• Acasă
  • /
  • Business
  • /
  • Cushman & Wakefield Echinox: Proiecte de birouri de peste 275.000 metri pătraţi urmează să fie dezvoltate în Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov

Cushman & Wakefield Echinox: Proiecte de birouri de peste 275.000 metri pătraţi urmează să fie dezvoltate în Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov

Publicat: 22 februarie, 2023 18:05

Actualizat: 24 februarie, 2023 12:45

Dezvoltatorii au anunţat construcţia a mai mult de 275.000 metri pătraţi de noi proiecte de birouri în marile centre regionale – Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov, astfel că stocul modern de astfel de spaţii va ajunge la aproximativ 1,3 milioane de metri pătraţi în următorii 5 ani, arată un raport realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox citat de News.ro.

Common modern business skyscrapers, high-rise buildings, architecture raising to the sky, sun. Concepts of financial, economics, future etc.

”Dezvoltatorii au anunţat construcţia a mai mult de 275.000 metri pătraţi de noi proiecte de birouri în marile centre regionale – Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov, astfel că stocul modern de astfel de spaţii va ajunge la aproximativ 1,3 milioane de metri pătraţi în următorii 5 ani. Vedem astfel o intensificare a activităţii de dezvoltare, în condiţiile în care în 2021 şi 2022 au fost livraţi aproximativ 70.000 metri pătraţi de birouri în cele patru oraşe”, potrivit raportului Office Market Regional Cities, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Iaşi şi Cluj-Napoca vor beneficia de cele mai mari suprafeţe aferente noilor birouri în următorii ani, 164.000 metri pătraţi, respectiv 75.000 metri pătraţi, în timp ce în Timişoara au fost anunţate proiecte de 16.000 metri pătraţi, iar în Braşov de 21.000 metri pătraţi.

Cluj-Napoca rămâne principalul hub regional de birouri, cu un stoc la finele anului trecut de 340.000 metri pătraţi, urmat de Timişoara cu proiecte de 293.000 metri pătraţi, Iaşi cu 213.000 metri pătraţi şi Braşov cu 152.000 metri pătraţi. În cele patru oraşe, stocul a ajuns astfel la circa milion de metri pătraţi, reprezentând mai puţin de o treime din suprafaţa de birouri din Bucureşti.

Printre cele mai importate proiecte în construcţie sau în diverse faze de planificare putem aminti: în Iaşi – Silk District (un proiect mixt ce va fi dezvoltat în mai multe faze si este planificat să totalizeze 104.000 metri pătraţi de birouri) aparţinând Prime Kapital, Palas Campus (60.000 metri pătraţi), dezvoltat de Iulius Group, în Braşov – AFI Park Braşov II (AFI Europe), Coresi Business Campus U1 (NHood), în Timişoara – Paltim (Speedwell). În Cluj-Napoca, principalele proiecte de birouri au fost anunţate de Prime Kapital şi Iulius Group, în cadrul unor dezvoltări cu funcţionalităţi multiple ce urmează a fi construite pe terenurile fostelor fabrici Cesarom, respectiv Carbochim.

”Marile centre regionale continuă să atragă interesul companiilor care doresc să îşi extindă prezenţa în România, astfel că dezvoltatorii şi-au aliniat planurile la această cerere şi vor construi în următorii ani noi clădiri în cadrul cărora îşi vor putea desfăşura activitatea mai mult de 25.000 de angajaţi. Din punctul nostru de vedere, cea mai mare provocare pentru aceste oraşe rămâne disponibilitatea forţei de muncă, având în vedere ratele şomajului extrem de reduse. Cu toate acestea, cele patru oraşe analizate sunt centre universitare puternice cu peste 193.000 de studenţi înregistraţi în total şi ar avea astfel capacitatatea de a furniza candidaţi pentru poziţiile căutate de companii, aspect ce va influenţa în mod pozitiv cererile viitoare pentru spaţii de birouri şi va asigura un grad ridicat de absorbţie pentru proiectele planificate a fi livrate în oraşele respective”, spune Vlad Săftoiu, head of research Cushman & Wakefield Echinox.

Activitatea de închiriere a continuat să fie susţinută de companiile din sectorul IT&C, care au realizat peste 70% din volumul tranzacţionat în 2022, în suprafaţă de 72.000 metri pătraţi, în creştere cu 20% faţă de nivelul cererii consemnate în 2021, cea mai mare tranzacţie finalizată în ultimul an fiind de 6.000 metri pătraţi.

În Cluj-Napoca şi Braşov se înregistrează cele mai scăzute rate de neocupare, 6%, respectiv 7%, în ce în Timişoara 10% din stoc este neînchiriat, în Iaşi fiind vacantă circa 18% din suprafaţa de birouri, cea mai mare parte în clădiri de clasa B.

Chiriile au avut o creştere marginală şi se situează la 11 – 13,5 euro / mp / lună în Braşov şi pot atinge pragul de 15 – 16 euro / mp / lună în Cluj-Napoca şi Iaşi.

Cushman & Wakefield Echinox este una dintre cele mai mari firme de consultanţă imobiliară de pe piaţa locală, activând în toate segmentele pieţei imobiliare. Departamentul de birouri al companiei a închiriat în ultimii 3 ani spaţii cu o suprafaţă cumulată de peste 140.000 de metri pătraţi în clădiri de birouri din Bucureşti şi din ţară.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 50.000 de angajaţi în peste 60 de ţări şi venituri de 9,4 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
27 septembrie, 2023
Românii nu trebuie “amendati” pentru că aleg destinatii externe de vacanță!
21 septembrie, 2023
Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes
9 august, 2023
Consiliul Național al IMM-urilor din Româmia, mesaj pentru Ciucă: Nu modificați Codul Fiscal în 2023!
3 august, 2023
Călin Cozma, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității, mesaj pentru Guvern: Suprataxarea nu va genera venituri la stat ci falimente
12 iulie, 2023
Sistemul e-Factura devine obligatoriu pentru toate firmele din 1 ianuarie 2024

Fundația Comunitară Cluj și Fundația Bosch România lansează Fondul EduCare Bosch, dedicat elevilor de gimnaziu ...

La Cluj se lansează un fond pentru educație de 50 000 de euro

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziția 1001-1200 global la nivel internațional și poziția a ...

UBB pe podium în clasamentul Times Higher Education: 1001-1200 global

Maria Popovici filmează un special la Cluj în 7 și 8 Octombrie, intitulat „O să ...

Weekend cu Maria Popovici la Cluj

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj devine primul aeroport din țară care va avea autobuz electric ...

Aeroportul Internațional Cluj își cumpără autobuz electric

În calitate de partener în organizarea evenimentului Raliul Clujului Mobil 1 Star Lubricants powered by ...

Drumurile județene pe care se va desfășura în weekend Raliul Clujului 2023
Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, înlocuită de UMF Carol Davila din București în TOP 1000 al ranking-ului Times Higher Education

Federatia Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) se disociază ferm de propunerea avansată in ...

Românii nu trebuie “amendati” pentru că aleg destinatii externe de vacanță!

Judecătorul Cristi Danileț a povestit în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș cât de ...

Cristi Danileț a povestit cât de greu i-a fost în perioada în care a fost suspendat din magistratură
Success message!
Warning message!
Error message!