Trufele indiferent din ce specie fac parte sunt ciuperci destul de perisabile. De aceea este foarte important să cunoaştem cele mai bune şi mai sigure metode de ambalare şi conservare. o carte aparută recent îți oferă indicii prețioase cu privire la aceste diamante negre și mai ales despre cum le poți „vâna” și pregăti în bucătărie câtă vreme își păstrează aroma.
Trufele se pot păstra în frigider timp de 5-8 zile la temperatura de 2-7 grade Celssius. Nu este indicat să se păstreze o mai mare perioadă de timp deoarece astfel îşi pierd din aromă şi gust. Ar fi de preferat pentru cei care au posibilităţi să se aprovizioneze permanent cu trufe prospete dar acest lucru la noi în ţară este imposibil.
Dacă însă nu există această posibilitate, trufele se pot păstra chiar şi 2 săptămâni în borcane de sticlă în care se pune orez până la jumătate iar deasupra se pun trufele. După maxim două săptămâni datorită condensului format în borcan orezul se umezeşte foarte tare dar păstrează perfect aroma inconfundabilă a trufelor , acest orez poate fi consumat ca garnitură la un grătar de vită peste care se răzuiesc trufele, sau se poate face un rizotto de cea mai bună calitate.
Trufele în frigider se pot păstra perfect în pungi de hârtie, nicidecum de plastic. De ce? Pungile de hârtie au proprietatea de a absorbi umezeala rezultată în urma condensului. Nu acelaşi lucru se întâmplă cu pungile de plastic unde umezeala acumulată poate duce la alterarea gustului trufei.
Dacă dorim să mâncăm o omletă deliciosă cu aromă de trufe este suficient să păstrăm într-un borcan două sau trei trufe şi 5-10 ouă, care după două sau trei zile vor prelua gustul şi aroma trufei. Trufele se pot pune şi în pungi de hârtie cu paste făinoase care vor prelua şi ele gustul şi parfumul trufei.
Dacă avem de expediat trufe proaspete prin colet atunci se procedează în felul următor: se tapetează cu poliester interiorul unei cutii de carton, se introduc trufele curate în interiorul cutiei care se închide etanş dar se fac câteva orificii mici în cutie pe unde trufa trebuie să respire.
De curand, a fost publicata sub semnatura specialistului in silvicultura Nicolae Racolta cartea „Ghidul culegatorului de trufe”. Detalii puteti gasi accesand trufesiciuperci.wordpress.com sau pagina de Facebook dedicata acestei excelente lucrari – www.facebook.com/ghidtrufe.