• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Depunerea Declaratiei 600 ar putea fi amanata pana la finele lunii martie

Depunerea Declaratiei 600 ar putea fi amanata pana la finele lunii martie

Publicat: 22 ianuarie, 2018 11:36
Actualizat: 23 martie, 2022 05:08

Noul termen de depunere a declaraţiei 600 va fi amânat până la 31 martie, scrie Economica citând unele surse. În plus, ar putea fi făcute modificări și la plafon (1.900 de lei pe lună, 22.800 de lei pe an), astfel încât mai puţine persoane să fie  obligate să depună fomularul 600 la ANAF. –– Declarația 600 care ar trebui depusa pana la finele lunii ianuarie 2018 a fost subiectul unor discuții în PSD, între ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, și Liviu Dragnea, si ar putea fi fie modificata, fie eliminata, potrivit digi24.ro.

altera
Existau însă mai multe neclarități în legătură cu această declarație. Fiscul nu a știut să explice ce se întâmplă cu persoanele care au depus Declarația 600, le-a fost emisă decizia de impunere, după care încetează să mai înregistreze venituri, arata digi24.ro.

Asa cum v-am informat recent, ANAF a oferit din 17 ianuarie posibilitatea ca Declaratia 600 sa se poata depune si electronic, prin SPV, nu doar la ghiseu.

ANAF a postat pe site-ul propriu versiunea pentru anul 2018 a declarației 600, formular al cărui termen pentru depunere este data de 31 ianuarie 2018, anunta MDM Group.

Cine depune Declaratia 600

Declarația 600 tratează separat obligațiile de plată reprezentând contribuția pentru asigurări sociale (CAS) și contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (CASS).

Astfel, pentru a ști dacă trebuie sau nu să depui aceasta declarție trebuie verificate aspectele prezentate mai jos.

În cazul CAS

 nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale și persoanele fizice care au calitatea de pensionari (atenție!) pentru veniturile din activitățile independente.

 datorează contribuția de asigurări sociale persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, din una sau mai multe surse de venit.

 Venitul net realizat în anul precedent, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului:

 este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei – se datorează CAS;

 este mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țara în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei – NU se datorează CAS.

 Venitul net lunar estimat a se realiza, în cazul persoanelor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea venitului net anual determinat în sistem real:

 este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei – se datorează CAS;

 este mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei – NU se datorează CAS.

 Valoarea lunară a normelor de venit, obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecțiilor prevăzute la art. 69 din Codul fiscal:

 este cel puțin egală cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei – se datorează CAS;

 este mai mică decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei – NU se datorează CAS.

 În cazul contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se stabilește potrivit prevederilor art. 72 și 73 din Codul fiscal, plafonul îl reprezintă venitul net lunar realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile prevăzute la art. 70 din Codul fiscal, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului:

 dacă venitul astfel obținut este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei) – se datorează CAS;

 dacă venitul astfel obținut este mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei) – NU se datorează CAS.

În cazul CASS

 nu se datorează asigurări sociale de sănătate de către persoanele prevăzute la art. 154 alin (1)

 Contribuția de asigurări sociale de sănătate se datorează pentru veniturile obținute din:

a) activități independente;

b) asocierea cu o persoană juridică;

c) cedarea folosinței bunurilor;

d) investiții;

e) activități agricole, silvicultură și piscicultură;

f) alte surse.

 persoanele fizice care realizează venituri anuale cumulate (din sursele prezentate mai sus) cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară, depun declarația 600 și datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.

 persoanele fizice care realizează venituri anuale cumulate (din sursele prezentate mai sus) în cuantum mai mic de 12 salarii de bază minime brute pe țară, NU depun declarația 600 și NU datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Persoanele fizice care realizează venituri anuale sub nivelul a 12 salarii de bază minim brute pe țara pot opta pentru depunerea declarației și pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în aceleași condiții că și în cazul celor care realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii de bază minime brute, opțiunea fiind obligatorie pentru întregul an fiscal.

Opțiunea se exprimă prin bifarea pct. III.2 din Declarația 600.

Sunt prevăzute 2 termene pentru depunerea declarației 600, respectiv:

 data de 31 ianuarie 2018 pentru persoanele fizice care au desfășurat activitate / au avut venituri din cele de mai sus în anul 2017;

 30 zile de la data începerii activității, pentru persoanele fizice care încep o activitate în cursul anului.

Cadru legal: Ordinul ANAF nr. 4.140/2017; Codul fiscal actualizat.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
26 septembrie, 2023
Licitație pentru drumul de legătură dintre Baciu și Centura Metropolitiană
25 septembrie, 2023
Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat
12 septembrie, 2023
Șefa ISJ Cluj despre consumul de droguri din școli: Pliculețe introduse prin gard, poliția nu poate percheziționa dealeri fără mandat

Prof. Ciprian Mihali a declarat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că Partidul ...

Prof. Ciprian Mihali: REPER pregătește candidat la Primăria Cluj: Există o anumită oboseală a actualei administrații

Lucrările la drumul de legătură Baciu-Centura Metropolitană zona Florești ar putea începe anul viitor. Până ...

Licitație pentru drumul de legătură dintre Baciu și Centura Metropolitiană

Noua grădiniță din Baciu își va deschide porțile pentru cei mici la finele lunii octombrie, ...

Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie

Speranța mai redusă de viață a românilor comparativ cu cea a celorlalți cetățeni europeni și ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele ...

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Dacă te consideri o persoană ambițioasă, care iubește să își gestioneze singură timpul și îți ...

Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes

Judecătorul clujean Cristi Danileț a afirmat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că ...

Cristi Danileț, judecător: MCV trebuia menținut și înăsprit în cazul României, nu eliminat
Success message!
Warning message!
Error message!