• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Decizie revoltatoare: UBB pierde 29 de locuri la licență, 200 de locuri la masterat și 48 la doctorat

Decizie revoltatoare: UBB pierde 29 de locuri la licență, 200 de locuri la masterat și 48 la doctorat

Publicat: 13 aprilie, 2018 09:34
Actualizat: 23 martie, 2022 05:07

Cele mai performante universități din România pierd locuri subvenționate de la bugetul de stat. Doar opt universități au mai puține locuri bugetate decât anul trecut, însă, culmea coincidenței, este vorba de sau de cele mai bune universități din România sau de universități în dezvoltarea cărora statul român are un interes strategic, arata ClujToday.ro. UBB pierde 29 de locuri la licență, 200 de locuri la masterat și 48 la doctorat.

altera
UBB
Cazurile cele mai flagrante sunt cele ale Universității Babeș-Bolyai și Universității București. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj este cea mai bine cotată universitatea românească în clasamentele internaționale. Totodată, este vorba de universitatea cea mai veche și cea mai mare din România, care beneficiază de un interes foarte mare din partea studenților.

Conducerea Universității Babeș-Bolyai se declară revoltată de repartizarea locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 și solicită ministrului Educației Naționale revizuirea acesteia, precum și transparentizarea criteriilor de repartizare a locurilor pentru admitere.

„Universitatea Babeș-Bolyai a avut în ultimii 5 ani o creștere semnificativă a numărului de candidați. Calitatea procesului educativ și a cercetării științifice din cadrul universității noastre ne situează în topul universităților din România. În ciuda acestui fapt, observăm că Ministerul Educației Naționale, pentru anul universitar 2018-2019, a alocat universității noastre un număr de locuri bugetate mult mai mic. Astfel, a scăzut numărul cu 29 de locuri la licență, 200 de locuri la masterat și cu 48 la doctorat față de anul universitar 2017-2018”, precizează conducerea UBB. Reprezentanții Universității Babeș-Bolyai sunt deciși să conteste decizia Ministerului Educației Naționale și să protesteze împotriva acesteia până când solicitările vor fi soluționate.

Într-o situație asemănătoare se află și Universitatea din București, cea mai bine cotată instituție de învățământ superior din capitala României. De exemplu, la nivel de licență, această universitate va avea cu 60 de locuri mai puțin. Ministerul Educației a penalizat și cea mai bună universitate din Iași: Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, Academia de Studii Economice din București, cea mai bună universitate din Banat, respectiv Universitatea de Vest din Timișoara, precum și Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București. Toate acestea se numără printre cele mai bune universități din România, potrivit clasamentelor internaționale.

În plus, în mod inexplicabil, Ministerul Educației a redus numărul de locuri și în două instituții de învățământ superior în dezvoltarea cărora statul român are un interes strategic. Este vorba de două academii cu profil militar. Prima este Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazu” din București, iar cea de-a doua este Academia Forțelor Aeriene ”Henri Coandă” din Brașov. Reducerea numărului de locuri la cele două academii este foarte ciudată, în contextul în care România face eforturi considerabile pentru a-și respecta angajamentele asumate față de aliații din cadrul NATO, iar domeniul Apărării beneficiază de o mărire consistentă a fondurilor guvernamentale alocate: este vorba de 2 la sută din Produsul Intern Brut. Tocmai în această perioadă, în care domeniul Apărării beneficiază de o finanțare suplimentară consistentă, asumată de toate forțele politice, Ministerul Educației lovește în două instituții menite să pregătească specialiști pentru acest domeniu.

Mari semne de întrebare ridică decizia de a reduce numărul de locul de la Academia Națională de Informații. Ministerul Educației nu a făcut acest gest în perioadele în care Academia era zguduită de scandaluri imense de plagiat generate de personaje precum Gabriel Oprea, însă pedeapsa vine exact în perioada în care noua echipă de conducere a acestei instituții face mari eforturi pentru a o reforma și pentru a o ridica la standarde occidentale. De asemenea, este foarte ciudată decizia de reducere a numărului de locuri de la Academia Forțelor Aeriene, în contextul în care România investește sume uriașe în domeniul aviației. Este vorba de mărirea flotei aeriene cu avioane F16 și de modernizarea unor baze aeriene precum cea de la Câmpia Turzii.

Ministerul Educației nu a explicat până acum în nici un fel decizia de a reduce numărul locurilor bugetate la cele opt universități. De asemenea, nu există nici un criteriu transparent care să explice această decizie și nici de ce universități mediocre au fost protejate. Însă există și unele coincidențe. Unii dintre rectorii acestor universități se numără printre cei care au refuzat să semneze controversata scrisoare prin care rectorul de atunci al Universității din Suceava, Valentin Popa, era susținut pentru funcția de ministru al Educației, arata ClujToday.ro.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
20 martie, 2023
Clujencele se pot testa gratuit până pe 13 aprilie la Cluj Arena pentru cancerul de col uterin și cel de sân
20 martie, 2023
Președintele chinez Xi Jinping, trei zile la Moscova, alături de Putin
20 martie, 2023
Finlanda rămâne „cea mai fericită ţară din lume”! Ce loc ocupă România?
20 martie, 2023
Cluj: Intervenţie a mascaților la un scandal între doi soți
20 martie, 2023
Anchetă disciplinară la U BT Cluj privind comportamentul agresiv al jucătorului Guzman la meciul cu CSM Oradea

Clujencele se pot testa gratuit până pe 13 aprilie la Cluj Arena pentru cancerul de ...

Clujencele se pot testa gratuit până pe 13 aprilie la Cluj Arena pentru cancerul de col uterin și cel de sân

Preşedintele chinez Xi Jinping va petrece trei zile alături de Vladimir Putin la Moscova. Liderul ...

Președintele chinez Xi Jinping, trei zile la Moscova, alături de Putin

Covid-19 a dus la moartea a 6,7 milioane de oameni, a făcut să intre în ...

Finlanda rămâne „cea mai fericită ţară din lume”! Ce loc ocupă România?

Producătorul de automobile ceh Skoda ar trebui să reducă 3.000 de locuri de muncă şi ...

Ce decizie-șoc ar trebui să ia Skoda dacă schema de emisii ”Euro 7” a UE va fi implementată în forma actuală

Echinocţiul de primăvară, momentul care marchează începutul primăverii astronomice, se va produce în acest an ...

Echinocţiu – Primăvara astronomică începe luni, 20 martie, la ora 23.24

Ministerul german al Apărării vrea să cumpere 82 de elicoptere civile Airbus H-145M şi să ...

Germania vrea să cumpere 82 de elicoptere civile Airbus H-145M şi să transforme unele pentru luptă

Poliţiştii clujeni, însoţi de jandarmi, echipaje medicale şi de luptători de la acţiuni speciale au ...

Cluj: Intervenţie a mascaților la un scandal între doi soți

Campioana la baschet masculin U Banca Transilvania Cluj a anunţat că va deschide o anchetă ...

Anchetă disciplinară la U BT Cluj privind comportamentul agresiv al jucătorului Guzman la meciul cu CSM Oradea
Success message!
Warning message!
Error message!