• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: Aparținătorii care îngrijesc bolnavi de cancer în vârstă de peste 18 ani vor primi concediu și indemnizație

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: Aparținătorii care îngrijesc bolnavi de cancer în vârstă de peste 18 ani vor primi concediu și indemnizație

Publicat: 3 februarie, 2022 17:47
Actualizat: 23 martie, 2022 01:53

Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede că asiguratul care însoțește la intervenții chirurgicale și tratamente un bolnav de cancer în vârstă de peste 18 ani beneficiază de concediu și indemnizație. Printre inițiatorii acestui proiect de lege se numără și deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, coordonatorul științific al noului Plan Național de Combatere a Cancerului, lansat în luna ianuarie la Palatul Cotroceni.
 

Chirurgul clujean a declarat înainte de vot că „Legea care modifică OUG nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate este extrem de utilă pentru pacienți și aparținători, având în vedere traseul dificil al pacientului în România”. 

„Ajutorul acordat aparținătorului era necesar pentru că noi nu avem din păcate un sistem articulat, ca și țările din Vest, care sa ajute pacientul sa navigheze între specialități și instituții, ceea ce pentru bolnav e greu și descumpănitor. Uneori este o problemă de comunicare între medici, iar pacienții sunt nevoiți să se plimbe dintr-un oraș în altul în căutare de specialiști.

Odată ce Planul Național de Combatere a Cancerului va fi implementat, astfel de inconveniente ar urma să fie eliminate în urma articulării sistemului”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu.

Potrivit noii legi, pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament. 

Durata de acordare a concediului și a indemnizației este de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient. 

Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice este de 85% din baza de calcul a asiguratului. 

În plus, în fiecare an în care primește concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o ședință de evaluare psihologică clinică și minimum cinci ședințe de consiliere psihologică clinică. De aceleași drepturi beneficiază și pacientul cu afecțiuni oncologice, prevede legea. Concediul și indemnizația pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, precum și ședințele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist.

În situația pacientului cu afecțiuni oncologice care are handicap auditiv ori surdocecitate, acesta are dreptul inclusiv la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, după caz.

Concediul și indemnizația sunt primite de aparținător și în situația în care însoțește pacientul la tratament pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene sau pe teritoriul altui stat. 

Ministerul Sănătății are obligația de a modifica protocolul oncologic pentru a include costurile necesare aferente în Programul național de oncologie.

În anul 2020, 2,7 milioane de oameni din Uniunea Europeană au fost diagnosticați cu cancer și alte 1,3 milioane de oameni și-au pierdut viața dinaceastă cauză.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
31 mai, 2023
Ce crede profesorul Achimaș despre greva anunțată de Sanitas: „Aș vedea logică o reorganizare a sistemului sanitar”
29 mai, 2023
Profesorul Achimaș explică de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului: “E o chestie de umefistan”
25 mai, 2023
Asociația Pro Infrastructură despre metroul de la Cluj: „Se poate transforma într-un fiasco”
25 mai, 2023
Cele mai bune practici în ceea ce privește igiena orală
24 mai, 2023
Se lucrează la drumul județean DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila

Profesorul și deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș-Cadariu a comentat într-o emisiune la BuzzNews.ro intenția ...

Ce crede profesorul Achimaș despre greva anunțată de Sanitas: „Aș vedea logică o reorganizare a sistemului sanitar”

Augustin Feneșan, prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a denunțat ...

Augustin Feneșan de la Consiliul Național al IMM-urilor despre formarea profesională: legiuitorul vrea să favorizeze universitățile în dauna furnizorilor privați

Bogdan Petrovai, Chief Commercial Officer BLITZ, a vorbit în emisiunea Antreprenoriada despre modul în care ...

Cum se construiește o echipă performantă de vânzări? Invitat Bogdan Petrovai de la BLITZ

Profesorul Achimaș a explicat într-o emisiune la BuzzNews.ro de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care ...

Profesorul Achimaș explică de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului: “E o chestie de umefistan”

Asociația Pro Infrastructură a făcut o analiză pe tema provocărilor cu care se vor confrunta ...

Asociația Pro Infrastructură despre metroul de la Cluj: „Se poate transforma într-un fiasco”

Probabil cea mai utilizată și expusă la pericole arie din tot corpul este cavitatea bucală. ...

Cele mai bune practici în ceea ce privește igiena orală

În data de 3 iunie asociația Go4fun organizează Parada Micului Biciclist, powered by Itsy Bitsy ...

Parada Micului Biciclist, în 3 iunie la Cluj

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe ...

Se lucrează la drumul județean DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila
Success message!
Warning message!
Error message!