De ce sunt tinerii nepregătiți pentru piața muncii?

Publicat: 24 ianuarie, 2023 08:36
Actualizat: 31 ianuarie, 2023 16:45

72% dintre tinerii de azi regretă că încep să lucreze în piața muncii, conform unui studiu realizat de Muse în 2022. Tinerii din generațiile Mileanials și Z se confruntă cu probleme de stres la locul de muncă și probleme în a relaționa cu colegii, conform studiilor realizate atât în România, cât și la nivel european (Asociația Politeia, Eurostat sau LinkedIn).

„De ce sunt tinerii nepregătiți pentru piața muncii? Pentru că nu au fix aceste competențe dezvoltate: nu știu cine sunt, ce direcții pot avea, cum să se angajeze, care sunt limitele lor, cum să comunice cu alți oameni, cum să lucreze eficient cu alții. Aleargă după diferite poziții, aleargă să dovedească, aleargă să își găsească un loc. Apare inevitabil stresul pentru că lipsesc o serie de competențe de bază”, declară Mădălina Hodorog, fondatorul celui mai complex program de orientare în carieră FUTURE unde lucrează cu peste +9000 de tineri și profesori din toată țara.

Ce e de făcut?

1. Să conștientizăm că aceste competențe lipsesc și că cineva trebuie să le dezvolte. „Tendința e să le ignori. Da, știi că lipsesc, însă marea majoritate a oamenilor preferă să le ignore. De ce? Pentru că nu știu concret CUM să le dezvolte.”, continuă Mădălina care lucrează de 10 ani în sistemul educațional și construiește programe de #EducatieAltfel.

2. Profesorii, angajatorii, sistemul educației să predea diferit. „Pentru a face acest lucru este nevoie de metode noi de predare, o altă mentalitate cu care să predai efectiv materia sau ceea ce ai de transmis. Tinerii de azi au nevoie de activități practice și vor teoria doar ca suport. Există multiple metode diferite de predare, pe lângă metoda clasică. Există metode din educația prin experiență, din Pedagogia Sistemică, din sistemul Montessori, sistemul finlandez. Repet, există metode ce pot fi adaptate și integrate atunci când predai orice.”

3. Tinerii – profesorii – angajatorii să lucreze cot la cot. Un astfel de exemplu este programul gratuit FUTURE ediția EXL unde cei 3 piloni ai educației lucrează împreună fără să existe teorie și fără să existe prezentări.

Înscrieri deschise la programul gratuit FUTURE pentru studenți și profesori

Peste 120 de profesori și studenți din Cluj-Napoca sunt așteptați să se înscrie la cea de a 7-a ediție a programului FUTURE – Construiește cu pasiune, singurul program de educație #altfel ce aduce la un loc studenții, profesorii și angajatorii.

Pe durata programului, profesorii și angajatorii se întâlnesc atât online cât și fizic în sesiuni de training ce îi ajută pe studenți să se pregătească pentru primul loc de muncă și să dezvolte competențele necesare pentru locurile de muncă de azi și de mâine.

Întâlnirile sunt bazate 100% pe activități practice cu ajutorul echipei EXL care se alătură inițiativei Asociației Eduspace pentru a le oferi studenților și profesorilor programul FUTURE, angajându-se să sprijine comunitatea, educația și practicile sustenabile: „Noua generație deține puterea digitală. Pentru ei tehnologia este vitală, dar au nevoie de îndrumare pentru a se bucura de beneficiile sferei digitale, în timp ce învață cum să-și transforme abilitățile într-o activitate calitativă.

Ne deschidem porțile și îi invităm să pătrundă și să ajute la modelarea mediului nostru organizațional, îmbinând cunoștințele noastre cu nevoia lor de inovație, creativitate și adaptabilitate. Suntem aici pentru a-i sprijini în acest demers. Tinerii de astăzi stabilesc tendințele și noi dorim să ne adaptăm la nevoile lor, păstrând în același timp valorile noastre vii. Suntem deschiși să investim timp, cunoștințe și resurse, dar și să împărtășim povești de succes.

Suntem pregătiți să facem parte din VIITORUL lor. Pentru că VIITORUL muncii va fi definit de Noua Generație.”, declară reprezentații companiei.

Studenții din programul FUTURE beneficiază gratuit de:

• 6 sesiuni de training 100% practice cu scopul de a înțelege concret piața muncii (3 fizice, 3 online)
• Oportunități de angajare
• Sesiuni individuale de orientare în carieră
• Feedback individual și personalizat pe CV
• Pregătirea pentru interviu
• Discuții directe cu angajatorii
• Dezvoltarea prin activități 100% practice a competențelor de tip soft precum: comunicare, lucrul în echipă, responsabilitate sau creativitate

Profesorii universitari din cadrul programului FUTURE beneficiază gratuit de:

• Sesiuni de training 100% practice alături de studenții și angajatorii EXL
• Posibilitatea de a vedea în acțiune noi metode de predare în sistem hibrid
• Sesiuni de training cu accent pe metodele de predare și înțelegerea concretă a pieței muncii
• O nouă perspectivă în educație cu accent pe educația experiențială

„Experiența FUTURE a fost cea mai tare pe care am făcut-o în cei 3 ani de facultate. Încă din anul 1 am căutat training-uri sau workshop-uri de acest fel, dar pot spune că nimic nu se ridică la standardul programului FUTURE. Pe lângă faptul că mi-am descoperit într-un mod foarte inedit punctele mele forte, am învățat noi metode de a mă implica într-o echipă. FUTURE este acea practică de care studenții au nevoie pe lângă cursurile de la facultate”, spune Dumitrașcu Ioan Marius, alumni în programul FUTURE.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
31 mai, 2023
Ce crede profesorul Achimaș despre greva anunțată de Sanitas: „Aș vedea logică o reorganizare a sistemului sanitar”
29 mai, 2023
Profesorul Achimaș explică de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului: “E o chestie de umefistan”
25 mai, 2023
Asociația Pro Infrastructură despre metroul de la Cluj: „Se poate transforma într-un fiasco”
25 mai, 2023
Cele mai bune practici în ceea ce privește igiena orală
24 mai, 2023
Se lucrează la drumul județean DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila

Profesorul și deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș-Cadariu a comentat într-o emisiune la BuzzNews.ro intenția ...

Ce crede profesorul Achimaș despre greva anunțată de Sanitas: „Aș vedea logică o reorganizare a sistemului sanitar”

Augustin Feneșan, prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a denunțat ...

Augustin Feneșan de la Consiliul Național al IMM-urilor despre formarea profesională: legiuitorul vrea să favorizeze universitățile în dauna furnizorilor privați

Bogdan Petrovai, Chief Commercial Officer BLITZ, a vorbit în emisiunea Antreprenoriada despre modul în care ...

Cum se construiește o echipă performantă de vânzări? Invitat Bogdan Petrovai de la BLITZ

Profesorul Achimaș a explicat într-o emisiune la BuzzNews.ro de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care ...

Profesorul Achimaș explică de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului: “E o chestie de umefistan”

Asociația Pro Infrastructură a făcut o analiză pe tema provocărilor cu care se vor confrunta ...

Asociația Pro Infrastructură despre metroul de la Cluj: „Se poate transforma într-un fiasco”

Probabil cea mai utilizată și expusă la pericole arie din tot corpul este cavitatea bucală. ...

Cele mai bune practici în ceea ce privește igiena orală

În data de 3 iunie asociația Go4fun organizează Parada Micului Biciclist, powered by Itsy Bitsy ...

Parada Micului Biciclist, în 3 iunie la Cluj

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe ...

Se lucrează la drumul județean DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila
Success message!
Warning message!
Error message!