• Acasă
  • /
  • Editorial
  • /
  • De ce nu e Grindeanu un erou si cum a revenit Dragnea la sandale si sosete plusate

De ce nu e Grindeanu un erou si cum a revenit Dragnea la sandale si sosete plusate

Publicat: 16 iunie, 2017 09:01
Actualizat: 23 martie, 2022 05:11

6 luni i-a luat premierului Grindeanu sa se revolte ca nu este premier de facto. Nu cred ca avem de-a face, insa, in cazul sau, cu o revolta declansata de un proces de reflectie axiologica. E vorba mai degraba de o slabiciune omeneasca: a devenit indezirabil pentru clanul Dragnea dar ar mai sta la palat fiindca iubeste sa-i spuna lumea „domnule premier” si-i place cum ii canta garda de onoare cu sabiile lucind in soare.

altera
RAUL CHIS
Pana acum, nu i-a provocat prea multe indigestii faptul ca ministrii sai au lucrat sub dubla comanda („eu le spuneam un lucru, iar de la partid le veneau alte directive”). De unde stim ca nu s-ar fi putut consola cu acest rol decorativ, de marioneta, pana la finalul mandatului? Sa nu uitam, strada, si nu domnul Grindeanu, a blocat Ordonanta 13. Cu cateva exceptii, in saptamanile care au urmat Ordonantei 13 prea multi si dezamagitori social democrati au luptat la baioneta pentru tagma penalilor. A urmat apoi ordonanta 14, timide gesturi de fronda, autonomie ale premierului, presupusa distantare de Liviu Dragnea si mai nou refuzul de a demisiona. Toate acestea tot nu sunt argumente suficient de puternice pentru cei care vor sa ni-l prezinte pe Grindeanu drept un erou al zilei.

Din spuma acestei promiscuitati politice s-a nascut NU un erou, ci un BERBEC care poate sparge portile partidului luat in stapanire de un clan. Hegemonia aproape indestructibila marca Dragnea, casta politica dispusa sa execute cu unanimitate de voturi tot ce e dizidenta in partid. De-aceea mai e util premierul. Grindeanu rezista, Dragnea pica. Cum? 

E prima data cand Grindeanu ca prim ministru are mult mai multe de oferit decat Dragnea. Si ce prost, dar prost de tot a jucat seful PSD: si-a executat toti vasalii din ministere, punandu-i sa demisioneze, scapand astfel total fraiele Guvernului, lasandu-i premierului uriasa sansa de a face jocurile. 

Grindeanu poate sa aduca in guvern cei mai fideli colegi de partid. Cosmar total pentru seful PSD. Panicat, neconsolat ca pierde monopolul puterii, Dragnea recurge la o masura disperata: agita motiunea de cenzura. Dar sabia are dublu tais. Chiar si credulii social democrati vor intelege ce valoarea are o functie primita de la Dragnea. Omul venit in 2001 in sandale si sosete plusate la Bucuresti sa se inscrie in PSD (dupa cum sustine Cozmin Gusa) isi da arama pe fata: nu pare sa aiba scrupule odata ce-si propune o tinta. 

Strategul PSD din anul electoral 2016 e in 2017 de un ridicol rar, sesizeaza si pesedistii cu gandire de aprozar. Cum sa demiti propriul guvern cand mai ieri te declarai total satisfacut de implinirile lui marete? Si care o fi urgenta lui Dragnea de a aduce alt sef (mai obedient sau mai competent?) la Palatul Victoria? Ce-i provoaca insomnii? Procesul cu final (im)previzibil, inadecvarea filosofica a modului in care se cheltuie banii publici sau lacrimile amicilor politici necajiti de DNA? Indiferent de raspuns, ultima sa decizie de a dobori guvernul pare sa fie greu de digerat in partid. PSD castigase in rafinament. Liderii si chiar membrii mai de vaza puteau sa isi vada linistiti de business, erau mai subtili, lasand impresia ca le pasa pana la lacrimi de cei multi si oropsiti. Pana a venit Dragnea de la Teleorman si odata cu el si ordonanta 13. O manevra care a scos lumea in strada si a tulburat simbioza dintre popor si PSD. Iar acum, guvernarea si belsugul sunt puse in pericol doar pentru ca un om e frustrat ca nu canta la toate clapele pianului.

Chiar daca unii lideri informali ai PSD tac, nu inseamna ca nu il mentoreaza pe Grindeanu. Sunt calaii din umbra. Iar tinta e Dragnea. Vor folosi functiile vacantate, banii si onorurile pentru a determina parlamentarii PSD sa ramana langa premier si sa respinga motiunea de cenzura, daca se va ajunge la asa ceva. Cum bine o spune Caragiale: „Dacă e trădare, adică dacă o cer interesele partidului, fie”…Iar Iohannis le va face bucuros jocul. Scenariul lor continua cu un happy and de poveste: Va urma un congres la partid, iar Dragnea va fi trimis intr-o lunga vacanta la pescuit…Desigur, nu e singurul scenariu posibil. La fel de bine poate pleca si Sorin Grindeanu. Totul depinde de artitmetica tradarilor. 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. Ce porcarie.. asta bate apa in piua iarasi si iarasi cu Ord 13- Penibil, mai ales ca ordonanta 13 – de criminalizarea abuzului in serviciu si gratierea s au imlementat sper satisfactia oamneilor decenti si nu slugi sorosist0 – macoviste (zeita rezistentilor , oportunista comunisto- bassta care acum cica este mare democrata – hoata din arhivele SIPa.. O analiza de doi bani

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 octombrie, 2022
Impactul dureros al inflației: Companiile îl pot transfera clienților, dar limitat, și trebuie să ia alte decizii. Câteva recomandări
15 aprilie, 2021
Premierul Cîțu vine la Cluj în plină criză a coaliției de guvernare! Ce vrea de la Emil Boc?
23 noiembrie, 2020
Domnul Boc, Antonia și criza
9 iulie, 2020
1 000 de morți pe zi v-ar convinge că există coronavirus? România, locul I în UE la cazurile de infectări
16 aprilie, 2020
Experții în corporate intelligence: Atenție, în România au revenit și grupări infracționale care acționau în Vest

Tot mai mulți români din marile orașe se laudă că în România se trăiește mai ...

În România se trăiește mai bine decât în diaspora? Ce răspunde economistul Dan Mureșan

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj și WIZZ AIR au anunțat o nouă rută internațională din ...

Aeroportul Internațional Cluj anunță o rută nouă spre Castellón din vara lui 2025

În viața cotidiană, situațiile financiare neprevăzute pot apărea când te aștepți mai puțin. Îți faci ...

Cum să folosești eficient IFN-ul ca rezervă de bani până la următorul salariu

Dan Sicobean, consultant fonduri guvernamentale & europene și membru al Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj ...

Dan Sicobean, consultant fonduri: La ce să te aștepți dacă vrei să-ți finanțezi afacerea în 2025

Dan Mureșan, vicepreședintele IMM România, a avut o reacție dură la Ordonanța trenuleț, scoasă din ...

Dan Mureșan, vicepreședinte IMM România, reacție dură la Ordonanța trenuleț: Greva fiscală ar fi justificată

Transformarea locuinței tale într-un smart home nu mai este o direcție futuristă, ci o realitate ...

Cum să-ți transformi locuința într-un smart home cu produse calitative și accesibile?

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a prezentat cel mai nou echipament intrat în dotare, un ...

Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri

Rectorul UBB, prof. Daniel David, a dezvăluit în emisiunea Punctul Critic în ce condiții ar ...

În ce condiții ar candida Daniel David la funcția de președinte al României
Success message!
Warning message!
Error message!