Cum tratezi infecțiile respiratorii acute la copii

Publicat: 22 decembrie, 2021 05:48
Actualizat: 23 martie, 2022 04:59

Virușii sunt cei mai frecvenți agenți care cauzează infecții respiratorii acute și sunt responsabili de un procent considerabil de mortalitate infantilă. Virușii sunt principala cauză a infecțiilor respiratorii. În plus, infecțiile cu virusul sincițial respirator (RSV) sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de simptome severe, cum ar fi bronșiolita cu respirație șuierătoare recurentă, pneumonie și pentru conducerea la un număr mare de spitalizări. În acest articol aflați cum puteți lupta cu infecțiile respiratorii acute la copii.

Mai întâi, am să vă ofer câteva informații esențiale despre aceste infrecții.

Tipuri de infecții ale tractului respirator:

– Infecții ale căilor respiratorii superioare (IACRS): Simptomele apar în principal în nas și gât. Infecțiile virale ale tractului respirator superior pot apărea la orice vârstă și includ răceala obișnuită și gripa.

– Infecții ale tractului respirator inferior: Simptomele apar la trahee, căi respiratorii și plămâni. Infecțiile virale ale tractului respirator inferior sunt mai frecvente la copii și includ grupul, bronșiolita și pneumonia.

Știați că?

– Copiii au uneori infecții care implică atât căile respiratorii superioare, cât și cele inferioare. Copiii dezvoltă în medie șase infecții ale tractului respirator viral în fiecare an.

– Maturarea sistemului imunitar se produce spre vârsta de 8-10 ani. Între ziua a 2-a si a 4-a de la debut , simptomele ating un vârf al evoluției, urmând să descrească între ziua a 10-a și a 14-a. La unii copii, tusea poate persista, cu frecvență mai redusă, 3-4 săptămâni. 

– La copilul mare și adolescent, evoluția IACRS  este de aproximativ 7 zile, dar poate fi mai lungă la cei cu boli cronice pulmonare, ca de exemplu astmul  bronșic și la fumători.

– Virușii se răspândesc prin respirația picăturilor de aer ale persoanei infectate care tușește, strănută sau chiar râde la mai puțin de 6 metri de copilul dumneavoastră. Virusul poate fi, de asemenea, răspândit prin atingerea unui obiect pe care persoana infectată a strănutat, a tușit sau atins cu mâna.

Cum se manifesta IACRS?

Majoritatea infecțiilor cu virusuri respiratorii din copilăria timpurie sunt limitate la tractul respirator superior, ducând la simptome de răceală comună, cu nas înfundat care curge, tuse, dureri în gât și răgușeală. La examinare se poate observa rinita și faringita care sunt frecvent asociate cu unele infecții ale mucoasei conjunctivale și timpanice.

În unele cazuri, apar simptome și semne de otită medie, cum ar fi durerea de ureche, sensibilitatea la presiune în zona urechii și o membrană timpanică roșie bombată la inspecție. Infecția căilor respiratorii superioare  la sugari este adesea însoțită de febră și poate duce la letargie și o scădere a apetitului. 

Ce facem ca să evităm infecțiile respiratorii acute  (IACRS)?

– Spălarea mâinilor este foarte importantă astfel curățați mâinile copilului dumneavoastră deseori cu apă și săpun, spălați timp de 15 până la 20 de secunde. Dacă nu sunt disponibile săpun și apă, poate fi utilizat un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool care conține cel puțin 60% alcool apoi frecați mâinile până la uscare;

– Spălarea frecventă a mâinilor poate ajuta la prevenirea răspândirii virusului la alții;

– Învățați copilul să evite atingerea ochilor, nasului și gurii ori de câte ori este posibil;

– Învățați copilul să-și acopere nasul și gura cu un șervețel atunci când tușește sau strănută sau să tușească în mâneca cămășii și sa spele mâinile după aceea ;

– Păstrați un coș de gunoi sau o pungă de hârtie în apropierea patului pentru a arunca servețelele folosite;

– Spălați paharele, cuțitele, furculițele sau lingurile copilului bolnav cu apă fierbinte cu săpun și nu lăsați ceilalți membri ai familiei să le folosească;

– Este recomandat ca alți copii să nu se joace sau să doarmă în același pat cu copilul bolnav în stadiul incipient al IACRS;

– Evitați spațiile închise supraaglomerate; 

– Creșterea aportului de vitamine în alimentație, în special al vitaminei C minim 200mg/zi, a zincului și a vitaminei D care sunt necesare fortificării sistemului imunitar; 

– Administrarea produselor apicole (în cazul tolerantei digestive și când nu există alergii la aceste produse) este recomandată;

– Încurajați copilul să se odihnească și sa doarmă deoarece acest lucru ajută în procesul de recuperare.

– Recomandate în egală măsură de medicii specialişti şi de balneofizioterapeuţi sunt curele în saline. Acestea sunt benefice atât pentru bolnavi, cât şi pentru oamenii sănătoşi. Doar 30 de minute petrecute zilnic în salină ajută la menţinerea sănătăţii căilor respiratorii şi la întărirea sistemului imunitar.Ca și exemplu avem Salina Turda.

Cum gestionăm simptomele din infecțiile respiratorii acute?

Tratamentul specific nu este de obicei nici disponibil, nici necesar. Cu toate acestea analgezicele, antipireticele, antiinflamatoarele (de exemplu, paracetamolul sau ibuprofenul) și în unele cazuri, decongestionantele nazale și antisepticele orale (sprayul de nas și comprimate de supt), siropurile pentru tuse pot fi de ajutor în reducerea disconfortului și a simptomelor, facilitând hrănirea și permițând un aport adecvat de lichide orale.

Febra

Febra este unul din simptomele care îngrijorează cel mai mult părinții și este un răspuns al organismului la o serie de stimuli, nu este o boală, este un simptom și modul în care se manifestă diferă de la un organism la altul.

Febra are efecte benefice, activează răspunsul imun al organismului la infecții de aceea se recomandă tratarea febrei la temperatură mai mare de 38 grade Celsius. Disconfortul general produs de febra determină agitație sau somnolență, lipsa apetitului, dureri abdominale sau cefalee. Folosirea antitermicelor (paracetamol, ibuprofen) este indicată în dozele potrivite greutății și vârstei copilului. Medicația trebuie însoțită de hidratare, împachetări, umidifierea atmosferei și temperatura mediului ambiant potrivită.

Ne adresăm medicului când febra la un sugar mai mic de 3 luni persistă mai mult de 8 ore, când febra este mai mare de 40 grade Celsius la orice vârstă, când febra sub 39 grade Celsius persistă la un copil între 3 luni și 3 ani, mai mult de 3 zile.

Tusea

Tusea este un simptom care poate tulbura atât somnul copilului, cât și pe cel al membrilor familiei, copilul devinind iritat și cu un apetit redus. Aceasta este un răspuns fiziologic la iritația și inflamația căilor respiratorii și rolul său este de a elimina secrețiile din tractul respirator. Tusea neînsotită de dificultăți în respirație, de stare generală alterată sau de alte simptome, nu trebuie suprimată. Studiile au arătat ca mierea este un foarte bun antitusiv la copii de 1-5 ani. De asemenea putem ajuta cu produse naturale sau homeopate (siropuri sau tablete de supt), potrivite pentru copii, care se găsesc în farmacii.

Aerosolii cu mediu salin (soluții cu clorura de sodiu 3%), cu aparatele de aerosol sunt eficiente având efect asupra tusei dar și un bun antiseptic pentru gât și nas.

Ne adresăm medicului când tusea se accentuează pe parcursul evoluției sau persistă mai mult de 2 săptămâni, fără ameliorări. 

Durerile în gât

Ceea ce simțim când există inflamație la nivelul amigdalelor și faringelui se numește durere în gât. Apare în general când există o infecție virală sau bacteriană iar cel mic nu se alimentează sau hidratează corespunzător.

Este foarte importantă tratarea acesteia, micșorând disconfortul dar și oprind în general o evoluție mai accentută a bolii. 

Se recomandă utilizarea de sprayuri pentru gât, comprimate sau dropsuri antiseptice cu respectarea intervalului de vărstă în fiecare caz. Este foarte important și intervalul dintre doze și numărul de administrări, respectarea indicației de a nu consuma nimic 20-30 de minute după administrarea acestora.

Nasul înfundat (congestia nazală)

Nasul înfundat este un caz des întâlnit la copii, fiind o problemă atât pentru copii cât și pentru părinți. Cauzele pot fi multiple (alergii, viroze, corpi străini sau modificări ale structurii nasului).

Când acest simptom apare în IACRS se recomandă utilizarea de sprayuri saline iar la indicația medicului sau a farmacistului, pentru o periodă de 3-5 zile la doza recomandată, a decongestionantelor nazale cu compoziție medicamentoasă.

În cazul iritației nasului și a buzelor, se recomandă aplicarea de creme care conțin vaselină sau o crema hidratantă și emolientă fără parfum.

Utilizarea în camera copilului a unui vaporizator sau umidificator pentru a menține o umiditate corespunzătoare, este un beneficiu. 

Utilizarea antibioticelor în infecțiile respiratorii în copilărie rămâne controversată, deoarece mai mult de 90% din infecții sunt de etiologie virală. Motivele menționate pentru prescrierea antibioticelor includ incertitudinea diagnosticului, presiunile socio-culturale și economice, îngrijorarea cu privire la litigiile de malpraxis și așteptările părinților cu privire la un antibiotic. Antibioticele sunt suprasolicitate pentru infecțiile respiratorii și promovează rezistența la antibiotice. Cu toate acestea, există un rol pentru indicațiile definite, precum rinosinuzita acută severă care durează mai mult de zece zile și otita medie acută severă. 

Vă recomandăm următoarele produse:

Tonimer baby spray ,100ml, conține apă de mare soluție hipertonică, sterilă pentru îndepărtarea și fluidificarea mucusului din pasajele nazale, indicată pentru sugari și copii în cazul răcelilor cu suprainfecție microbiană cum ar fi nazo-faringita sau sinusita dar și pentru a preveni otita medie acută.

Virodep picaturi orale ,30ml,este un complex unic de fitoextracte standardizate (propolis, echinaceea, muștar sălbatic, grindelia, cimbru de cultură, eucalipt) fiind indicat în profilaxia și terapia infecțiilor respiratorii de natură virală sau bacteriană, scurtând durata infecțiilor și reducând numărul și severitatea acestora. Previne complicațiile bacteriene și susține sistemul imunitar.

Calmotusin junior sirop portocale, 100ml este un sirop din plante medicinale cu miere de salcâm recomandat în tusea productivă, uscată, convulsivă sau spastică dar și în răceala comună, viroze, stări gripale, bronșite acute și cronice, astm bronșic, traheite, traheobronșite.

First Defense  și Vitamin C 250mg, 118ml (ChildLife), sunt produse care fortifică imunitatea copilului tău. First Defense se poate administra intensiv: Copii 6-12 luni: câte ½ linguriță de 3 ori/zi; Copii 1-12 ani: câte 1 linguriță de 3 ori/zi sau conform recomandării consultantului de specialitate. Întreținere: a se administra doza recomandată 1 data/zi. Vitamina C  se administrează la: Copii 6-12 luni: ¼ linguriță/zi; Copii 1-3 ani: ½ – 1 linguriță/zi și Copii de peste 4 ani: 1-2 lingurițe/zi sau conform recomandării consultantului de specialitate.

AUTOR: Ioana Gabor, doctor farmacist

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
7 martie, 2023
Egalitatea între femei şi bărbaţi, peste 300 de ani
22 februarie, 2023
Obiect falic vechi de 2.000 de ani, prima jucărie sexuală romană?
19 decembrie, 2022
Îți dorești să pierzi în greutate înainte de sărbătorile de iarnă? Află ce este de făcut!
6 decembrie, 2022
Cinci piese de mobilier și accesorii individuale din lemn pentru casa ta
3 octombrie, 2022
BuzzNews oferă invitații la operă

Asiguraţii Euroins România Asigurare Reasigurare au dreptul de a denunţa contractele de asigurare încheiate, precum ...

Scandalul Euroins: Milioane de români se întreabă ce se întâmplă cu asigurările lor + Sfaturi utile

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat vineri undă verde aderării Finlandei la NATO, supunând ...

Turcia şi Ungaria cer parlamentelor să ratifice aderarea la NATO a Finlandei

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Vladimir ...

Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko spune că Vladimir Putin este perfect raţional şi ştie foarte ...

Iulia Timoşenko despre Putin: Nu e nebun, ştie ce rău provoacă. Pentru el există sclavi sau duşmani

Procuror-şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI) – care a emis un mandat de arestare pe ...

Procurorul șef al CPI: Putin poartă răspunderea penală a deportării forţate a copiilor ucraineni în Rusia

Drona militară care s-a prăbuşit săptămâna aceasta s-ar putea să nu fie singurul lucru care ...

Dronă SUA doborâtă de ruși în Marea Neagră: Ce spun analiștii despre România

Tehnicianul echipei Rapid, Adrian Mutu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că formaţia sa ...

Ce spune Adrian Mutu înaintea meciului Rapid-CFR Cluj

Dr. CORINA LUCACI, medic primar medicină internă, șef Secție Ambulator Adulți și șef Secție Clinică ...

Cele mai frecvente probleme medicale cu care merg clujenii la Camera de Gardă Adulți din Spitalul Regina Maria Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!