• Acasă
  • /
  • Timp liber
  • /
  • Dai o fugă în Timișoara? E Capitală Europeană a Culturii VEZI PROGRAMUL

Dai o fugă în Timișoara? E Capitală Europeană a Culturii VEZI PROGRAMUL

Publicat: 17 februarie, 2023 16:02

Actualizat: 30 ianuarie, 2024 19:12

Dai o fugă în Timișoara? E Capitală Europeană a Culturii în acest an iar primarul orașului, Dominic Fritz, a spus că „vor fi peste 5.000 de artişti implicaţi şi 500 000 de musafiri”. Programul poate fi consultat aici.

„Vrem să arătăm că prin cultură, prin artă, putem să mobilizăm o comunitate”, a spus primarul oraşului Timişoara, vineri, în conferinţa de deschidere a programului Capitală Europeană a Culturii, informeaza News.ro. „Anul acesta sunt alocaţi în plus 10 milioane de euro pentru cultură”, a precizat edilul, subliniind că tot programul se bazează pe colaborări.

Dominic Fritz a făcut o caracterizare a ceea ce se va întâmpla în acest an pe scena oraşului. „Prin cultură şi prin artă în acest an putem spune mai departe povestea Timişoarei şi a Europei”.

Timişoara a câştigat acest titlu după un proces de candidaturi iar arhitectura implementării acestui titlu a fost realizată de Primăria Timişoara, Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean.

„Am făcut un calcul pentru toate cheltuielile şi pentru programul cultural sunt 44 de milioane de euro, dar acestea sunt costuri din momentul în care am câştigat candidatura. În total sunt 150 de milioane de euro investiţi în infrastructura culturală. Nu toate sunt proiecte care vor fi deschise anul acesta. Vom transformăm cinematografe vechi, turnuri de apă…”, a explicat primarul oraşului.

5.000 de artişti şi un milion de musafiri aşteptaţi la Timişoara

„Vor fi peste 5.000 de artişti implicaţi şi aşteptăm un public către jumătate de milion şi un milion de oameni, dar suntem siguri că vom atrage 500.000 de musafiri în Timişoara”, a subliniat Dominic Fritz.

Un mare accent în acest program se pune pe faptul că Timişoara „nu este capitala română a culturii, nu este ideea de a promova cultura locală, ci ne gândim la a promova cultura europeană”.

Cele mai multe parteneriate sunt şi cu instituţii din străinătate. „Mă bucur că sunt şi guverne europene care susţin părţi din program, Germania, de exemplu”, a spus Fritz.

„Anul acesta sunt alocaţi în plus 10 milioane de euro pentru cultură”. „Scopul este să atragem mai mulţi oameni la teatru, în expoziţii şi muzee şi organizatorii trebuie să atragă cât mai mult public şi în anii ce vor veni”, a vorbit Fritz despre moştenirea acestui program.

Pregătirea programului, din 2022

„Aceste cifre par foarte mari şi ambiţioase, dar acest program nu stă pe picioare de lut şi a fost pregătit în anii de până acum, am avut în anul premergător 300 de evenimente, cu peste 1.800 de artişti din 200 de ţări. Suntem pregătiţi să turăm motoarele şi mai mult anul acesta”, a precizat edilul.

Dincolo de programul cultural, „trebuie să investim în transportul în comun şi vom aduce 44 de autobuze electrice, vom suplimenta transportul în comun. Ne străduim să accesibilizăm evenimentele pentru persoanele cu dizabilităţi. Ce se vede în aceste zile în Timişoara este o efervescenţă extraordinară şi o mobilizare mare”.

Timişoara „vrea să se evidenţieze printr-o expunere internaţională cât mai mare, vrem să promovăm România prin acest titlu, dar să simuleze cât mai mult energia creatoare a artiştilor din Timişoara. Sunt peste 1.500 de voluntari se vor implica anul acesta. Vrem să arătăm că prin cultură, prin artă, putem să mobilizăm o comunitate”, a subliniat primarul Timişoarei în conferinţa de presă.

Deschiderea Timişoara 2023 este un program finanţat de municipalitate, coordonat şi organizat de Centrul de Proiecte. Pentru weekendul deschiderii, Primăria a alocat 7,5 milioane de lei, iar Ministerul Culturii 800.000 de lei.

Programul Deschiderii Timişoara 2023 este disponibil aici.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
22 mai, 2024
Aeroportul Cluj anunţă zboruri spre Bucureşti operate de compania aeriană Animawings
29 aprilie, 2024
Iată 3 metode prin care poți găti și păstra un miros fresh în casă!
29 aprilie, 2024
Vacanță în Grecia 2024 – Zboruri de pe Aeroportul Cluj
9 aprilie, 2024
3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului
27 martie, 2024
Cum să-ți surprinzi iubita într-un mod inedit? Top 3 sfaturi pentru a-i oferi o seară specială

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță debutul unor noi zboruri regulate directe spre Bucureşti, în ...

Aeroportul Cluj anunţă zboruri spre Bucureşti operate de compania aeriană Animawings

L-am întrebat în cadrul emisiunii Punctul Critic pe fostul ministru al Apărării, senatorul Vasile Dâncu, ...

Fostul ministru al Apărării Vasile Dâncu: Despre armata obligatorie și riscul ca România să fie atacată de Rusia

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu cere lansarea de urgență a unei campanii de informare despre importanța vaccinării ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu cere campanie de informare pe tema vaccinării anti HPV: Suntem primii în UE la numărul cancerelor de col uterin

Senatorul PSD Vasile Dâncu, care este candidat la alegerile europarlamentare, a declarat în emisiunea Punctul ...

Vasile Dâncu: Urmează cele mai importante alegeri din istoria Europei, în plin proces de schimbare a configurației geostrategice a lumii

Senatorul PSD Vasile Dâncu, care este candidat la alegerile europarlamentare, a declarat în emisiunea Punctul ...

Vasile Dâncu vrea să plece administrația Boc: Clujenii nu se mai mulțumesc cu promisiuni

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul intenționează să majoreze poate chiar din iulie salariul ...

Salariul minim, o nouă majorare din iulie? Ce spune Augustin Feneșan, prim vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor

Află din acest articol impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ...

Impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ANAF cu venituri pe care nu le poți justifica

Fondatorul Blitz, Catalin Priscornita, și bunul său prieten Albert Deak au acceptat invitația la podcastul ...

PODCAST: Cătălin Priscorniță și Albert Deak, piloți de raliu și filantropi în Africa
Success message!
Warning message!
Error message!