• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • CUM trebuie să plătească asigurarea de sănătate cei FĂRĂ VENITURI

CUM trebuie să plătească asigurarea de sănătate cei FĂRĂ VENITURI

Publicat: 23 decembrie, 2015 07:25

Actualizat: 23 martie, 2022 05:19

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat procedurile pentru înregistrarea persoanelor fizice care nu realizează venituri și care sunt obligate să plătească asigurări sociale de sănătate prin aplicarea contribuției individuale, de 5,5%, la salariul minim brut pe țară.

Procedurile prin care o persoană fără venituri este obligată să depună o cerere de înregistrare la organul fiscal competent în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie sunt cuprinse într-un proiect de ordin al președintelui ANAF.

”Potrivit art. 180 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse datorează, lunar, contribuție de asigurări sociale de sănătate și au obligația să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie”, se menționează în documentul citat.

Conform proiectului, persoanele fără venituri vor fi obligate să depună, odată cu solicitarea de înregistrare în categoria persoanelor fizice care nu realizează venituri, și o declarație în vederea stabilirii obligațiilor de plată, care va fi realizată de organul fiscal competent prin decizie de impunere.

”Conform art. 180 alin. (2) din același act normativ (Codul Fiscal — n. r.), contribuția se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe țară și se datorează pe toată perioada în care persoanele sunt încadrate în această categorie”, se subliniază în proiect.

Persoanele care nu au realizat venituri pe o perioadă mai mare de 6 luni și nu au efectuat plata contribuției lunare pentru această perioadă, pentru luna în care solicită înregistrarea, vor datora contravaloarea contribuției pe șapte luni. Dacă perioada respectivă este mai mică de 6 luni, contribuția datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se stabilește proporțional cu perioada respectivă.

În momentul în care persoana în cauză începe să realizeze venituri sau să beneficieze de exceptare de la plata contribuției, ori plata contribuției este suportată din alte surse, aceasta trebuie să depună la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit schimbarea, o cerere de încetare a calității de persoană fizică fără venituri, în vederea recalculării contribuției de asigurări sociale de sănătate.

”Ca urmare, este necesară elaborarea unei proceduri privind gestiunea contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri, prevăzute la art. 180 alin.(1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, precum și a formularelor necesare pentru administrarea acestei categorii de contribuabili”, se mai arată în documentul citat.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. Stupid si trist. Impozit pe NIMIC? De unde sa scoti bani daca nu castigi nimic? Te obliga sa furi? Cine nu are venituri si nu e somer sau bolnav, inseamna ca este intretinut de cineva (parinte, tutore, copil, frate, sora, matusa, etc…) Cred ca daca cineva se duce la curtea europeana ii castiga, numai ca problema e ca daca nu ai venituri nu ai nici bani de proces… pe asta se si bazeaza smecherii acestia…

  2. Din articol nu se intelege nimic, cand ar putea sa be dea niste informatii pertinente despre cum sa procedam cu aceste persoane cabd ajung sa se interneze in spital de urgenta. Nu exista nimic clar si aceste persoane de obicei fara adapost ( homless) sunt lasate in voua sortii. Si tot noi medicii si asistentele trebuie sa avem grija de ei, tinandu-i ilegal si riscand peste cele 3 zile acordate prin lege ca urgenta. Avem un stat criminal care practica extinctia unor categorii de cetateni..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 mai, 2024
Chirurgul Achimaș-Cadariu cere campanie de informare pe tema vaccinării anti HPV: Suntem primii în UE la numărul cancerelor de col uterin
18 mai, 2024
Vasile Dâncu vrea să plece administrația Boc: Clujenii nu se mai mulțumesc cu promisiuni
13 mai, 2024
Impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ANAF cu venituri pe care nu le poți justifica
11 mai, 2024
PODCAST: Cătălin Priscorniță și Albert Deak, piloți de raliu și filantropi în Africa
11 mai, 2024
Viorel Băltărețu, candidat la Primăria Cluj-Napoca: Avem nevoie mai întâi de centura metropolitană, nu de metrou

L-am întrebat în cadrul emisiunii Punctul Critic pe fostul ministru al Apărării, senatorul Vasile Dâncu, ...

Fostul ministru al Apărării Vasile Dâncu: Despre armata obligatorie și riscul ca România să fie atacată de Rusia

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu cere lansarea de urgență a unei campanii de informare despre importanța vaccinării ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu cere campanie de informare pe tema vaccinării anti HPV: Suntem primii în UE la numărul cancerelor de col uterin

Senatorul PSD Vasile Dâncu, care este candidat la alegerile europarlamentare, a declarat în emisiunea Punctul ...

Vasile Dâncu: Urmează cele mai importante alegeri din istoria Europei, în plin proces de schimbare a configurației geostrategice a lumii

Senatorul PSD Vasile Dâncu, care este candidat la alegerile europarlamentare, a declarat în emisiunea Punctul ...

Vasile Dâncu vrea să plece administrația Boc: Clujenii nu se mai mulțumesc cu promisiuni

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul intenționează să majoreze poate chiar din iulie salariul ...

Salariul minim, o nouă majorare din iulie? Ce spune Augustin Feneșan, prim vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor

Află din acest articol impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ...

Impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ANAF cu venituri pe care nu le poți justifica

Fondatorul Blitz, Catalin Priscornita, și bunul său prieten Albert Deak au acceptat invitația la podcastul ...

PODCAST: Cătălin Priscorniță și Albert Deak, piloți de raliu și filantropi în Africa

Viorel Băltărețu, candidat la Primăria Cluj-Napoca, a afirmat în emisiunea Punctul Critic că orașul are ...

Viorel Băltărețu, candidat la Primăria Cluj-Napoca: Avem nevoie mai întâi de centura metropolitană, nu de metrou
Success message!
Warning message!
Error message!