Pregătirea unei cine pentru familie sau prieteni sau îți poate da, de multe ori, bătăi de cap. Cum să asezonezi felurile de mâncare, ce desert se potrivește sau ce vin să pui pe masă, totul trebuie să fie într-un echilibru perfect.
Astfel, pentru a-ți ușura munca, mai jos vei regăsi 5 elemente la care trebuie să fii atent atunci când alegi vinul pentru cină.
1. Consistența
O regulă de aur în asocierea vinului cu mâncarea este faptul că acesta nu trebuie să fie cu mult mai puternic decât preparatul culinar pentru că îi va acoperi gustul. Astfel, pentru o cină în care alegi să servești, spre exemplu, un steak de vită condimentat, te vei îndrepta către un merlot roșu, acestea fiind două elemente puternice, dar care se completează unul pe celălalt.
2. Alcoolul
La o cină, vinul trebuie să fie discret și să pună în valoare mâncarea. De aceea, cu cât procentul de alcool este mai scăzut, cu atât este mai potrivit pentru momentul dat. Majoritatea vinurilor au între 11 și 13% alcool, însă există și câteva sortimente care ies din tipar, fie mai slabe având aproximativ 5% alcool, fie mai tari ajungând până la 20%.
3. Aroma
Pe piață există o paletă largă de sortimente de vinuri pornind de la dulceața acestora. Pentru a nu da greș, poți alege să servești vinurile dulci sau demidulci la deserturi sau la preparatele principale cu arome dulcege, iar vinurile seci și demiseci combină-le cu salate sau felurile principale sărate.
Mai mult, de regulă, asocierea vinurilor cu preparate culinare din aceeași zonă de proveniență este câștigătoare. Spre exemplu, vinurile italiene de pe Vinexpert.ro pot fi servite lângă o porție de paste sau lângă o pizza preparată după rețete tradiționale.
4. Culoarea
Un alt mod prin care poți decide ce vin să pui pe masă este culoarea acestuia. Vinurile deschise/albe, sunt potrivite pentru preparatele în care nu se regăsește atât de multă culoare în farfurie: pot fi servite lângă carnea de pui, pește sau lângă salatele cu dressing de iaurt sau maioneză. În schimb, vinurile roșii pot fi servite lângă carnea roșie, o friptură de porc sau miel, dar merg extrem de bine și la preparatele ce conțin sosuri închise la culoare.
5. Densitatea
Vinurile mai pretențioase, mai rafinate se vor servi întotdeauna lângă preparate mai delicate, din zona de fine dining, astfel încât să le completeze gustul. În schimb, pentru mâncărurile tradiționale, mai grele, se vor utiliza vinuri mult mai corpolente.
Alegerea vinului pentru cina ta nu este atât de dificil pe cât ai fi crezut. Pentru a fi un succes, gândește-te la ceea ce vrei să pregătești cu câteva zile înainte, fă o listă de cumpărături și alege vinul în funcție de aceasta. Nu uita însă că oamenii au anumite preferințe în ceea ce privește băutura servită și, oricât de bine s-ar potrivi unei cine, vinul ales s-ar putea să nu fie pe gustului lor. De aceea e bine să ai în casă și un vin pe placul invitaților tăi.
Sursă foto: pexels.com