Recoltarea trufelor albe se face complet diferit faţă de cele negre, scrie specialistul in silvicultura Nicolae Racolta in cartea sa Ghidul Culegatorului de Trufe.
În timp ce recoltarea trufelor negre cu câini bine dresaţi se face destul de uşor, mai ales atunci când câinele şi aportează trufa, recoltarea trufelor albe se face mult mai greu din următoarele motive:
– trufa albă de Italia (Tuber magnatum Pico), este o trufă foarte sensibilă, mult mai sfărâmicioasă decât trufele negre, scoaterea ei din pământ trebuind să se facă cu foarte multă atenţie şi precauţie pentru a se scoate întreagă, fapt ce face ca valoarea trufei să fie mult mai mare decât, dacă trufa este scoasă în bucăţi.
– în momentul în care câinele identifică locaţia trufei şi începe să scormonească cu lăbuţele trebuie imediat oprit pentru ca acesta să nu deprecieze trufa. În continuare totul depinde de priceperea şi iscusinţa trufarului de a folosi cele mai optime metode de scoatere a trufei.
– având în vedere că trufa albă se găseşte la o adâncime mult mai mare în sol decât trufa neagră, trebuie cu foarte mare atenţie să săpăm cu vanghina la o distanţă cât mai mare de locaţia ei, să tăiem cu vanghina toate rădăcinile din jurul trufei, acţionând cu vanghina întotdeauna spre exterior şi de jos în sus, pentru a nu depune presiune asupra trufei.
– pe cât este posibil este indicat să se folosească la maximum mâinile şi degetele acolo unde nu sunt rădăcini pentru a scoate trufa
– După ce trufa este scoasă la fel ca şi la trufele negre. gropiţa trebuie astupată cu pământ şi frunze în aşa fel încât să nici nu se observe locul de unde a fost scoasă
Dacă doriţi să recoltaţi trufe albe sau negre achiziţionaţi-vă cu încredere ,,Ghidul culegătorului de trufe’’ în care puteţi găsi toate informaţiile necesare pentru a deveni un bun culegător de trufe. Cartea este scrisă de un trufar cu multă experienţă în acest domeniu. Pentru mai multe detalii, accesati blogul dedicat cartii – Ghidul culegatorului de trufe.