Ministerul Sănătăţii a luat măsurile necesare pentru gestionarea aspectelor legate de ridicarea nivelului de alertă faţă de îmbolnăvirile cu virusul Ebola, conform recomandărilor OMS şi CE.
Conform OMS, evaluarea de risc pentru Europa este redusă. Probabilitatea apariţiei infecţiei de febră hemoragică de tip Ebola pe teritoriul României este scăzută.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, experţi ai Institutului Naţional pentru Sănătate Publică, ai Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al BolilorTransmisibile şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au participat astăzi la o audioconferinţă organizată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Centrul pentru Securitate în Sănătate al Comisiei Europeane.
Domeniile specifice care au fost luate în discuţiie se referă la implicarea autorităţilor de sănătate publică pentru informarea personalului medical, a lucrătorilor din aeroporturi, porturi şi punctelor de frontieră şi a populaţiei generale cu privire la riscurile şi modul de prevenire a îmbolnăvirilor.
Altă temă dezbătută s-a referit la desemnarea, în perioada următoare, structurilor şi a facilităţilor necesare pentru managementul cazurilor suspecte.
Având în vedere experienţa din cazul altor boli transmisibile (SARS, gripă pandemică etc), Ministerul Sănătăţii a revizuit procedurile existente şi a inclus proceduri suplimentare recomandate de către OMS şi Comitetul pentru Securitate în Sănătate al CE.
Cum ucide Ebola
Odată ce virusul Ebola intră în organism, acesta ajunge în celulele și se reproduce. Proteina care poartă numele de Ebolavirus glicoproteina se ataşează de celulele din partea interioară a vaselor de sânge. Acest lucru crește permeabilitatea vaselor de sânge – ceea ce duce la sângerări. Practic, virusul determină incapacitatea organismului de a coagula sângele. Chiar și oamenii care nu prezintă simptome hemoragice pot suferi pierderi de sănge, ceea ce poate duce la șoc și, în cele din urmă, la deces, potrivit Huffingtonpost, care este citat de stiriflux.ro.
Virusul Ebola este, de asemenea, un maestru în a se sustrage sistemului natural de apărare al organismului: aceasta blochează sistemul de alarmă către celulele numite neutrofile, respectiv celule albe din sânge, care sunt responsabile cu alarmarea sistemului imunitar. De fapt, Ebola va infecta celule ale sistemului imunitar și se va instala în celulele din ficat, rinichi, splină și creier.
Ebola începe, în general, cu simptome asemănătoare gripei. Deși este cunoscut pentru simptomele hemoragice extreme – sângerare din ochi etc – nu toată lumea va experimenta aşa ceva. “De fapt, doar 20 la sută dintre oameni vor avea aceste simptome extreme”, a explicat dr. Nahid Bhadelia, pentru Huffingtonpost. “Unele persoane pot deceda înainte de a ajunge la acest punct, unele pot avea sângerări minore, unele pot avea doar sângerare a gingiilor, sau vânătăi.”
Riscul infectării cu virusul Ebola și cum îl putem evita
Chiar dacă locuiți sau ați călătorit în zone unde s-a manifestat boala, riscul infecției cu Ebola este extrem de scăzut, cu excepția cazului în care ați venit în contact direct cu fluide corporale provenind de la persoane sau animale infectate, în viață sau decedate.
Contactul cu fluide corporale include și contactul sexual neprotejat cu persoane aflate în convalescență, timp de până la șapte săptămâni după recuperare.
Contactul normal în locuri publice cu persoane aparent sănătoase nu duce la transmiterea bolii. Nu se poate contracta Ebola în urma manipulării banilor, a cumpărăturilor sau frecventând o piscină. Țânțarii nu transmit virusul Ebola.
Virusul Ebola poate fi ușor distrus prin spălarea cu săpun sau cu detergent, prin uscare sau expunere la soare. Spălarea la mașină a hainelor contaminate cu fluide distruge virusul Ebola. Acesta supraviețuiește numai pentru scurt timp pe suprafețe expuse la soare sau care s-au uscat.