• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Deputatul Achimaș Cadariu, implicat alături de premier și ministrul Sănătății în accelerarea Legii anti-cancer: “Să ne putem uita în ochii pacienților”

Deputatul Achimaș Cadariu, implicat alături de premier și ministrul Sănătății în accelerarea Legii anti-cancer: “Să ne putem uita în ochii pacienților”

Publicat: 28 iulie, 2023 10:46
Actualizat: 2 august, 2023 13:36

Deputatul și chirurgul clujean Patriciu Achimaș Cadariu s-a implicat alături de premierul Marcel Ciolacu și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în accelerarea implementării Planului Naţional de Prevenire și Control a Cancerului, după o perioadă în care acest document strategic a fost subiectul unor dispute artificiale.

Deputatul si chirurgul clujean Patriciu Achimas Cadariu la Guvern

“Într-un context complicat, cu amenințarea creșterii numărului pacientelor și pacienților oncologici, cu un orizont de așteptare extrem de mare legat de implementarera unei legi specifice, ne-am întâlnit cu domnul premier Marcel Ciolacu și ne-am gândit cum să procedăm pentru a soluționa această problemă (…). Soluția găsită cu premierul și cu ministrul Sănătății a fost aceea de a ne putea uita în ochii pacientelor și pacienților noștri, așa cum o facem în spital, în fiecare zi. Și apoi, când ei revin la control”, a subliniat joi prof.univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, într-o conferinţă de presă organizată joi la Palatul Victoria, la care a participat alături de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu ocazia adoptării de către guvern a unor noi măsuri prevăzute în Planul Naţional de Prevenire și Control a Cancerului.

Mesajul transmis de deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu, care este și președintele Comitetului de prevenire a Cancerului din Parlament:
“Modelul este cel european, așa cum am mai spus-o. Aplicarea lui trebuie să fie aceeaşi. Nu există o altă soluţie. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă etapizarea pe 5 ani, înseamnă o prioritizare de activităţi şi, evident, înseamnă reevaluare periodică în funcţie de progres, înseamnă a vedea feedbackul şi a acţiona prin corecții acolo unde este nevoie.

Suntem în contextul în care finanțarea europeană ne ajută şi, atunci când bugetul este unul care nu satisface întru totul nevoile, să ne uităm cu mare atenţie la această finanţare şi aici este şi un proiect finanţat prin PNRR, Centrul Naţional de Competenţă în Cancer, unde am creat deja o reţea naţională ale cărui rezultate vor deservi în mod direct pacientele și pacienții din România. Cu alte cuvinte, vom susține și va fi un mecanism care va ajuta la implementarea Planului Național de Control și Combatere a Cancerului.

Trebuie să facem o prioritizare. Nimeni în Europa sau în lumea aceasta nu a făcut un prim plan de cancer peste noapte. E un program, aşa cum am spus-o de la bun început, pe 5 ani de zile, dar există o prioritizare.

Şi decizia luată în unanimitate a fost să ne gândim la cei mai micuţi dintre pacienţii noştri și să spunem dacă le avem pe toate într-un singur loc, pentru ca micuţii să nu mai fie plimbaţi dintr-o parte în alta şi pentru ca aparţinătorii lor să-şi poată conserva toată energia pentru a-şi susţine copilașii. Şi, de aceea, pe primul loc a fost dezvoltarea centrelor comprehensive de oncologie pediatrică.

Ne-am uitat apoi la cei care, din păcate, pierd bătălia cu boala aceasta. Dacă dovezile medicale ne spun că până la 70% dintre pacienţii oncologici au nevoie la un moment dat de îngrijiri paliative în evoluţia bolii lor, realizăm că, în ţara noastră, raportat la stadiile avansate de boală, s-ar putea ca această nevoie să fie mult mai mare.

S-au găsit, se identifică şi liniile de finanţare şi un lucru foarte important este că pornim această acțiune la nivel naţional şi cred că trebuie să facem un apel şi la administraţiile locale care au spitale în subordine, să vedem acele secţii care nu au activitate în mod particular şi să vedem cum pot fi ele convertite pentru a-i susţine pe pacienţii în nevoi.

Nu în ultimul rând, dorim să oferim servicii de calitate şi asta înseamnă ca pacienţii să ştie exact ce primesc acolo unde se duc.
Trebuie să vedem exact cum putem să îi oferim fiecărui pacient ce se poate mai potrivit. Deci, atunci când ajunge într-un centru să ştie exact ce primeşte, nu să să fie doar o poveste frumoasă”.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
25 septembrie, 2023
Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat
12 septembrie, 2023
Șefa ISJ Cluj despre consumul de droguri din școli: Pliculețe introduse prin gard, poliția nu poate percheziționa dealeri fără mandat
8 septembrie, 2023
S-a dat startul lucrărilor la drumul expres care va lega DN1 din zona Tureni de Autostrada Transilvania

Noua grădiniță din Baciu își va deschide porțile pentru cei mici la finele lunii octombrie, ...

Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie

Speranța mai redusă de viață a românilor comparativ cu cea a celorlalți cetățeni europeni și ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele ...

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Dacă te consideri o persoană ambițioasă, care iubește să își gestioneze singură timpul și îți ...

Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes

Judecătorul clujean Cristi Danileț a afirmat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că ...

Cristi Danileț, judecător: MCV trebuia menținut și înăsprit în cazul României, nu eliminat

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
Success message!
Warning message!
Error message!