• Acasă
  • /
  • Punctul critic
  • /
  • Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”

Publicat: 25 septembrie, 2023 13:31

Actualizat: 8 ianuarie, 2024 11:03

Speranța mai redusă de viață a românilor comparativ cu cea a celorlalți cetățeni europeni și numărul îngrijorător de mare al deceselor înregistrate la naștere ar trebui să reprezinte un grav semnal de alarmă pentru autoritățile din România și un îndemn la acțiune, susține într-un comunicat de presă chirurgul și deputatul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu.

Potrivit Eurostat, speranța de viață în România este 79,1 ani la femei și 71,4 la bărbați, date care ne plasează printre codașii clasamentului. La polul opus se afla țări precum Elveția, Islanda, Suedia, Italia, Spania, Finlanda sau Franța, unde speranța de viață a bărbaților este peste 80 de ani, iar a femeilor de peste 86 de ani. În ceea ce privește mortalitatea infantilă, România e pe primul loc în UE, cu 6 decese la 1000 de nașteri.

„O cauză esențială a speranței de viață reduse este absența orelor de educație pentru sănătate din școli. Finlanda este pe locul întâi în toate aceste topuri ale speranței de viață, cu o populație generală foarte bine educată – îi învață cum să aibă grijă de sănătate, cum să se îngrijească, reguli de igienă, cum să prevină apariția bolilor, când să se prezinte la medic, cum să aibă un dialog extrem de bun cu cadrele medicale, cu asistentele atunci când sunt într-o situație dată. Lucruri foarte simple, dar esențiale.

Noi, dacă avem așa o speranță mică de viață evident greșim undeva. O populație educată știe să îl respecte pe cel de lângă el, nu încalcă regulile de circulație, provocând carnagii pe șosea, cum se întâmplă prea frecvent la noi. Știe să se spele pe mâini – și asta nu-i o jignire. Suntem pe ultimele locuri la utilizarea pastei de dinți, a săpunului și știm că o mare parte din patologia orală este cauză a altor boli sistemice. Avem nevoie ca populația să știe să meargă la screening, să urmărească dacă are probleme cu tensiunea, cu glicemia și probleme de natură psihologică – iar a merge la psiholog dacă ai probleme nu înseamnă că ești nebun, este o chestie absolut normală”, a afirmat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu.

Unde e Programul „Educație pentru Sănătate în Școala Românească”?

Deputatul clujean a afirmat că în perioada în care a fost ministru al Sănătății a fost elaborat Programul Național „Educație pentru Sănătate în Școala Românească” sub patronajul Președinției, doar că programul nu a fost implementat.

„S-a spus că nu poate fi pus în practică deoarece nu exista ore suficiente. Dar, atât timp cât avem ora de religie, putem avea și educație pentru sănătate în școli. Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară.

Dacă e vorba de păstrarea identității naționale, identitatea națională nu trebuie plasată în secolul al XVII-lea. Dacă vrem să trăim mai mult și mai bine, identitatea noastră națională cred că trebuie plasată în 2023”, a subliniat Patriciu Achimaș-Cadariu.

De ce avem cea mai mare mortalitate infantilă din Europa?

În ceea ce privește mortalitate infantilă, el a apreciat că situația este „incalificabilă”.

„La începutul acestui an, domnul Rafila anunța finalizarea unei licitații pentru achiziționarea de incubatoare și ventilatoare pentru nașterile premature. Știți cine a început acea licitație? Eu, când eram ministru al Sănătății, în 2016. A durat din anul Domnului 2016 până în 2023. Dacă ăsta e modul în care ne gândim la copii, tot bătând gongul, dar nu putem finaliza o licitație decât după 7 ani, atunci să nu mire această situație catastrofală.

Aici e vorba de infrastructură, dacă ea nu există – avem niște secții pe care le tot peticim, infecțiile iarăși sunt o problemă foarte mare. Dacă nu avem suficiente neonatologii de nivel superior care să aibă specialiști bine pregătiți, din nou n-am rezolvat absolut nimic. Dar ce să te miri atunci când femei sunt lăsate să nască pe caldarâm sau când femei în suferință, cu întrerupere de sarcină, sunt uitate o noapte în spital? Deci problema aici e una complexă și ține evident de organizare, de modul în care specialiștii sau pseudo specialiștii se comportă, dar e și o problemă de infrastructură, de dotare, la care suntem nu corigenți, ci repetenți”, a mai afirmat deputatul PSD Patriciu Achimaș-Cadariu.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
13 iunie, 2024
OPOZIȚIA DIVIZATĂ și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al șaselea mandat la Primăria Cluj
4 iunie, 2024
Sabin Sărmaș, candidat la funcția de primar de Cluj: Am șanse să îl înving pe Emil Boc
4 iunie, 2024
Viorel Băltărețu, candidatul USR la funcția de primar vrea să urgenteze proiectele vitale pentru oraș
31 mai, 2024
Ce ar schimba Ramona Strugariu ca primar să nu avem în viitor un Cluj mai scump ca Bruxellesul
31 mai, 2024
Sabin Sărmaș a luat pulsul cartierelor: ce vor clujenii

Opoziția divizată și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al ...

OPOZIȚIA DIVIZATĂ și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al șaselea mandat la Primăria Cluj

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness

Mircea Moroșan (PNL) a câștigat un nou mandat de primar la Huedin, cu 30,5% din ...

Mircea Moroșan reales primar în Huedin
Success message!
Warning message!
Error message!