Românii sunt expuşi în propriile case radiaţiilor cu radon, un gaz radioactiv inodor și incolor care se formează prin dezintegrarea radioactivă a uraniului din pământ. Ipoteza aparține potrivit digi24.ro unor cercetători UBB care lucrează la o hartă a concentraţiei de radon în 16 judeţe din Transilvania. Radonul este a doua cauză a cancerului pulomnar în lume, după fumat.
Potrivit irart.ro, radonul şi thoronul se formează prin dezintegrarea radioactivă a radiului prezent în sol şi materialele de construcţii. În urma dezintegrării radiului, atomii de radon formaţi migrează în aerul din capilarele rocilor de unde ajung în atmosferă, fie prin difuzie, fie prin transportul datorat diferenţei de presiune.
Potrivit casa-gradina.ro, în România sunt 16 judeţe unde nivelul concentraţiei de radon poate produce probleme în locuinţe: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Sălaj, Satu Mare şi Timiş.
Masuri pentru reducerea concentrației de radon?
– Etansarea fisurilor din podele și ziduri
– Mărirea niveului de ventilare prin depresurizare prin conducte și ventilatoare.
– Inlaturarea dalelor de granit sau evitarea granitului în casă dacă acesta provine din zone cu depozite de uraniu.
-Aerisirea frecventă a camerelor, utilizarea unităţilor de aer condiţionat au un impact puternic în reducerea concentraţiei de radon în interior.
– Fundaţia alveolară şi o placă de bază pe fundaţie, din beton de cel puţin 20 de centimetri reduc capacitatea de trecere a radonului din pământ în casă, şi este una din cele mai bune şi mai simple metode care reduc radonul din aerul din casă.