CUM poți deveni jurnalist voluntar

Publicat: 7 decembrie, 2015 15:06
Actualizat: 23 martie, 2022 05:20

Tinerii care își doresc să fie inițiați în tainele jurnalismului comunitar au acum o oportunitate prin Asociația Go Free, care recrutează 6 voluntari în echipa jurnaliștilor comunitari StReEt. 

altera
Până la data de 14 decembrie ora 14:00, doritorii pot aplica online aici pentru a deveni unul dintre cei 6 voluntari în echipa jurnaliștilor comunitari StReEt. Acest call la acțiune se adresează tinerilor (15-30 ani) care își doresc să devină voluntari în cadrul Go Free, pentru început în cadrul proiectului “Jurnaliști comunitari pentru solidaritate socială: StReEt”.

StReEt este un proiect care se va desfășura până în aprilie 2016, implementat de Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, în parteneriat cu Asociația Studenților Romi – Romano Suno, portalurile de știri RomaniaPozitiva.ro și BuzzNews.ro, cu scopul de a forma competențele tinerilor în domeniile jurnalismului comunitar, media advocacy și watchdog-ing pentru justiție socială.

În ultimele luni, echipe de jurnaliști comunitari au beneficiat de formare și au desfășurat activități de documentare jurnalistică în 4 comunități din mediul rural (documentarea se desfășoară cu precădere în weekend, pe parcursul unei zile, în echipă, în funcție de programul și disponibilitatea celor implicați). Acum, poveștile din cea de-a 5-a comunitate StReEt așteaptă să fie documentate de noua echipă de jurnaliști comunitari. Cei 6 voluntari vor avea, de asemenea, oportunitatea de a aborda, în funcție de interesul personal, câteva subiecte jurnalistice descoperite deja în comunitățile StReEt.

Programul de voluntariat demarează în 15 decembrie și are durata de 4 luni, până în 14 aprilie 2016. Mai multe detalii despre activitatea celor voluntarilor jurnaliști comunitari mai jos.

Voluntarii vor fi pregătiți și asistați în dezvoltarea de materiale jurnalistice scrise, foto, video sau audio care redau realitățile din comunități multietnice din mediul rural (județele Alba, Cluj și Sălaj).

Tinerii implicați vor avea oportunitatea de specializare în domeniile jurnalism, relații publice, comunicare/promovare prin stagii de practică relevante în cadrul instituțiilor media, instituțiilor publice sau organizațiilor neguvernamentale din Cluj-Napoca.

Toată informația despre proiect – scurtă descriere, afiș, formular de înscrieri, calendarul-ul de activități – este disponibilă aici, iar pe pagina de Facebook  Go Free sunt publicate scurte povestiri adunate în documentarea pe teren.

Jurnalistul comunitar documentează și redactează materiale jurnalistice care reflectă atitudini pozitive și centrate pe soluții, dezvoltă povești ale oamenilor din comunitățile StReEt și oferă inspirație spre acțiune comună, solidară a tuturor celor implicați.

Cine este jurnalistul comunitar?

Jurnalistul comunitar va scrie, raporta și împărtăși cu ceilalți știri, evenimente, realități, opinii etc. într-un mod responsabil. Își va concentra activitatea în comunitățile multietnice, vulnerabile, din mediul rural, cu scopul de a le da vizibilitate, a crea un impact și de a transmite un mesaj realist/pozitiv spre publicul larg.

Prin intermediul materialelor realizate, tinerii jurnaliști comunitari vor aduce în atenția publicului larg situațiile de injustiție cu care se confruntă oamenii din „comunitățile StReEt”, cât și a autorităților locale care pot interveni la nivel local/județean/regional pentru a produce o schimbare în aceste comunități.

Ce va face jurnalistul comunitar în proiectul StReEt?

  • Jurnalistul comunitar va participa la activitățile de formare în cadrul proiectului StReEt și la atelierele de lucru planificate pentru luna ianuarie 2016 (3 zile);
  • Va realiza documentarea în prealabil din surse online și alte materiale-resursă pentru cunoașterea comunității respective;
  • Va realiza documentarea pe teren (2-3 vizite în perioada decembrie – ianuarie), în echipă cu alți 3-4 voluntari și având sprijinul coordonatorului echipei: colectează informații, realizează interviuri, înregistrări audio/video, realizează fotografii etc.;
  • Va elabora un material jurnalistic scris sau foto sau video sau audio individual și/sau în echipă, în luna ianuarie 2016.
  • Jurnalistul comunitar va participa în perioada februarie – aprilie 2016 la un stagiu de practică de minim 2 săptămâni (minim 10h de activitate) la alegere, într-unul din domeniile jurnalism, relatii publice, comunicare/promovare prin stagii de practică relevante în cadrul instituțiilor media, instituțiilor publice sau organizațiilor neguvernamentale din Cluj-Napoca. Pe perioada stagiului de practică, va elabora un material jurnalistic scris sau foto sau video sau audio individual și/sau în echipă.
  • Va participa la întâlnirile de lucru ale echipei.
  • Protejează sursele și le garantează confidențialitatea;
  • Asigură veridicitatea informațiilor incluse în materialele jurnalistice;
  • Acționează responsabil în activitatea sa, promovează solidaritatea, justiția socială, respectul pentru diversitate și combate discursul instigator la ură.

Cât timp alocă jurnalistul comunitar activităților StReEt și care este sprijinul pe care îl oferă Asociația Go Free împreună cu partenerii?

  • Numar de ore de voluntariat pe săptămănă: 3h/săpt. (în medie, incluzând și activitatea online sau cea desfășurată de acasă);
  • Jurnaliștii comunitari vor fi sprijiniți în procesul de formare și în activitatea jurnalistică de către echipa de proiect și experți-traineri ce vor avea și rolul de consultanți;
  • Toate costurile activității de formare sunt suportate de către Go Free (mese, pauze de cafea, materiale de training, precum și costurile de transport și cazare pentru instruirile organizate în afara municipiului Cluj-Napoca). Activitatea de formare (3 zile) este planificată pentru luna ianuarie.
  • Toate costurile activității de documentare pe teren sunt suportate de către Go Free (transport și mese, ocazional unde se justifică și cazare).
  • Fiecare echipă va fi dotată cu un Kit de reportaje (aparat foto, card de memorie, husă protecție, trepied, reportofon digital etc.)

Cunoştinţe, abilităţi necesare:

  • Abilități de comunicare orală sau scrisă;
  • Cunoștințele de limbă maghiară sunt binevenite.
  • Competențe digitale minime;
  • Educaţie, pregătire profesională necesară: minimal – 8 clase absolvite.

Nu este necesară o pregătire profesională în domeniul media, ci doar dorință de dezvoltare personală și profesională prin activitatea de voluntariat în cadrul proiectului StReEt.

Dacă mai ai întrebări poți scrie pe adresa asociatiagofree@gmail.com.

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, implementat de Asociația Go Free în parteneriat cu Asociația Studenților Romi “Romano Suno”, BuzzNews.ro și RomâniaPozitivă.ro. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 martie, 2025
Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu
5 martie, 2025
Loc de joacă modern în satul Suceagu
21 decembrie, 2024
Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 decembrie, 2024
Baciu, comuna cât un orășel: ce planuri are primăria pentru a-l dezvolta

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Apare un control total al statului asupra activității economice a contribuabilului, spune vicepreședintele IMM România ...

Ești patron? ANAF va ști totul despre finanțele tale datorită raportărilor SAF-T

ANAF a început să verifice sumele de bani transferate între rude și anunță că vor ...

ANAF verifica banii care sunt transferați între rude – ce urmărește?

Vicepreședintele IMM România, Dan Mureșan, apreciază că cutremurul geopolitic global va afecta și România. „Puneți-vă ...

Puneți-vă centurile: Cutremurul geopolitic global va afecta și România

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește ...

Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu

Amenajarea curții la o casă nouă poate fi o provocare, dar și o oportunitate de ...

Sfaturi pentru amenajarea unei curți verzi la o casă nouă

Primarul comunei Baciu, Balázs János, anunță că au început lucrările la amenajarea unui loc de ...

Loc de joacă modern în satul Suceagu

Într-o eră în care tehnologia redefinește constant peisajele urbane și arhitecturale, stâlpii ornamentali nu fac ...

Tehnologii moderne care transformă stâlpii ornamentali
Success message!
Warning message!
Error message!