De ce NU au ROȘIILE din pieţe și hipermarket-uri GUSTUL roșiilor de altădată? Răspunsul este destul de simplu: şi cultivatorii români ca şi majoritatea cultivatorilor europeni preferă roşii mari şi frumoase, producţii mari la hectar, în detrimentul roşiilor cu gust bun, pentru că în acest fel obţin avantaje financiare mult mai mari.
În trecut se cultivau roşii autohtone care aveau un gust deosebit de plăcut, se cultivau în general în câmp iar producţiile realizate la hectar se situau în jurul cifrei de 45 – 50 de tone. Odată cu intrarea în Uniunea Europenă şi românii au aflat că pot obţine 450 – 500 tone de roşii la hectar, roşii mari şi frumoase, cu coaja groasă, care sunt mai puţin perisabile şi care se păstrează o perioadă lungă de timp.
Aşa că au început să cultive roşii în sere şi solarii pe substrat mineral, roşii frumoase la vedere dar care nu au nici un gust. Pe cultivatori nu-i interesează că nu au gust bun, scopul lor este de a obţine beneficii cât mai mari, consumatorii se uită şi ei ca roşiile să arate cât mai bine şi preţul să fie cât de mic.
Cultivarea roşiilor pe substrat mineral şi nu pe pământ, faptul că se administrează cantităţi însemnate de îngrăşăminte, face ca roşiile să fie mari şi frumoase însă gustul lasă de dorit. Faptul că producţia obţinută pe substrat mineral este de 8 -10 ori mai mare decât cea tradiţională cu roşii hibrid, face ca aceşti producători să poată cere un preţ mai mic, cea ce îi pune în inferioritate pe cultivatorii de roşii tradiţionale. Piaţa românească este în prezent invadată cu roşii aduse din Polonia, China şi Turcia.
Producţia realizată de cultivatorii români asigură 10 – 12 la sută din necesarul de roşii la ora actuală.
Cum se deosebesc roşiile fără gust cultivate pe substrat mineral de cele tradiţionale româneşti care au un gust şi o aromă extraordinară? Roşiile fără gust au aproape toate aceiaşi mărime, aceeaşi formă, în timp ce roşiile tradiţionale cele gustoase au mărimi diferite, sunt neuniforme chiar strâmbe.
Roşiile ce se cultivau în trecut fiind foarte gustoase se exportau în cantităţi foarte mari. Roşiile cultivate în câmp în comparaţie cu cele cultivate în sere sau solarii au întotdeauna un gust şi o aromă mult mai plăcută.
Roşiile româneşti erau considerate cele mai gustoase din Europa. Fermierii români s-au hotărât să ia atitudine faţă de importul de roşii fără gust şi s-au constituit într-o asociaţie care să militeze pentru cultivarea tradiţională a roşiilor româneşti.