Doi clujeni au lansat primul fond agricol de investitii sută la sută românesc, pe o piață dominată de fondurile de investiții străine. Doru Boloș și Florin Rus au plecat de la premisa că investind in terenuri agricole in Romania, investesti intr-un activ sigur si subevaluat pentru că vorbim de o piață cu un potențial uriaș de creștere. Cei doi antreprenori cred că sumele investite în agricultură pot fi dublate în cel târziu 5 ani.
Doru Boloș este Presedinte al Consiliului de Administratie. Are experienta de 20 ani pe piata financiara si in administrarea investitiilor. Partener si manager general al SC Interdealer Capital Invest SA din 1996 pana in toamna anului 2012, presedinte al Consiliului de Administratie al aceleiasi societati in perioada 2004-2012. De la începutul anului 2011, Doru Boloş este şi vicepreşedinte al Consiliului de Administratie al SC Depozitarul Central SA Bucuresti. In ultimul deceniu, activitatea sa s-a concentrat pe domeniul consultantei in achizitii si vanzari de companii.
Florin Rus este absolvent de stiinte economice si are o experienta de lucru diversificata: vanzari (directe, distribuitori, export, retail), business developer, project management si investment, domeniu pe care s-a axat in principal in ultimii 10 ani. A debutat initial in nume propriu, iar ulterior captat de complexitatea domeniului si convins sa se specializeze exclusiv pe investitii, a mers mai departe si a format o echipa alaturi de Doru Bolos.
O piață cu un potențial uriaș de creștere
Florin Șomodi: De unde ideea de fond de investii in agricultura? Care este oportunitatea pe care ati identificat-o?
Doru Boloș: Am considerat-o cea mai buna alternativa la tot ceea ce exista in domeniul investitional din Romania. Am studiat la momentul respectiv mai multe domenii: sanatate, energie verde, IT si agricultura. Pe toate le am considerat interesante, insa agricultura, cu posibilitatea concreta de a investi in terenuri agricole, ni s-a parut cea mai atractiva.
Florin Șomodi: Ce premise de reusita sunt pentru un asemenea business in Romania? Mai exista afaceri similare in Romania detinute de romani?
Doru Boloș: Investind in terenuri agricole in Romania, investesti intr-un activ sigur si subevaluat. Desi este o afirmatie evidenta, confirmata de diversi specialisti, este dificil de pus in practica de catre cineva care nu este implicat in domeniu. Noi, la Proagro Capital, am inchegat o echipa care pune in practica aceasta afirmatie. Afaceri similare sunt in Romania si aici ma refer la fondurile de investitii straine care fac deja de ani buni acest lucru.
Florin Șomodi: Cine si ce are de castigat din aceasta initiativa? Eu o consider antreprenoriala, sunteti de acord?
Doru Boloș: In primul rand, castigul este de partea investitorilor, care au acces la o piata cu un mare potential de crestere in conditii de transparenta si profesionalism. Castigurile generate astfel pot depasi de cateva ori depozitele bancare. In al doilea rand, castiga si agricultura romaneasca in general, deoarece grabim procesul de comasare al terenurilor agricole prin care stimulam obtinerea unor productii agricole superioare si pastrarea castigurilor in Romania.
Initiativa as considera-o antreprenoriala in mod cert pentru societatea de administrare si as considera-o investitionala pentru cei care decid sa-si plaseze o parte din lichiditati in Proagro Capital.
Comasare și arendă
Florin Șomodi: Cum investiti banii?
Doru Boloș: Ne propunem sa ne concentram eforturile pe 5-7 proiecte. Achizitionam o suprafata initiala si in jurul ei adaugam in timp parcele suplimentare. In zona respectiva lucram pe doua directii: operational si juridic. Ca si finalitate, tindem sa aducem o suprafata faramitata la un nivel cat mai mare de compactare, iar din punct de vedere juridic, in urma lucrarilor cadastrale si a intabularii, urmarim sa avem o proprietate cu toate actele la zi.
Florin Șomodi: Cine face efectiv agricultura pe terenurile achizitionate?
Doru Boloș: In acest moment tot ceea ce cumparam dam in arenda. Avem fermieri care sunt bucurosi sa-si extinda suprafetele lucrate. Ca si particularitate, incercam sa stabilim parteneriate cu fermierii din zona. In prima faza este bine pentru ca are cine sa ne lucreze terenurile, iar in faza urmatoare este posibil sa demaram colaborari – societati mixte in care capitalul la care noi avem acces sa se intalneasca cu nevoia fermierilor de finantare si cu know-how-ul lor.
Profit și transparență
Florin Șomodi: Cum se impart castigurile?
Doru Boloș: Daca va referiti la castigurile aferente activitatii de achizitie terenuri, castigul este in totalitate al investitorilor. Principiul unui fond de investitii consta in atragerea de resurse si administrarea lor in mod transparent si profesionist. Investitorii castiga din cresterea preturilor la terenuri agricole si din arenda incasata, iar societatea de administrare beneficiaza de un commision de administrare.
Florin Șomodi: Ce profituri estimati? Cifra de afaceri sau o tinta valorica de suprafata aveti pentru urmatorii 3-5 ani?
Doru Boloș: Propunem investitorilor in Proagro Capital o dublare a sumei investite in 5 ani. Consider ca sunt sanse mari ca acest obiectiv sa fie atins mai repede. Este dificil de estimat o suprafata deoarece este un proiect destul de avangardist. Ca idee, consider ca pentru multi dintre romani ar fi bine sa-si plaseze o parte din economii in terenuri agricole din tara noastra, cu sau fara implicarea Proagro Capital. Ar fi bine de stiut ca acest gen de fonduri sunt relativ raspandite in Europa. In particular in Bulgaria, REIT-urile (Real Estate Investment Trust) functioneaza foarte bine, cele mai mari 3 REIT-uri avand fiecare in parte suprafete de peste 20.000 ha. (sa stii ca nu am gresit zerourile)
Florin Șomodi: De ce ar investi cineva in acest fond? Care este suma minima?
Doru Boloș: In acest sens, avem doua argumente solide: 1.pentru ca depozitele bancare nu mai sunt atractive si aceasta situatie se va mai prelungi, si 2. pentru ca randamentele care se pot obtine sunt remarcabile. La nici 6 luni de la primele achizitii, randamentul investitiei in Proagro Capital este de 8% si asta in conditiile in care suma minima – 5.400 RON – este chiar accesibila.
Investiții minime de 5.000 de lei
Florin Șomodi: Ce altceva ar trebui sa stie despre functionarea lui?
Doru Boloș: Investitorii participa cu capital in schimbul caruia primesc parti de interes evidentiate in certificate de asociat – investitor, nu exista comision de intrare. Suma minima, aferenta valorii unei parti de interes la lansarea fondului, este de 5.000 RON. Sumele atrase sunt investite in terenuri agricole. Terenurile achizitionate sunt date in arenda.
Intrarile se pot face oricand, prin majorarea capitalului social, iesirile se fac de 2 ori pe an. Portofoliul de terenuri agricole este reevaluat trimestrial de catre evaluatorul independent S.C. Darian DRS S.A. Auditorul fondului este KPMG Romania SRL. Comitetul Reprezentantilor Asociatilor alcatuit din cei mai importanti 3 investitori; va oferi Societatii de Administrare consultanta si recomandari legate de strategia investitionala.
Este un fond agricol infiintat sub forma unei societati civile simple administrat de o societate de administrare – SC Proagro Capital SA. Ne propunem un randament corelat cu evolutia preturilor terenurilor agricole in Romania; cu depasirea semnificativa a dobanzile bancare, estimand ca in maximum 5 ani se va obtine o dublare a investitiei in euro.
Florin Șomodi: Ce ne puteti spune legat de costurile aferente participarii la capital?
Doru Boloș: Fondul agricol va suporta toate costurile aferente tranzactiilor cu terenuri agricole (absolut tot ce ar plati un investitor clasic in momentul in care vrea sa se ocupe de acest domeniu) si aici enumeram fara a fi limitativi: cadastru, carte funciara, costul auditului si costul evaluarilor. Societatea de Administrare va fi remunerata lunar cu un procent de 0,4% din activul net ca si comision fix. Exista si un comision de succes doar daca randamentul anual depaseste 15%.
Florin Șomodi: Cum asigurati si supravegheati toate operatiunile ? Cum asigurati transparenta acestora?
Doru Boloș: Suntem promotorii unui proiect inovativ. Investitorii sunt practic partenerii nostri, in fond investesc atat actionarii Societatii de Administrare cat si Societatea de Administrare insasi. Exista paliere de supraveghere si control: Adunarea Generala a Asociatilor, Comitetul Reprezentantilor, Auditorul. Vom publica rapoarte lunare, in care vom preciza suprafata totala detinuta, pretul mediu/ha, achizitiile facute ca si suprafata si valoare, vanzarile efectuate ca si suprafata si valoare;
Rapoartele trimestriale vor fi mai complexe, cu referiri la situatia arendei – nivel mediu al arendei, procent din teren inchiriat si sume estimate a fi incasate, a distributiei proprietatilor pe judete, proportia cash/detineri imobiliare. Tot trimestrial se va updata si valoarea portofoliului de terenuri agricole in urma evaluarilor efectuate de Evaluator;
Raportul auditorului va fi publicat pe site pana cel tarziu la 30 aprilie; Investitorii pot consulta la sediul societatii actele de proprietate ale loturilor detinute cu conditia ca in zona respectiva sa fi finalizat achizitiile.
Concurență
Florin Șomodi: Aveti concurenti pe domeniu?
Doru Boloș: Din punct de vedere al achizitiilor de terenuri sunt multi actori pe piata, incepand cu fermieri care isi extind suprafetele detinute si continuand cu investitori locali si externi. Ca si fonduri care atrag resurse de la investitori pentru a le plasa in terenuri agricole, in Romania nu exista decat fondurile straine de investitii. Practic, Proagro Capital aduce la indemana investitorilor romani, in premiera, intregul know how la care au acces fondurile de investitii externe care fac achizitii in Romania.
Florin Șomodi: Simt o motivatie patriotica in spatele demersului. Asa este? Ce va motiveaza pe fiecare in parte in directia acestui proiect?
Doru Boloș: Proagro Capital a pornit la drum ca o initiativa investitionala. Ne-am gandit sa-i ajutam pe detinatorii de capital romani sa obtina castiguri plasandu-si o parte din resurse in activul de baza al unei tari: pamantul. Evident, ne dorim ca pentru noi sa fie o afacere si credem ca este una de succes. In acelasi timp, nu ascundem faptul ca suntem adeptii unor solutii asociative care sa ne ajute pe toti sa traim mai bine.
Nu vad de ce in alte tari se pot organiza oamenii in acest mod si noi nu am putea. Trebuie doar sa ne recapatam increderea pentru ca in Romania sunt si profesionisti care nu au chipul si asemanarea unei mari parti din clasa politica. Si sa nu uitam ca vorbim si despre securitatea alimentara a familiilor noastre. Sper ca v-am raspuns la intrebare.
Oferte de cumpărare
Florin Șomodi: Care este situatia acum? Ce gestionati efectiv (unitati de suprafata, fonduri efective)?
Doru Boloș: Pana in acest moment am atras aproape 300.000 Euro si am achizitionat 80 de hectare in cadrul unui proiect localizat in Campia de Vest. Avem posibilitatea de a ne continua achizitiile, dar in acelasi timp am primit si oferte de cumparare.
In principiu, ne dorim ca achizitiile noastre sa se transforme in detineri de portofoliu; totusi in acest caz, datorita randamentului de peste 30% pe care l-am putea obtine, analizam serios varianta vanzarii. Una din motivatii consta in dorinta de a demara alte doua proiecte care sunt in faze finale de due diligence.
Florin Șomodi: Inteleg ca exista un business colateral din exploatarea terenurilor. Va ganditi si la fonuri europene? Alte asocieri?
Doru Boloș: Nu exista momentan un business colateral din exploatare. Incercam sa mergem pe principiul ca facem ceea ce stim cu adevarat sa facem. Insa, in viitor, sunt convins ca vom demara parteneriate cu fermierii. Este o directie logica de business, cea in care know-how-ul fermierilor trebuie sa se intalneasca cu capitalul romanesc si impreuna sa incerce sa atraga fondurile europene. Eu vad situatia ca o necesitate din partea ambelor parti.
A ne vinde pământul, o mare eroare
Florin Șomodi: Daca ar mai exista si alte asemenea initiative ce pozitie ati avea fata de acestea?
Doru Boloș: Cred ca este loc pe piata pentru concurenta. Momentan capitalul strain alege plasamente in terenuri agricole in Romania. Noi propunem acelasi lucru, cu diferenta ca, spre deosebire de majoritatea fondurilor de investitii straine, noi achizitionam suprafete mici si comasam in timp. Practic, propunem achizitii la preturi semnificativ mai mici decat cele la care achizitioneaza respectivele fonduri. Este o activitate pe care ar trebui sa o desfasoare cat mai multe entitati romanesti, fonduri sau persoane fizice.
Din pacate sunt multi care sunt nevoiti sa vanda. De ce sa nu fim in postura in care sa ne pastram aceasta avere in mainile noastre? Fara sa insist prea mult pe o tema nationalista, consider totusi ca a ne vinde pamantul de sub picioare este o mare eroare. Asa ca, atata timp cat facem un lucru bun, cred ca mai multe initiative de acest gen sunt binevenite.
Florin Șomodi: Un mesaj de final pentru cititori cu ceva ce poate nu ati avut ocazia sa spuneti pana aici?
Doru Boloș: In opinia noastra, suntem la inceputul unui ciclu de crestere economica in Romania. Ca atare, activele romanesti mobiliare si imobiliare sunt in postura perfecta pentru o apreciere constanta in anii care vin. Banii ar trebui scosi din banci si pusi la lucru; macar intr-o anumita pondere conform profilului investitional al fiecaruia.
Pentru a o face cu succes, trebuie sa incercam sa ne recapatam increderea in noi, in cei de langa noi si in potentialul pe termen lung al acestei tari. La fel cum cresterile exagerate au un sfarsit, si am vazut-o in 2008, la fel si scaderile generalizate au un sfarsit. In acest context terenurile agricole sunt un plasament excelent pe termen lung.
dada
Foarte tare