Noul termen de depunere a declaraţiei 600 va fi amânat până la 31 martie, scrie Economica citând unele surse. În plus, ar putea fi făcute modificări și la plafon (1.900 de lei pe lună, 22.800 de lei pe an), astfel încât mai puţine persoane să fie obligate să depună fomularul 600 la ANAF. –– Declarația 600 care ar trebui depusa pana la finele lunii ianuarie 2018 a fost subiectul unor discuții în PSD, între ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, și Liviu Dragnea, si ar putea fi fie modificata, fie eliminata, potrivit digi24.ro.
Asa cum v-am informat recent, ANAF a oferit din 17 ianuarie posibilitatea ca Declaratia 600 sa se poata depune si electronic, prin SPV, nu doar la ghiseu.
ANAF a postat pe site-ul propriu versiunea pentru anul 2018 a declarației 600, formular al cărui termen pentru depunere este data de 31 ianuarie 2018, anunta MDM Group.
Cine depune Declaratia 600
Declarația 600 tratează separat obligațiile de plată reprezentând contribuția pentru asigurări sociale (CAS) și contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (CASS).
Astfel, pentru a ști dacă trebuie sau nu să depui aceasta declarție trebuie verificate aspectele prezentate mai jos.
În cazul CAS
nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale și persoanele fizice care au calitatea de pensionari (atenție!) pentru veniturile din activitățile independente.
datorează contribuția de asigurări sociale persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, din una sau mai multe surse de venit.
Venitul net realizat în anul precedent, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului:
este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei – se datorează CAS;
este mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țara în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei – NU se datorează CAS.
Venitul net lunar estimat a se realiza, în cazul persoanelor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea venitului net anual determinat în sistem real:
este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei – se datorează CAS;
este mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei – NU se datorează CAS.
Valoarea lunară a normelor de venit, obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecțiilor prevăzute la art. 69 din Codul fiscal:
este cel puțin egală cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei – se datorează CAS;
este mai mică decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei – NU se datorează CAS.
În cazul contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se stabilește potrivit prevederilor art. 72 și 73 din Codul fiscal, plafonul îl reprezintă venitul net lunar realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile prevăzute la art. 70 din Codul fiscal, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului:
dacă venitul astfel obținut este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei) – se datorează CAS;
dacă venitul astfel obținut este mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei) – NU se datorează CAS.
În cazul CASS
nu se datorează asigurări sociale de sănătate de către persoanele prevăzute la art. 154 alin (1)
Contribuția de asigurări sociale de sănătate se datorează pentru veniturile obținute din:
a) activități independente;
b) asocierea cu o persoană juridică;
c) cedarea folosinței bunurilor;
d) investiții;
e) activități agricole, silvicultură și piscicultură;
f) alte surse.
persoanele fizice care realizează venituri anuale cumulate (din sursele prezentate mai sus) cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară, depun declarația 600 și datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.
persoanele fizice care realizează venituri anuale cumulate (din sursele prezentate mai sus) în cuantum mai mic de 12 salarii de bază minime brute pe țară, NU depun declarația 600 și NU datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.
Persoanele fizice care realizează venituri anuale sub nivelul a 12 salarii de bază minim brute pe țara pot opta pentru depunerea declarației și pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în aceleași condiții că și în cazul celor care realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii de bază minime brute, opțiunea fiind obligatorie pentru întregul an fiscal.
Opțiunea se exprimă prin bifarea pct. III.2 din Declarația 600.
Sunt prevăzute 2 termene pentru depunerea declarației 600, respectiv:
data de 31 ianuarie 2018 pentru persoanele fizice care au desfășurat activitate / au avut venituri din cele de mai sus în anul 2017;
30 zile de la data începerii activității, pentru persoanele fizice care încep o activitate în cursul anului.
Cadru legal: Ordinul ANAF nr. 4.140/2017; Codul fiscal actualizat.