Muzica prea tare la nuntă este specifică românului? De ce este așa și ce efecte are? Au explicat unii specialisti de ce se dă muzica la nuntile din Romania la un VOLUM cât mai mare.
Premize – toți cei care organizează o nuntă vor, dacă tot fac acest efort, ca nunta să fie perfectă și invitatii să se simtă bine. In momentul nunții însă ei sunt atat de obosiți incat sunt anesteziati, nu mai au puterea și spiritul de observație să discearnă că muzica este prea tare. Numai de volum nu le mai arde! Cei cu muzica sunt odihniți și îi manipulează pe organizatori (părinți, miri, nași 🙂
Toți invitații știu despre acest efort al organizatorilor și se jenează să le facă observații privind volumul muzicii. Decat să îi supere mai bine rabdă și tac. Specific românului.
DE CE SE DĂ MUZICA EXAGERAT DE TARE – spun cei care se pricep, respectiv, un psiholog, un profesor universitar de muzică, sociolog, specialist in organizare evenimente, chelner, zilier… Chiar dacă am răbdat muzica prea tare măcar am avut în Cluj pe cine întreba!
Principalele motive
1. Unii muzicanți maschează prin volum și partea instrumentală faptul că nu au o voce prea bună, sau o voce frumoasă.
2. Muzicanții cu voce bună au descoperit (nu era greu) că dacă volumul este spre maxim, își economisesc vocea, nu forțează vocea, nu obosesc, iar lumea este deja obișnuită cu asta și rabdă.
3. Spre deosebire de restaurant sau bar, dacă la nuntă se dă muzica tare se inhibă dorința de a bea și mânca. Mai ales de a bea. Este stabilit si empiric si de către psihologi că muzica tare la bar induce o anxietate care provoacă dorința de a bea mai mult pentru a te liniști. La nunți, dimpotrivă. Nimeni nu merge la nuntă să se îmbete și să se dea in spectacol de față cu rude sau mulți invitati, iar cand se întamplă, sunt excepții. Tocmai de aceea barbatii (si nu numai) vor avea grijă să își inhibe dorința de a bea prea mult. Și la fel cu mâncarea…
4. Dacă volumul muzicii este maxim, mesenii trebuie să iasă să se plimbe cât mai mult. Să iasă pur și simplu de la masă. Dacă mesenii ies de la masă ei nu beau și nu mânăncă. In plus, foarte important, cei angajati (majoritar cu ziua ) să servească la mese pot să ridice farfuriile care mai au încă multă mancare, de foarte bună calitate și proaspăta. Ce se poate face cu aceste produse recuperate cred că nu mai trebuie să vorbim. După ce unii angajati s-au certat cu patronii, i-au dat de gol spunând că refolosesc multă (foarte multă) mâncare pentru nunta următoare. Specific românului? Chelnerul trebuie să ridice farfuria doar după ce m-au întrebat dacă mai vreau și nu să mă pândească cand am ieșit de la masă. Spuneți-le aceasta!
5. Prin volumul maxim reușesc să controleze timpul în care stau nuntasii la masă și în sală. Vă închipuiți cât de obosiți sunt organizatorii, chelnerii și muzicanții săracii care mai au si alte evenimente poate chiar in aceeasi zi sau mâine? Pentru ei toți, nunțile sunt rentabile, foarte rentabile, dar uneori îi mai deranjează nuntașii la care, însă, dacă le pui o muzică suficient de tare, la un moment dat, se grăbesc să pună banii și să plece. Dacă au plecat deja un mare număr de invitati muzica poate fi dată mai încet ca impresia finală să fie favorabilă.
Efecte
Nu te poți bucura de acest fericit eveniment din viața prietenilor și rudelor tale. Uneori pleci bolnav de atata volum si iti trebuie zile să iti revii.
Nu te lasă să vorbesti, să fii fericit cu oameni care au venit din țări străine sau nu i-ai mai vazut de ani de zile si poate nu îi mai vei vedea prea repede. Acesta este marele păcat, nu de câtă băutură și mancare au fentat cei care au servit.
Organizatorii ar fi dat oricat ca oamenii să se simtă minunat. Am vazut nunti în care si apa plată au luat-o chelnerii de la masă si au servit cu țârâita. Nici asta nu este o problemă pentru că nimeni nu merge la nuntă să bea si manance pentru o săptămana, ci faptul că organizatorii și invitatii sunt luati de fraieri.
Fraieri suntem pentru că ne este frică, jenă, să spunem lucrurilor pe nume. La majoritatea nuntilor, OMUL CU MUZICA a devenit actorul principal si nu arată că este acolo pentru a sustine bucuria familiilor si invitatilor, ci vrea să iasă el în evidență. Acest fenomen l-am întalnit de la cele mai pretențioase localuri din Cluj si până în cel mai îndepartat loc din țară.
Din păcate și cei care si-au facut localuri foarte frumoase se lasă prinși în acest fenomen mizerabil al muzicii prea tare. Nu mai nominalizăm localuri (pretențioase) unde am dat bani suplimentari chelnerului de la masă pentru a nu mai trebui să strigăm după el toată nunta să ne aducă una sau alta. Sau poate ar trebui să le nominalizam? Patronii de acolo așa prost îsi plătesc angajatii încat acestia sa recurgă la tot felul de tertipuri?
Adică pare că în această țară există peste tot oameni supuși, umili, care fac călătorii grele pentru a ajuta niste tineri dragi să înceapa viața, dar le este frică și rușine să CEARĂ (desi este dreptul lor si nu li se face o favoare) ca muzica să fie dată la un nivel omenesc. Cu siguranță, cei care știu să danseze stiu si la un volum ceva mai mic. Fenomenul este general, în România, nu s-a intamplat doar undeva anume. Cum să nu calci în picioare un neam și să nu îi iei petrolul, gazul, băncile, flotele, pamantul, pădurile dacă nu este în stare să ceară nici măcar – ”Dați măi muzica mai încet!”.
Efect important: și așa se ajută la formarea unei populații care doar se holbează la ceeea ce se întâmplă, fără reacție, care murmură, dar nu reclamă, nu reacționează la nimic, iar dacă spune, ambientul national creat face să nu audă nimeni, dar pune banii.
P.S. Din păcate, nu se intampla doar la nunti, s-a putut întampla și la o intalnire de 20 de ani a absolventilor uneia dintre cele mai prestigioase facultati din România. GRAND… păcăleală.