și cât va mai dura faptul că suntem singura țară a Uniunii Europene în care există feudalism? Pentru că există feudalism, politic, electoral și economic. Nu degeaba există acest termen de baroni.

Și în loc ca premierul, căruia i-am dat tot sprijinul, să încerce să modernizeze această țară, în sensul de a o moderniza, de a o unifica, de a o feri de feude, le cântă în strună acestor baroni, atunci suntem departe: și de democrație, degeaba îmi povestește domnul Ponta de câte voturi ia domnul Duicu, suntem departe și de Europa, și de alianța libertății, care este NATO”, a spus Crin Antonescu la Cluj.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
6 decembrie, 2023
Exproprieri pentru metrou la Cluj: lista celor 486 de imobile vizate
29 noiembrie, 2023
Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță
29 noiembrie, 2023
Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj
17 noiembrie, 2023
Răzvan Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți susținute de cercetători și medici de talie mondială

A fi practicant de jocuri de noroc sau gambler, așa cum este noțiunea în limba ...

Secretele gamblerilor de succes. Iată cum îți poți garanta distracția în sala de jocuri

În societatea contemporană, accesul la credite a devenit o parte integrantă a vieții financiare, oferind ...

Dacă îți dorești un credit, dar nu vrei să plătești rata ani de zile, aceste soluții sunt potrivite pentru tine!

În viață, puține momente se compară cu emoția și entuziasmul care însoțesc vestea că vei ...

Urmează să deveniți părinți? Iată de ce va avea nevoie copilul tău în primele luni de viață

Raul Chis l-a avut invitat la emisiunea PUNCTUL CRITIC pe deputatul USR Viorel Băltărețu, la ...

USR Cluj-Napoca, în focul pregătirii unui contracandidat pentru Emil Boc

MDM Group informează că 21 decembrie 2023 este ultima zi de depunere a declaratiilor si ...

Ziua limită din decembrie până la care poți plăti taxele pe noiembrie 2023

Exproprieri pentru metrou la Cluj: 486 de imobile urmează să fie expropriate în vederea construirii ...

Exproprieri pentru metrou la Cluj: lista celor 486 de imobile vizate

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat
Success message!
Warning message!
Error message!