Eurodeputatul Tőkés László pune presiune pe autoritățile române pentru urgentarea restituirii proprietăților confiscate de regimul comunist. Evident, episcopul de Piatra Craiului este interesat în primul rând de proprietăți care au aparținut bisericilor maghiare sau etnicilor maghiari.
Redăm mai jos un comunicat de presă al lui Tőkés László:
„Ritmul lent al retrocedărilor imobilelor de tot soiul confiscate în timpul regimurilor totalitare este în continuare îngrijorătoare în prisma drepturilor omului, dar şi în privinţa libertăţii confesionale şi a statului de drept din România – a dat asigurări subsecretarul de stat american Hoyt Yee în răspunsul dat eurodeputatului Tőkés László la scrisoarea adresată de către acesta secretarului de stat al SUA, John Kerry. Demnitarul din ministerul de externe american, însărcinat cu afacerile europene şi eurasiatice, şi-a redactat mesajul pe 6 februarie 2015 ca răspuns la epistola de protest adresată şi trimisă ministrului de externe american în decembrie 2014 de către membrul Parlamentului European, care este în acelaşi timp şi preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.
Dl. subsecretar Yee l-a informat pe dl. deputat Tőkés că guvernul de la Washington îndeamnă permanent guvernul României ca să-şi îndeplinească cît mai grabnic îndatoririle ce le are faţă de minorităţile etnice şi confesionale, inclusiv cele legate de retrocedarea integrală a bunurilor comunitare confiscate de comunişti.
Europarlamentrul transilvănean a recurs la această cale de intervenţie consternat de renaţionalizarea Liceului Reformat Székely Mikó din Sf. Gheorghe şi de inexplicabila întârziere a repunerii în drepturi a foştilor proprietari deposedaţi de bunurile lor. Tőkés László a arătat în scrisoarea adresată lui John Kerry că restituirea către proprietarii de drept a tuturor averilor însuşite de către regimurile totalitare a fost o clauză de fond al accederii României în structurile euroatlantice şi europene; în lumina acestui fapt este inacceptabilă realitatea că bisericile istorice maghiare din România şi-au redobîndit doar circa jumătate din proprietăţile furate, dar şi pe acestea doar în acte, căci numai o treime din ele le-au fost date în folosinţă.
Oficialul departamentului de stat american a dat asigurări că guvernul SUA prin ambasada de la Bucureşti monitorizează procesul de retrocedări şi urmăreşte cu interes soarta liceului amintit, au avut şi observatori la procesele ce s-au desfăşurat, şi aşteaptă cu interes un deznodămînt la instanţele supreme europene. Dl. Hoyt Lee l-a înştiinţat pe dl. Tőkés László că însărcinatul departamentului de stat cu problemele holocaustului, dl. Nicholas Dean în curând va face o vizită în România pentru a dezbate cu reprezentanţii guvernului român lentoarea repunerii în drepturi a deposedaţilor, proces ce nu a fost înlesnit nici de modificările din 2013 a legii retrocedărilor.
În paralel cu sensibilizarea oficialilor americani, biroul deputatului Tőkés a făcut demersuri şi la nivel european în cazul liceului teologic renaţionalizat, printre acestea numărându-se sprijinirea accederii la responsabilii Parlamentului European a petiţiei formulate de dl. Lomnici Zoltán, preşedintele Consiliului Demnităţii Umane şi dl. Antal János, consilier al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului. Numiţii îşi exercită dreptul la petiţie în baza articolului 44 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, cerînd ca parlamentul să ia în discuţie procesul samavolnic întîrziat al retrocedărilor, precum şi monstruoasa renaţionalizare a colegiului reformat din Sf. Gheorghe, solicitând o luare de poziţie fermă faţă de aceste practici”.
multe pretentii are si tokes asta
noi, majoritatea, consideram ca s-au „retrocedat” mult prea multe cladiri minoritatii maghiare, tocmai datorita presiunii „liderilor” acesteia, mult prea usor, fara sa se analizeze istoricul acestor cladiri, statutul lor initial, de ce si cu efortul cui de fapt au fost facute etc.Este aceeasi modalitate de a cere mereu ceva, cand in realitate urmaresti altceva.
Pe de alta parte, nu se vorbeste nimic despre proprietatile din Budapesta ale avocatului roman Emanuil Gojdu, pe care le-am pierdut cu toate eforturile depuse de fundatia care-i poarta numele si care s-au lovit de aceleasi „argumente” penibile ale ungurilor, argumente ce ar trebui sa ne dea de gandit, sa ne puna oarecum in garda si la care autoritatile romane nu au dat nicio replica (normal, sa nu deranjeze!).
In ce-l priveste pe subsecretarul de stat american, bine ar fi sa studieze mai bine aceste probleme inainte de a da „raspunsuri”; in paranteza fie spus, americanii au fost „dotati” cu harul acesta de a sti ce-i mai bine de facut in oricare tara din lume, cu exceptia celei in care locuiesc.
hop-țop și el. iar il chinuie insomniile