Guvernul a pregătit un proiect de ordonanță pentru modificarea și completarea Codului Fiscal care a fost primit foarte critic de mediul de afaceri pe motiv că va pune cruce multor IMM-uri. O analiză a noilor măsuri a fost făcută de Dan Mureșan, care este vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România precum și director general și fondator al unei importante companii de consultanță fiscală și contabilitate din Cluj, MDM GROUP.
Urmăriți interviul de mai jos pentru declarații punctuale pe fiecare măsură avută în vedere de guvern.
„IMM-urile o să se închidă încet, foarte mulți dintre clienții noștri vor să renunțe la afaceri în România și să le redeschidă în altă parte pentru că nivelul acesta de instabilitate legislativă, sistemul acesta de a taxa, de a suprataxa, de a nu crea un nivel normal al impozitelor și taxelor dă peste cap tot mediul de afaceri (…).
Eu mă aștept ca cel puțin 30 la sută din mediul de afaceri să dispară, este un efect enorm pentru piață. Citim în ziare, sunt tot felul de baroni politici locali care au lucrări, poate de acum înainte numai ei o să lucreze, ei o să aibă contractele pentru că piața liberă o desființează și o să rămână acea piață artificială pe care o susțin partidele politice, acele firme care iau toate contractele, de drumuri, de reparații, de construcții, de investiții masive. Ei sunt și protejați și pe ei nici nu-i interesează legile”, a declarat Dan Mureașan.
Dan Mureșan a vorbit și despre anunțul guvernului referitor la desființarea a 200.000 de posturi neocupate din sistemul bugetar.
„Vor rămâne la fel de mulți angajați în sistemul bugetar, ne aruncă praf în ochi. La 3,2 milioane de salariați câți are România, 1,3 milioane sunt bugetari. Așa ceva nu se poate! E strigător la cer. Până nu se ajunge la o marjă de 20 la sută în sistemul bugetar, nu o să se rezolve lucrurile. Cu implementarea sistemului AI, de digitalizare, în foarte multe instituții publice din lume se reduce aproape la 0 numărul de salariați.
Ei, la noi și când o să fie AI, o să mai fie 500 de angajați care o să-ți confirme că au primit sau nu documentul. Ce se întâmplă în Finanțe, te sperii…”, a subliniat Dan Mureșan.
Ce prevede proiectul de ordonanță
- Principalele măsuri de taxare propuse prin proiectul de ordonanță obținut de Hotnews.ro:
- În IT, veniturile brute de peste 10.000 de lei pe lună vor fi impozitate cu 10 la sută
- Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti 10 la sută CASS
- PFA vor plăti contribuția la sănătate indiferent de plafonul veniturilor obținute
- TVA va crește de la 5% la 9% pentru panourile fotovoltaice, cărți, manuale
- Impozit de 1% asupra persoanelor fizice care dețin, în România, proprietăți imobiliare cu valoare peste 2,5 milioane de lei
- Vor trece de la impozit de 1% la 3% pe venit microîntreprinderile care:
a. realizează venituri peste 300.000 lei;
b. desfășoară activități pe CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.
- Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 300.000 lei și o rată a rentabilității de peste 30%, calculată ca raport între profitul net și venituri totale, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, aceasta va trece la impozit pe proft de 16% începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz.