Degradarea relatiilor diplomatice Rusia-NATO readuce in actualitate amenintarea teribila a unor riposte nucleare. Gruparile teroriste, tot mai bine organizate, care dispun de know-how-ul necesar, pot avea acces la componentele necesare construirii unor bombe nucleare. Iata deci o alta amenintare. Psihologic, suferim un blocaj daca ne imaginam ca un astfel de atac nuclear ar viza orasul in care traim. Cei mai multi au tendinta sa creada ca sansele de supravietuire in acest caz se indreapta spre zero. Astfel, nimeni nu pare sa se gandeasca la strategii de supravietuire. Ce avem de facut in cazul unui atac nuclear? La aceasta intrebare a raspuns pentru TED in cadrul unei conferinte expertul în medicină în caz de dezastru, Irwin Redlener.
„Dacă vă aflați într-o rază de 1 km de locul detonării, aveți 90% șanse să muriți. Dacă vă aflați exact unde a explodat bomba, veți fi vaporizați. Și asta e. Vă spun că nu e de bine. (Râsete)
Daca va aflati pe o rază de 3 km, aveți 50% șanse să muriți și până la 12 km distanță – acum mă refer să muriți instantaneu – undeva între 10 și 20%. Problema e că temperatura unei detonări nucleare este de zeci de milioane de grade Celsius în centru, unde explodează. Este o cantitate extraordinară de energie sub formă de căldură, radiații puternice și efecte ale deflagrației.
Un vânt enorm, ca de uragan și distrugerea aproape completă a clădirilor (…). Dacă priviți explozia, veți orbi, fie temporar fie permanent. Deci, dacă puteți să evitați acest lucru, de exemplu, să vă întoarceți privirea, ar fi un lucru bun.
Dacă trăiți, dar vă aflați în apropierea unei arme nucleare care a explodat aveți între 10 și 20 de minute, depinde de dimensiunea și de locul unde a explodat, să vă salvați înainte ca o cantitate letală de radiații să coboare direct din norul-ciupercă care se ridică. În aceste 10 sau 15 minute, tot ce trebuie să faceți – și vorbesc serios – este să vă îndepărtați cam 2 km de explozie. Fumul radioactiv ajunge în 20 de minute pe sol, în 24 de ore radiațiile letale sunt răspândite de vânt.
Și dacă vă aflați în această zonă, trebuie să vă îndepărtați. Simțiți vântul și acest vânt groaznic, pe care îl veți simți, și trebuie să mergeți perpendicular pe vânt sau la adăpostul lui, dacă puteți să vedeți unde a avut loc explozia.
Trebuie să vă îndepărtați de acel loc. Dacă nu o faceți, veți fi expuși la radiații letale într-un timp foarte scurt. Dacă nu puteți să vă îndepărtați, vrem să vă duceți la un adăpost și să rămâneți acolo. Acum, un adăpost în zona urbană înseamnă că trebuie să fiți într-un subsol cât de adânc posibil sau la etaj – la un etaj superior dacă explozia se produce la sol, care să fie dincolo de etajul 9. Deci, trebuie să fiți la etajul 10 sau mai sus sau la subsol. Dar, în principiu, trebuie să ieșiți din oraș cât mai repede posibil. Și dacă faceți acest lucru, puteți chiar să supraviețuiți unei explozii nucleare.
În următoarele zile, până la o săptămână, va exista un nor de radiație – purtat de vânt, din nou, care va acoperi o zonă de 25 – 30 km (…). Și dacă sunteți în zona unde cade cenușa nucleară, trebuie fie să vă adăpostiți sau trebuie să vă îndepărtați de acel loc, e foarte clar. Dar dacă sunteți la adăpost, puteți într-adevăr să supraviețuiți. Diferența între a cunoaște informațiile despre ce trebuie să faceți personal, și a nu cunoște aceste informații, vă poate salva viața (…).
Cheia pentru a supraviețui unei explozii nucleare este să vă îndepărtați și să nu vă expuneți pericolului. În principiu, despre asta vom vorbi. Și cu cât vă aflați la o distanță mai mare, cu atât efectele exploziei inițiale vor ajunge mai târziu, cu cât este mai mare izolarea dintre voi și atmosfera exterioară, cu atât mai bine. Așadar, izolarea – de preferință cu pământ sau beton sau să fiți într-un subsol – distanța și timpul sunt cele care vă vor salva.
Iată ce trebuie să faceți. În primul rând, cum am spus, nu priviți explozia dacă puteți – nu știu cum ați putea rezista să nu o priviți. Să presupunem, teoretic, că vreți să faceți acest lucru. Trebuie să țineți gura deschisă astfel încât timpanele să nu se spargă din cauza presiunii. Dacă sunteți foarte aproape de focar, trebuie într-adevăr să vă adăpostiți sub ceva pentru a nu fi răniți sau uciși de obiecte, dacă este posibil. Trebuie să vă îndepărtați de căderea inițială a norului- ciupercă, am spus, în doar câteva minute, și să vă adăpostiți. Trebuie să vă deplasați în direcția vântului sau transversal cu vântul 2 km.
Știți, dacă vă aflați acolo și vedeți clădiri foarte deteriorate și mai jos în direcția aceea, mai puțin deteriorate aici, veți ști că acolo a avut loc explozia și vă deplasați încoace, atât timp cât mergeți transversal cu vântul. După ce v-ați îndepărtat trebuie să aveți cât mai multă piele, gura și nasul acoperite, atâta timp cât acoperirea nu vă împiedică să vă mișcați și să vă îndepărtați. La sfârșit, trebuie să vă decontaminați cât de repede posibil. Și dacă sunteți îmbrăcați, vă dați jos hainele, veți face un duș undeva ca să îndepărtați radiațiile, adică materialul radioactiv care ar putea fi pe voi. Apoi, trebuie să rămâneți în adăpost între 48 și 72 de ore minim, dar veți aștepta cu speranță, veți avea micul vostru radio cu baterii și veți aștepta ca oamenii să vă spună când puteți să ieșiți afară. Asta trebuie să faceți.
(…)Jack Geiger, unul dintre eroii comunității americane pentru sănătate publică a spus că singura modalitate de face față oricărui lucru nuclear, fie că este vorba de război sau terorism, este abolirea armelor nucleare”, a spus Irwin Redlener. Citiți și alte detalii interesante și utile pe www.ted.com.
Translated by Madalina Dinita
Reviewed by Magda Marcu