Daniel David, la Reporter Medical: Respingerea de către rectorul UMF a ideii unificării cu UBB, „o reacție la supărare”

Publicat: 10 septembrie, 2023 18:25

Actualizat: 8 ianuarie, 2024 16:29

Profesorul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a declarat într-o emisiune la ReporterMedical.ro că respingerea de către rectorul Universității de Medicină Și Farmacie, Anca Buzoianu, a unei eventuale discuții pe tema unificării dintre UBB și UMF este „o reacție la supărare”. BuzzNews.ro a mai luat o reacție la cald pe această temă, după cum ați putut vedea aici. Vă invităm să urmăriți emisiunea cu profesorul Daniel David:

Prima opțiune pentru rectorul UBB este o concentrare a universităților din oraș, după modelul francez. Vizată este în primul rând UMF. În replică la refuzul categoric exprimat public de rectorul UMF, David a susținut: „Iau reacția doamnei rector Buzoianu ca o reacție la supărare și la emoție, și eu cred că după ce va trece perioada alegerilor, politice și universitare, putem discuta mult mai așezat cum e bine, astfel încât în final să fie un câștig pentru toți”.

David i-a spus moderatorului Remus Florescu că dacă ideea unificării va fi respinsă și în viitor, UBB va dezvolta și o componentă biomedicală care să-i permită revenirea în clasamentul Shanghai.

„Ne interesează din zona bio-medicală, în primul rând publicațiile, citările, granturile. Temele din zona bio-medicală sunt extrem de interesante în știința internațională, care generează cele mai multe publicații, cele mai multe citări și, sigur, domeniul atrage foarte mulți bani prin granturi de cercetare”, a arătat rectorul.

David crede că discuția se va relua după alegeri, dar precizează: „Cu siguranță zona biomedicală se va dezvolta, în anii următori, la UBB, într-o formă sau alta, și va fi puternică pe generarea de cunoaștere, pe tehnologie, pe formări continue”.

„UBB are o deschidere foarte mare spre această discuție (unificarea universităților – n.red.), dar trebuie să fie o discuție așezată. Nimeni spune că trebuie făcută de pe o zi pe alta, nimeni nu spune că trebuie făcută într-un mandat. Ok, vrem, dacă vrem, în ce formă o facem, în ce ritm și când, dacă nu vrem, ok, să fim siguri că nu vrem, și atunci să înțelegem de ce UBB, care este o emblemă a țării, în ultimii șapte ani este prima universitate a țării și a Clujului, oricât ne dăm peste cap, este cea mai mare comunitate academică din România, nu poate risca să lase ca prestigiul și performanțele ei să nu se vadă în ranking-urile internaționale, iar pentru asta mai avem nevoie de o componentă biomedicală, dintr-un motiv foarte simplu: am avut-o în istoria noastră, toate universitățile comprehensive o au, nu vorbesc numai de cele mari – Harvard, Oxford, Cambridge, vorbesc de cele cu care ne comparăm – Zagreb, Vilnius, Belgrad, Novi Sad și așa mai departe și o să o dezvoltăm.

Pe mine mă interesează, și am spus foarte clar, nu zona de învățământ, în acest moment, ci zona de cercetare, fiindcă asta contează și în ranking-urile internaționale. Și mă interesează fiindcă eu vreau ca orașul Cluj-Napoca și România să fie pe harta lumii (…).

România sau Clujul nu se văd în clasamentul Shanghai. Ar fi atât de ușor să o facem astfel încât țara și orașul să devină vizibile. O să facem prin forțe proprii dacă nu o să putem face prin prin concentrări metropolitane”, a subliniat rectorul UBB.

AUTOR: Remus Florescu

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
13 iunie, 2024
OPOZIȚIA DIVIZATĂ și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al șaselea mandat la Primăria Cluj
4 iunie, 2024
Sabin Sărmaș, candidat la funcția de primar de Cluj: Am șanse să îl înving pe Emil Boc
4 iunie, 2024
Viorel Băltărețu, candidatul USR la funcția de primar vrea să urgenteze proiectele vitale pentru oraș
31 mai, 2024
Ce ar schimba Ramona Strugariu ca primar să nu avem în viitor un Cluj mai scump ca Bruxellesul
31 mai, 2024
Sabin Sărmaș a luat pulsul cartierelor: ce vor clujenii

Investiția în confortul casei tale nu este doar o chestiune de lux, ci de îmbunătățire ...

7 lucruri în care merită să investești pentru a te bucura la maximum de confortul casei tale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, lansează ...

UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024. Între 26 ...

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță extinderea rețelei sale de destinații pentru sezonul de iarnă ...

Zboruri Wizz Air din Cluj spre Lisabona și Stuttgart

Terapia durerii devine un drept iar tratamentele vor fi decontate, prevede proiectul pentru modificarea şi ...

Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate

Circulația pe Valea Oltului se va închide de luni 8 iulie, până pe 9 august, ...

Circulația pe Valea Oltului se închide de luni, 8 iulie, între orele 8:00 și 20:00

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport ...

Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu

Bucureștiul, capitala României, este un oraș plin de surprize și contraste, unde istoria se îmbină ...

Descoperă farmecul Bucureștiului – TOP destinații de neratat pentru un weekend perfect
Success message!
Warning message!
Error message!