• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Depunerea Declaratiei 600 ar putea fi amanata pana la finele lunii martie

Depunerea Declaratiei 600 ar putea fi amanata pana la finele lunii martie

Publicat: 22 ianuarie, 2018 11:36
Actualizat: 23 martie, 2022 05:08

Noul termen de depunere a declaraţiei 600 va fi amânat până la 31 martie, scrie Economica citând unele surse. În plus, ar putea fi făcute modificări și la plafon (1.900 de lei pe lună, 22.800 de lei pe an), astfel încât mai puţine persoane să fie  obligate să depună fomularul 600 la ANAF. –– Declarația 600 care ar trebui depusa pana la finele lunii ianuarie 2018 a fost subiectul unor discuții în PSD, între ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, și Liviu Dragnea, si ar putea fi fie modificata, fie eliminata, potrivit digi24.ro.

altera
Existau însă mai multe neclarități în legătură cu această declarație. Fiscul nu a știut să explice ce se întâmplă cu persoanele care au depus Declarația 600, le-a fost emisă decizia de impunere, după care încetează să mai înregistreze venituri, arata digi24.ro.

Asa cum v-am informat recent, ANAF a oferit din 17 ianuarie posibilitatea ca Declaratia 600 sa se poata depune si electronic, prin SPV, nu doar la ghiseu.

ANAF a postat pe site-ul propriu versiunea pentru anul 2018 a declarației 600, formular al cărui termen pentru depunere este data de 31 ianuarie 2018, anunta MDM Group.

Cine depune Declaratia 600

Declarația 600 tratează separat obligațiile de plată reprezentând contribuția pentru asigurări sociale (CAS) și contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (CASS).

Astfel, pentru a ști dacă trebuie sau nu să depui aceasta declarție trebuie verificate aspectele prezentate mai jos.

În cazul CAS

 nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale și persoanele fizice care au calitatea de pensionari (atenție!) pentru veniturile din activitățile independente.

 datorează contribuția de asigurări sociale persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, din una sau mai multe surse de venit.

 Venitul net realizat în anul precedent, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului:

 este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei – se datorează CAS;

 este mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țara în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei – NU se datorează CAS.

 Venitul net lunar estimat a se realiza, în cazul persoanelor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea venitului net anual determinat în sistem real:

 este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei – se datorează CAS;

 este mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei – NU se datorează CAS.

 Valoarea lunară a normelor de venit, obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecțiilor prevăzute la art. 69 din Codul fiscal:

 este cel puțin egală cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei – se datorează CAS;

 este mai mică decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei – NU se datorează CAS.

 În cazul contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se stabilește potrivit prevederilor art. 72 și 73 din Codul fiscal, plafonul îl reprezintă venitul net lunar realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile prevăzute la art. 70 din Codul fiscal, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului:

 dacă venitul astfel obținut este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei) – se datorează CAS;

 dacă venitul astfel obținut este mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei) – NU se datorează CAS.

În cazul CASS

 nu se datorează asigurări sociale de sănătate de către persoanele prevăzute la art. 154 alin (1)

 Contribuția de asigurări sociale de sănătate se datorează pentru veniturile obținute din:

a) activități independente;

b) asocierea cu o persoană juridică;

c) cedarea folosinței bunurilor;

d) investiții;

e) activități agricole, silvicultură și piscicultură;

f) alte surse.

 persoanele fizice care realizează venituri anuale cumulate (din sursele prezentate mai sus) cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară, depun declarația 600 și datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.

 persoanele fizice care realizează venituri anuale cumulate (din sursele prezentate mai sus) în cuantum mai mic de 12 salarii de bază minime brute pe țară, NU depun declarația 600 și NU datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Persoanele fizice care realizează venituri anuale sub nivelul a 12 salarii de bază minim brute pe țara pot opta pentru depunerea declarației și pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în aceleași condiții că și în cazul celor care realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii de bază minime brute, opțiunea fiind obligatorie pentru întregul an fiscal.

Opțiunea se exprimă prin bifarea pct. III.2 din Declarația 600.

Sunt prevăzute 2 termene pentru depunerea declarației 600, respectiv:

 data de 31 ianuarie 2018 pentru persoanele fizice care au desfășurat activitate / au avut venituri din cele de mai sus în anul 2017;

 30 zile de la data începerii activității, pentru persoanele fizice care încep o activitate în cursul anului.

Cadru legal: Ordinul ANAF nr. 4.140/2017; Codul fiscal actualizat.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 iulie, 2024
UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market
10 iulie, 2024
Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate
4 iulie, 2024
Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu
2 iulie, 2024
Au început lucrările la pista de biciclete din Baciu
19 iunie, 2024
Institutul Oncologic Cluj, 95 de ani de la înființare. Doar în ultimii 5 ani a tratat 63 000 de pacienți

Investiția în confortul casei tale nu este doar o chestiune de lux, ci de îmbunătățire ...

7 lucruri în care merită să investești pentru a te bucura la maximum de confortul casei tale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, lansează ...

UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024. Între 26 ...

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță extinderea rețelei sale de destinații pentru sezonul de iarnă ...

Zboruri Wizz Air din Cluj spre Lisabona și Stuttgart

Terapia durerii devine un drept iar tratamentele vor fi decontate, prevede proiectul pentru modificarea şi ...

Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate

Circulația pe Valea Oltului se va închide de luni 8 iulie, până pe 9 august, ...

Circulația pe Valea Oltului se închide de luni, 8 iulie, între orele 8:00 și 20:00

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport ...

Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu

Bucureștiul, capitala României, este un oraș plin de surprize și contraste, unde istoria se îmbină ...

Descoperă farmecul Bucureștiului – TOP destinații de neratat pentru un weekend perfect
Success message!
Warning message!
Error message!