Cercetătorii au ajuns la concluzia că ciocolata neagră consumată regulat întăreşte sistemul imunitar şi previne apariţia unor boli. Ba mai mult, au constatat că în multe afecţiuni este chiar mai eficientă decât unele medicamente.
Nutriţioniştii atrag atenţia asupra cantităţii de ciocolată neagră consumată zilnic. Nu este recomandat să se consume mai mult de 35 g zilnic, depăşirea acestei cantităţi este chiar dăunătoare. Ciocolata neagră conţine o substanţă numită teobromină care accelerează metabolismul şi stimulează arderea caloriilor. O ciocolată neagră sănătoasă trebuie să conţină 85% cacao, restul fiind unt de cacao şi zahăr, însă nu trebuie să conţină lapte sau lapte praf.
Ciocolata neagră conţine săruri minerale ca fier, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, precum şi vitaminele A, B1, B2, B3, C, D, E. Este deasemenea bogată şi în antioxidanţi, aceştia protejează celulele de toxine şi reduc mult riscul apariţiei celulelor canceroase. Ciocolata neagră ridică nivelul colesterolului bun. Consumul de ciocolată neagră de cel puţin trei ori pe săptămână previne apariţia bolilor cardiovasculare. Este trecută pe lista produselor afrodisiace şi este consumată şi în acest scop.
Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă din Olanda au constatat că ciocolata neagră reduce şi riscul de ateroscleroză. În urma unor teste efectuate în Anglia s-a constatat că ciocolata neagră înbunătăţeşte vederea şi ajută la creşterea fluxului de sânge spre creier, dar şi spre retină. Prin conţinutul bogat în cofeină ciocolata neagră poate înlocui cu succes cafeaua, constituind în acelaşi timp un bun energizant.
Iată câteva din beneficiile consumului de ciocolată neagră:
– Creşte colesterolul bun
– Reduce şi reglează tensiunea arterială
– Previne bolile cardiovasculare
– Atenuează simtomele cirozei hepatice
– Ajută la dezvoltarea creierului şi înbunătăţeşte memoria, previne îmbătrânirea prematură
– Înbunătăţeşte starea de spirit şi vederea
– Oferă rezistenţă şi strălucire părului, întăreşte smalţul dinţilor, amână apariţia ridurilor
– Este un antidepresiv natural
Cacao se obţine din arborele de cacao(Theobroma cacao), este un arbust înalt de 5-8 m, are nevoie de un sol bogat cu multă umiditate. Creşte la altitudini cuprinse între 200-400 m, la început a fost sălbatic după care a fost introdus de om în plantaţii. Frunzele sunt mari umplute cu un lichid lăptos, cremos, cu gust picant, neplăcut.
Florile sunt mici şi sunt polenizate nu de albine ci de nişte musculiţe mici. Fructele sunt de culoare galben-portocalie, sunt ovale, au 15-30 cm lungime, au 30-60 seminţe bogate în grăsimi şi din care se prepară praful de cacao. Praful de cacao este folosit foarte mult în produsele alimentare, în foarte multe combinaţii, dar şi în fabricarea unor medicamente.