• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • CUM am ajuns la o nouă ZI NEAGRĂ pentru democrația din România

CUM am ajuns la o nouă ZI NEAGRĂ pentru democrația din România

Publicat: 19 ianuarie, 2017 07:54

Actualizat: 23 martie, 2022 05:13

La 14 zile după ce guvernul Grindeanu a preluat puterea, românii ies din nou în stradă pentru a protesta împotriva ordonanței de urgență pentru amnistie și grațiere, un proiect de lege neanunțat în campania electorală și nesupus vreunui Program de guvernare la vedere. 

Potrivit procurorilor DNA, acest proiect nu se justifică, deoarece toate persoanele condamnate care au peste 60 de ani sau un copil mai mic de 5 ani în întreținere vor fi grațiate pentru jumătate de pedeapsă, indiferent de gravitatea faptei săvârșite – lista infracțiunilor excluse de la grațiere privește doar grațierea totală, nu și grațierea a jumătate din pedeapsă.

Cronologia evenimentelor ce au dus la o nouă ZI NEAGRĂ pentru statul de drept din România

MARȚI, Executivul anunța că ar urma să adopte o ordonanță de urgență, prin care să fie grațiate o serie de pedepse, dar și să fie modificate legi ce privesc abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, conflictul de interese și instituția denunțătorului, spețe în care se regăsesc o serie de politicieni de la putere, inclusiv președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, potrivit HotNews.ro

Ce spune șeful DNA despre ordonanțele de urgență pentru amnistie și grațiere

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, afirmă, într-un interviu acordat marți Agerpres, că adoptarea unei legi privind amnistia sau grațierea unor fapte care sunt de competența DNA va influența lupta anticorupție, motivând că ”inculpații nu vor mai executa pedepsele, iar banii rămân în buzunarul lor”.

MIERCURI, președintele Klaus Iohannis l-a luat prin surprindere pe premierul Grindeanu, venind la Palatul Victoria pentru a conduce ședința de guvern. Presa vehiculase că Guvernul urma să adopte OUG privind amnistia și grațierea. De altfel, ordinea de zi a Executivului nu a fost publică înainte de începerea ședinței, un lucru atipic, ceea ce i-a impus premierului să promită președintelui că, în viitor, astfel de modificări vor fi anunțate public înainte de a fi discutate.

De asemenea, președintele Iohannis a reușit să-i mai smulgă o promisiune premierului Grindeanu, anume să nu treacă peste noapte chestiuni atât de importante, ca modificarea codului penal, fără consultările necesare. Premierul afirmase inițial că ordinea de zi prevedea chestiuni legate de buget, fără a pomeni ordonanțele de urgență privind justiția.

Cunoașteți povestea că este un elefant în încăpere dar nu se vede. Sunt doi elefanți, ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale. Domnia sa (premierul, n.red.) mi-a spus că discuția avusese loc cu anumiți colegi din Guvern și că nu vor a fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni grațierea și modificarea codurilor penale”, a declarat Klaus Iohannis.

Subliniez și sper să fie în asentimentul domnului prim-ministru, s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio ședință de Guvern. Imediat ce documentele vor fi clarificate, să fie puse în transparență. Adică, să fie date spre consultare tuturor entităților prevăzute de lege: CSM, organizații profesionale, organizații ale judecătorilor și bineînțeles opiniei publice. Este obligatoriu să respectăm aceste chestiuni”, a mai spus șeful statului, citat de Digi24.

Deși premierul Sorin Grindeanu a negat că grațierea și codul penal urmau să fie reglate rapid, în ședința de Guvern, un articol din Ordonanța de Urgență îl contrazice. Acesta lasă să se înțeleagă că în ședința de Guvern ar fi urmat ca cele două acte normative să fie aprobate: articolul 6 arată că „dispozițiile prezentei ordonaţe de urgenţă se aplică numai faptelor comise până la data de 18.01.2017”, data ședinței de guvern. 

În tot acest timp, când se joacă soarta Justiției, Liviu Dragnea se preocupă de refacea propriei imagini, printr-o deplasare în SUA, la investiția lui Donald Trump.

Ce scrie presa internațională 

Protestele de miercuri seară din România nu au trecut neobservate de în presa internațională. Jurnaliștii notează că proiectul Guvernului Grindeanu ar putea afecta lupta anticorupție, că printre beneficiarii acestui proiect se numără Liviu Dragnea și Dan Voiculescu, și atrag atenția că România se află sub o monitorizare specială a Comisiei Europene, respectiv mecanismul de cooperare și verficare. 

Reuters, EuroNews, ABC News, Al Jazeera, toate scriu că mii de români au protestat în București și în Cluj, miercuri seară, împotriva planurilor guvernului 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 iulie, 2024
UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market
10 iulie, 2024
Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate
4 iulie, 2024
Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu
2 iulie, 2024
Au început lucrările la pista de biciclete din Baciu
19 iunie, 2024
Institutul Oncologic Cluj, 95 de ani de la înființare. Doar în ultimii 5 ani a tratat 63 000 de pacienți

Investiția în confortul casei tale nu este doar o chestiune de lux, ci de îmbunătățire ...

7 lucruri în care merită să investești pentru a te bucura la maximum de confortul casei tale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, lansează ...

UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024. Între 26 ...

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță extinderea rețelei sale de destinații pentru sezonul de iarnă ...

Zboruri Wizz Air din Cluj spre Lisabona și Stuttgart

Terapia durerii devine un drept iar tratamentele vor fi decontate, prevede proiectul pentru modificarea şi ...

Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate

Circulația pe Valea Oltului se va închide de luni 8 iulie, până pe 9 august, ...

Circulația pe Valea Oltului se închide de luni, 8 iulie, între orele 8:00 și 20:00

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport ...

Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu

Bucureștiul, capitala României, este un oraș plin de surprize și contraste, unde istoria se îmbină ...

Descoperă farmecul Bucureștiului – TOP destinații de neratat pentru un weekend perfect
Success message!
Warning message!
Error message!