• Acasă
  • /
  • Antreprenoriada
  • /
  • Dan Mureșan, despre refuzul OMV Petrom de a plăti taxa de solidaritate: „Fraier este cine a făcut reglementarea proastă”

Dan Mureșan, despre refuzul OMV Petrom de a plăti taxa de solidaritate: „Fraier este cine a făcut reglementarea proastă”

Publicat: 9 februarie, 2023 11:26
Actualizat: 10 februarie, 2023 09:58

OMV Petrom a raportat un profit net de 10,3 miliarde de lei în 2022, de peste trei ori mai mare decât în anul precedent, în condițiile în care românii se plâng că prețul la pompă al combustibilului este extrem de piperat. Cu aceste cifre în față, multă lume se întreabă cum e posibil ca această companie, la care statul român deține 20 la sută din acțiuni, poate refuza să plătească taxa de solidaritate stabilită de Comisia Europeană și care se aplică pe profiturile excepționale obținute de companiile petroliere și de gaze în urma crizei energetice și a războiului din Ucraina.

Regulamentul Comisiei a fost transpus în legislația românească prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022. Taxa ar urma să fie suportata de companiile cu minim 75% din cifra de afaceri din extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului. Cum se face că OMV Petrom nu intră în categoria firmelor care trebuie să achite aceasta taxă de solidaritate?

Răspunsul îl oferă în emisiunea Antreprenoriada Dan Mureșan, vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România. „La noi, dacă nu este din extracție, ci din comercializare, pentru că nu extragi atât de mult – foarte mult se importă și se prelucrează sau numai se impozitează și se vinde direct, atunci normal că lucrurile au fost scoase din context. Fraier este cine a făcut reglementarea proastă. Nu văd pe nimeni din guvern să-și dea demisia pentru că a făcut o reglementare proastă”, a declarat Dan Mureșan în emisiunea moderată de Raul Chiș.

Iata cum explică OMV Petrom refuzul de a plăti taxa de solidaritate:

„Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, arată compania.

Întrebarea emisiunii este de ce Guvernul României nu inclus și veniturile obținute din IMPORTURI atuinci când a stabilit cine plătește și cine nu taxa de solidaritate.

OMV Petrom a raportat și plata unor contribuții la bugetul de stat în valoare de aproape 20 miliarde lei, incluzând taxe, dividendele de bază și dividendele speciale. Impozitele si contribuțiile specifice sectorului au însumat peste 7 miliarde lei.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
29 martie, 2025
Augustin Feneșan: România, pregătiri discrete în caz de război
25 martie, 2025
ANPC vrea etichete cu prețul de achiziție și prețul final! Augustin Feneșan: „O invenție pur românească”
17 martie, 2025
Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)
17 martie, 2025
Ești patron? ANAF va ști totul despre finanțele tale datorită raportărilor SAF-T
13 martie, 2025
ANAF verifica banii care sunt transferați între rude – ce urmărește?

Transformarea băii într-un spațiu plin de personalitate și stil începe cu alegerea paletei de culori ...

Combinații de culori pentru o baie cu personalitate

Prim-vicepreședintele IMM România, Augustin Feneșan, a declarat în emisiunea Antreprenoriada moderată de Raul Chiș că ...

Augustin Feneșan: România, pregătiri discrete în caz de război

Un proiect de ordin ANPC aflat în dezbatere publică prevede pentru comercianți obligația de a ...

ANPC vrea etichete cu prețul de achiziție și prețul final! Augustin Feneșan: „O invenție pur românească”

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Apare un control total al statului asupra activității economice a contribuabilului, spune vicepreședintele IMM România ...

Ești patron? ANAF va ști totul despre finanțele tale datorită raportărilor SAF-T

ANAF a început să verifice sumele de bani transferate între rude și anunță că vor ...

ANAF verifica banii care sunt transferați între rude – ce urmărește?

Vicepreședintele IMM România, Dan Mureșan, apreciază că cutremurul geopolitic global va afecta și România. „Puneți-vă ...

Puneți-vă centurile: Cutremurul geopolitic global va afecta și România

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește ...

Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu
Success message!
Warning message!
Error message!