Munca la gri reprezintă un fenomen frecvent în România, în condiţiile în care taxele pe muncă sunt atât de mari. Sunt firme care au ajuns să încheie contracte cu timp parţial, de două-patru ore, chiar şi pentru cei care lucrează cu normă întreagă, adică opt ore pe zi. Angajaţii sunt plătiţi, de obicei, cu salariul minim pe economie, iar restul plăţii lunare o primesc în plic.
Ca să reducă din taxele plătite către stat, angajatorii încadrează o parte din salariaţi ca fiind lucrători cu jumătate de normă, deşi aceştia petrec la muncă opt ore pe zi. În contract este trecut salariul minim pe economie, dar angajatorul plăteşte sume mai mari angajaţilor.
„Este vorba despre o pagubă care apare nu numai la bugetul de stat, ci şi, ulterior, în veniturile acestor persoane, dacă, de exemplu, ajung în şomaj, la pensie”, a spus Emilian Duca, specialist în fiscalitate.
Este greu de dovedit dacă un lucrător mai primeşte şi bani în plic. Inspectorii de muncă susţin că nu pot sancţiona „munca la gri” şi că numai Fiscul poate lua măsuri.
În prezent, dintr-un total de 5,8 milioane de contracte de muncă active, peste 1 milion sunt cu timp parţial. În 2013, numărul contractelor cu timp parţial era mai mic cu 77.000, în contextul în care mai mulţi angajatori au făcut concedieri, iar mai apoi au angajat tineri, cu program part-time.
DETALII pe digi24.ro