CUM poți deveni jurnalist voluntar

Publicat: 7 decembrie, 2015 15:06
Actualizat: 23 martie, 2022 05:20

Tinerii care își doresc să fie inițiați în tainele jurnalismului comunitar au acum o oportunitate prin Asociația Go Free, care recrutează 6 voluntari în echipa jurnaliștilor comunitari StReEt. 

altera
Până la data de 14 decembrie ora 14:00, doritorii pot aplica online aici pentru a deveni unul dintre cei 6 voluntari în echipa jurnaliștilor comunitari StReEt. Acest call la acțiune se adresează tinerilor (15-30 ani) care își doresc să devină voluntari în cadrul Go Free, pentru început în cadrul proiectului “Jurnaliști comunitari pentru solidaritate socială: StReEt”.

StReEt este un proiect care se va desfășura până în aprilie 2016, implementat de Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, în parteneriat cu Asociația Studenților Romi – Romano Suno, portalurile de știri RomaniaPozitiva.ro și BuzzNews.ro, cu scopul de a forma competențele tinerilor în domeniile jurnalismului comunitar, media advocacy și watchdog-ing pentru justiție socială.

În ultimele luni, echipe de jurnaliști comunitari au beneficiat de formare și au desfășurat activități de documentare jurnalistică în 4 comunități din mediul rural (documentarea se desfășoară cu precădere în weekend, pe parcursul unei zile, în echipă, în funcție de programul și disponibilitatea celor implicați). Acum, poveștile din cea de-a 5-a comunitate StReEt așteaptă să fie documentate de noua echipă de jurnaliști comunitari. Cei 6 voluntari vor avea, de asemenea, oportunitatea de a aborda, în funcție de interesul personal, câteva subiecte jurnalistice descoperite deja în comunitățile StReEt.

Programul de voluntariat demarează în 15 decembrie și are durata de 4 luni, până în 14 aprilie 2016. Mai multe detalii despre activitatea celor voluntarilor jurnaliști comunitari mai jos.

Voluntarii vor fi pregătiți și asistați în dezvoltarea de materiale jurnalistice scrise, foto, video sau audio care redau realitățile din comunități multietnice din mediul rural (județele Alba, Cluj și Sălaj).

Tinerii implicați vor avea oportunitatea de specializare în domeniile jurnalism, relații publice, comunicare/promovare prin stagii de practică relevante în cadrul instituțiilor media, instituțiilor publice sau organizațiilor neguvernamentale din Cluj-Napoca.

Toată informația despre proiect – scurtă descriere, afiș, formular de înscrieri, calendarul-ul de activități – este disponibilă aici, iar pe pagina de Facebook  Go Free sunt publicate scurte povestiri adunate în documentarea pe teren.

Jurnalistul comunitar documentează și redactează materiale jurnalistice care reflectă atitudini pozitive și centrate pe soluții, dezvoltă povești ale oamenilor din comunitățile StReEt și oferă inspirație spre acțiune comună, solidară a tuturor celor implicați.

Cine este jurnalistul comunitar?

Jurnalistul comunitar va scrie, raporta și împărtăși cu ceilalți știri, evenimente, realități, opinii etc. într-un mod responsabil. Își va concentra activitatea în comunitățile multietnice, vulnerabile, din mediul rural, cu scopul de a le da vizibilitate, a crea un impact și de a transmite un mesaj realist/pozitiv spre publicul larg.

Prin intermediul materialelor realizate, tinerii jurnaliști comunitari vor aduce în atenția publicului larg situațiile de injustiție cu care se confruntă oamenii din „comunitățile StReEt”, cât și a autorităților locale care pot interveni la nivel local/județean/regional pentru a produce o schimbare în aceste comunități.

Ce va face jurnalistul comunitar în proiectul StReEt?

 • Jurnalistul comunitar va participa la activitățile de formare în cadrul proiectului StReEt și la atelierele de lucru planificate pentru luna ianuarie 2016 (3 zile);
 • Va realiza documentarea în prealabil din surse online și alte materiale-resursă pentru cunoașterea comunității respective;
 • Va realiza documentarea pe teren (2-3 vizite în perioada decembrie – ianuarie), în echipă cu alți 3-4 voluntari și având sprijinul coordonatorului echipei: colectează informații, realizează interviuri, înregistrări audio/video, realizează fotografii etc.;
 • Va elabora un material jurnalistic scris sau foto sau video sau audio individual și/sau în echipă, în luna ianuarie 2016.
 • Jurnalistul comunitar va participa în perioada februarie – aprilie 2016 la un stagiu de practică de minim 2 săptămâni (minim 10h de activitate) la alegere, într-unul din domeniile jurnalism, relatii publice, comunicare/promovare prin stagii de practică relevante în cadrul instituțiilor media, instituțiilor publice sau organizațiilor neguvernamentale din Cluj-Napoca. Pe perioada stagiului de practică, va elabora un material jurnalistic scris sau foto sau video sau audio individual și/sau în echipă.
 • Va participa la întâlnirile de lucru ale echipei.
 • Protejează sursele și le garantează confidențialitatea;
 • Asigură veridicitatea informațiilor incluse în materialele jurnalistice;
 • Acționează responsabil în activitatea sa, promovează solidaritatea, justiția socială, respectul pentru diversitate și combate discursul instigator la ură.

Cât timp alocă jurnalistul comunitar activităților StReEt și care este sprijinul pe care îl oferă Asociația Go Free împreună cu partenerii?

 • Numar de ore de voluntariat pe săptămănă: 3h/săpt. (în medie, incluzând și activitatea online sau cea desfășurată de acasă);
 • Jurnaliștii comunitari vor fi sprijiniți în procesul de formare și în activitatea jurnalistică de către echipa de proiect și experți-traineri ce vor avea și rolul de consultanți;
 • Toate costurile activității de formare sunt suportate de către Go Free (mese, pauze de cafea, materiale de training, precum și costurile de transport și cazare pentru instruirile organizate în afara municipiului Cluj-Napoca). Activitatea de formare (3 zile) este planificată pentru luna ianuarie.
 • Toate costurile activității de documentare pe teren sunt suportate de către Go Free (transport și mese, ocazional unde se justifică și cazare).
 • Fiecare echipă va fi dotată cu un Kit de reportaje (aparat foto, card de memorie, husă protecție, trepied, reportofon digital etc.)

Cunoştinţe, abilităţi necesare:

 • Abilități de comunicare orală sau scrisă;
 • Cunoștințele de limbă maghiară sunt binevenite.
 • Competențe digitale minime;
 • Educaţie, pregătire profesională necesară: minimal – 8 clase absolvite.

Nu este necesară o pregătire profesională în domeniul media, ci doar dorință de dezvoltare personală și profesională prin activitatea de voluntariat în cadrul proiectului StReEt.

Dacă mai ai întrebări poți scrie pe adresa asociatiagofree@gmail.com.

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, implementat de Asociația Go Free în parteneriat cu Asociația Studenților Romi “Romano Suno”, BuzzNews.ro și RomâniaPozitivă.ro. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
29 noiembrie, 2023
Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță
29 noiembrie, 2023
Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj
17 noiembrie, 2023
Răzvan Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți susținute de cercetători și medici de talie mondială
10 noiembrie, 2023
Rectorul Daniel David: Microsoft, UiPath sau NTT Data, printre marile companii care lucrează strâns cu UBB

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat

Primăria Baciu a reușit să obțină o suplimentare de fonduri de aproape trei milioane de ...

Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni. Contractul ...

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni

Fugarul Cătălin Cherecheș, primar de Baia Mare, a fost prins la Augsburg în Germania, după ...

Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj

Aeroportul Internaţional Cluj a înregistrat trei milioane de pasageri într-un an, pentru prima dată în ...

Premieră la Aeroportul Internațional Cluj: 3 milioane de pasageri într-un singur an

Opera Națională Română Cluj-Napoca anunță desfășurarea unui turneu de mare amploare al Ansamblului de Balet, ...

Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Clujene într-un turneu de amploare în Spania
Success message!
Warning message!
Error message!