Ministerul Finanțelor Publice a redactat un proiect de Ordin pentru aprobarea modelului și conţinutului registrului de bani personali precum şi a procedurii de înregistrare a acestuia la organul fiscal. Mentionam ca in acest moment, documentul mentionat este doar la stadiul de proiect.
În urma propunerii înaintate de directorul MDM Group, Dan Mureșan, care este și vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMM), Guvernul României a decis ca începând din 8 mai 2015 bacșișul să fie inclus pe bonul fiscal.
Neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate sau bacșișurile încasate, emiterea de bonuri cu o valoare inferioară prețului de vânzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului ori nerespectarea obligației de înregistrare în registrul special a sumelor în caz de defecțiune a aparatului de marcat, împrejurări ce determină existența unei sume nejustificate, vor fi sancționate.
La ora începerii programului de lucru, angajatorul va asigura înregistrarea sumelor de bani deținute de salariați într-un registru de bani personali, special întocmit în acest sens.
Orice sumă de bani înregistrată în plus față de suma înregistrată la ora începerii programului de lucru nu reprezintă suma justificată prin registrul de bani personali.
Iată și conținutul integral al proiectului de Ordin pentru aprobarea modelului și conţinutului registrului de bani personali precum şi a procedurii de înregistrare a acestuia la organul fiscal:
În temeiul prevederilor art. 10 alin.(4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere prevederile art. 4 alin. (12) lit. i) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ministrul finanţelor publice emite următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă modelul şi conţinutul registrului de bani personali, prevăzute în anexa nr.1 .
Art. 2
Operatorul economic are obligația constituirii registrului de bani personali prevăzut la art. 4 alin.(12) lit.i) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru fiecare unitate de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor.
Art.3
Registrul având paginile numerotate în ordine crescătoare, se semnează pe ultima pagină de către administratorul operatorului economic sau de către persoana împuternicită de acesta.
Art.4
Registrul de bani personali prevăzut la art. 4 alin.(12) lit. i) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, se completează zilnic de către personalul operatorului economic care își desfășoară activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, la începutul programului de lucru, fără ștersături sau modificări și fără a lăsa spații neutilizate.
Art.5
Operatorul economic răspunde de integritatea registrului și completarea zilnică a acestuia de către personalul care desfășoară activitate în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor.
Art.6
Operatorul economic notifică organului fiscal competent de administrare constituirea registrului de bani personali, precizând data deschiderii acestuia și numărul de pagini, conform numerotării acestora, în termen de 5 zile lucrătoare de la data publicării prezentului ordin.
Art.7
Organul fiscal înregistrează într-o evidență proprie, ținută la nivelul fiecărui contribuabil, registrele de bani personali notificate ca fiind constituite.
Art.8
Registrul prevăzut la art. 2, se păstrează la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor în vederea prezentării acestuia organelor de control.
Art. 9
Un operator economic poate utiliza un singur registru pentru fiecare unitate de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor.
Art. 10
Anexa nr. 1 face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 11
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.