• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • CUM pune Tőkés László presiune pe autoritățile române în problema retrocedărilor către bisericile maghiare

CUM pune Tőkés László presiune pe autoritățile române în problema retrocedărilor către bisericile maghiare

Publicat: 18 martie, 2015 14:56
Actualizat: 23 martie, 2022 05:28

Eurodeputatul Tőkés László pune presiune pe autoritățile române pentru urgentarea restituirii proprietăților confiscate de regimul comunist. Evident, episcopul de Piatra Craiului este interesat în primul rând de proprietăți care au aparținut bisericilor maghiare sau etnicilor maghiari.

altera
Tőkés László
Redăm mai jos un comunicat de presă al lui Tőkés László:

„Ritmul lent al retrocedărilor imobilelor de tot soiul confiscate în timpul regimurilor totalitare este în continuare îngrijorătoare în prisma drepturilor omului, dar şi în privinţa libertăţii confesionale şi a statului de drept din România – a dat asigurări subsecretarul de stat american Hoyt Yee în răspunsul dat eurodeputatului Tőkés László la scrisoarea adresată de către acesta secretarului de stat al SUA, John Kerry. Demnitarul din ministerul de externe american, însărcinat cu afacerile europene şi eurasiatice, şi-a redactat mesajul pe 6 februarie 2015 ca răspuns la epistola de protest adresată şi trimisă ministrului de externe american în decembrie 2014 de către membrul Parlamentului European, care este în acelaşi timp şi preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania. 

Dl. subsecretar Yee l-a informat pe dl. deputat Tőkés că guvernul de la Washington îndeamnă permanent guvernul României ca să-şi îndeplinească cît mai grabnic îndatoririle ce le are faţă de minorităţile etnice şi confesionale, inclusiv cele legate de retrocedarea integrală  a bunurilor comunitare confiscate de comunişti. 

Europarlamentrul transilvănean a recurs la această cale de intervenţie consternat de renaţionalizarea Liceului Reformat Székely Mikó din Sf. Gheorghe şi de inexplicabila întârziere a repunerii în drepturi a foştilor proprietari deposedaţi de bunurile lor. Tőkés László a arătat în scrisoarea adresată lui John Kerry că restituirea către proprietarii de drept a tuturor averilor însuşite de către regimurile totalitare a fost o clauză de fond al accederii României în structurile euroatlantice şi europene; în lumina acestui fapt este inacceptabilă realitatea că bisericile istorice maghiare din România şi-au redobîndit doar circa jumătate din proprietăţile furate, dar şi pe acestea doar în acte, căci numai o treime din ele le-au fost date în folosinţă. 

Oficialul departamentului de stat american a dat asigurări că guvernul SUA prin ambasada de la Bucureşti monitorizează procesul de retrocedări şi urmăreşte cu interes soarta liceului amintit, au avut şi observatori la procesele ce s-au desfăşurat, şi aşteaptă cu interes un deznodămînt la instanţele supreme europene.  Dl. Hoyt Lee l-a înştiinţat pe dl. Tőkés László că însărcinatul departamentului de stat cu problemele  holocaustului, dl. Nicholas Dean în curând va face o vizită în România pentru a dezbate cu reprezentanţii guvernului român lentoarea repunerii în drepturi a deposedaţilor, proces ce nu a fost înlesnit nici de modificările din 2013 a legii retrocedărilor.

În paralel cu sensibilizarea oficialilor americani, biroul deputatului Tőkés a făcut demersuri şi la nivel european în cazul liceului teologic renaţionalizat, printre acestea numărându-se sprijinirea accederii la responsabilii Parlamentului European a petiţiei formulate de dl. Lomnici Zoltán, preşedintele Consiliului Demnităţii Umane şi dl. Antal János, consilier al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului. Numiţii îşi exercită dreptul la petiţie în baza articolului 44 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, cerînd ca parlamentul să ia în discuţie procesul samavolnic întîrziat al retrocedărilor, precum şi monstruoasa renaţionalizare a colegiului reformat din Sf. Gheorghe, solicitând o luare de poziţie fermă faţă de aceste practici”. 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. noi, majoritatea, consideram ca s-au „retrocedat” mult prea multe cladiri minoritatii maghiare, tocmai datorita presiunii „liderilor” acesteia, mult prea usor, fara sa se analizeze istoricul acestor cladiri, statutul lor initial, de ce si cu efortul cui de fapt au fost facute etc.Este aceeasi modalitate de a cere mereu ceva, cand in realitate urmaresti altceva.
    Pe de alta parte, nu se vorbeste nimic despre proprietatile din Budapesta ale avocatului roman Emanuil Gojdu, pe care le-am pierdut cu toate eforturile depuse de fundatia care-i poarta numele si care s-au lovit de aceleasi „argumente” penibile ale ungurilor, argumente ce ar trebui sa ne dea de gandit, sa ne puna oarecum in garda si la care autoritatile romane nu au dat nicio replica (normal, sa nu deranjeze!).
    In ce-l priveste pe subsecretarul de stat american, bine ar fi sa studieze mai bine aceste probleme inainte de a da „raspunsuri”; in paranteza fie spus, americanii au fost „dotati” cu harul acesta de a sti ce-i mai bine de facut in oricare tara din lume, cu exceptia celei in care locuiesc.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
29 noiembrie, 2023
Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță
29 noiembrie, 2023
Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj
17 noiembrie, 2023
Răzvan Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți susținute de cercetători și medici de talie mondială
10 noiembrie, 2023
Rectorul Daniel David: Microsoft, UiPath sau NTT Data, printre marile companii care lucrează strâns cu UBB

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat

Primăria Baciu a reușit să obțină o suplimentare de fonduri de aproape trei milioane de ...

Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni. Contractul ...

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni

Fugarul Cătălin Cherecheș, primar de Baia Mare, a fost prins la Augsburg în Germania, după ...

Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj

Aeroportul Internaţional Cluj a înregistrat trei milioane de pasageri într-un an, pentru prima dată în ...

Premieră la Aeroportul Internațional Cluj: 3 milioane de pasageri într-un singur an

Opera Națională Română Cluj-Napoca anunță desfășurarea unui turneu de mare amploare al Ansamblului de Balet, ...

Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Clujene într-un turneu de amploare în Spania
Success message!
Warning message!
Error message!