Grădina Botanică din Jibou este poate cea mai frumoasă din România. Sau poate este la fel de frumoasă ca și cea de la Cluj. Nu știm, dar v-o recomandăm cu căldură, fiind la o oră și jumătate de mers cu mașina de Cluj.
A fost înființată în 1968 de către Vasile Fati, un profesor de biologie venit la Jibou de la țară. Grădina se întinde pe o suprafață uriașă, de 24 de hectare, în zona fostului parc de agrement al castelului medieval care a fost reședința familiei Wesselényi. Și acum, castelul baroc poate fi admirat la intrarea în grădină.
Grădină românească, grijă japoneză
Când intri pe poarta Grădinii botanice din Jibou, ai sentimentul că fiecare colțișor al acestui areal este îngrijit cu o meticulozitate japoneză. Un bogat fond dendrologic de plante exotice așteaptă să fie descoperit, atât în aer liber, cât și în serele botanice, unde veți putea vedea colecții variate și valoroase de plante tropicale, subtropicale și mediteraneene.
Câteva dintre sere sunt adăpostite sub cupole de sticlă, care au devenit deja o imagine emblematică pentru Grădina Botanică de la Jibou.
Cupola mică numită găzduieşte specii din zona ecuatorială. În bazinul central, cu apă caldă, creşte celebrul lotus Victoria Amazonica. Aici întâlnim şi arborele de cacao, papaia, trestia de zahăr şi altele. Cupola mare adăposteşte o bogată colecţie de palmieri, o altă seră găzduieşte colecţia de orhidee, apoi veți vedea plante mediteraniene (maslin , mirt, dafin, lămâi şi portocali) etc.
De un mare succes se bucură și serele unde pot fi admirate sute de specii de cactuşi din deşerturile africane şi ale Americii de Nord şi de Sud. La Jibou veți putea admira două grădini japoneze în aer liber, una mica, alta mare.
Acvariile
La Jibou, sunt faimoase cele 23 de acvarii de apă dulce şi sărată în care se pot admira: coralii, steluţe de mare şi peşti oceanici deosebiţi, dar şi reprezentanţi ai faunei şi florei dulcicole. Cei mai apreciați pești sunt Pirania, porcul de mare cu ţepi, peştii chirurgic, nisetrul, păstruga, rechinii de apă dulce sau peștele clovn.
La Grădina botanică din Jibou există și o rezervatie paleontological, unde s-au descoperit cele mai vechi fosile de vertebrate continentale tertiare ale Europei orientale. Mai multe surprize trebuie să ai personal, așa că te invităm să descoperi singur acestă minunată grădină.
Cum ajungi la Jibou de la Cluj
Din Cluj-Napoca până la Jibou sunt aproximativ 80 de kilometri. Mergeți către Zalău, pe E 81, și după ce ajungeți în Românași faceți dreapta pe drumul către Jibou. DJ 108 A a fost reabilitat, așa că este mai bun decât drumul care face drepta din Sânmihaiu Almaşului către Jibou, pe care îl recomandă de exemplu viamichelin.com.