• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Deputatul și medicul clujean Patriciu Achimaș Cadariu despre schimbările așteptate în sistemul de sănătate: nu există o baghetă magică, e nevoie de multă muncă

Deputatul și medicul clujean Patriciu Achimaș Cadariu despre schimbările așteptate în sistemul de sănătate: nu există o baghetă magică, e nevoie de multă muncă

Publicat: 24 noiembrie, 2021 08:31
Actualizat: 23 martie, 2022 04:59

Deputatul și medicul clujean Patriciu Achimaș Cadariu a vorbit la Via Cluj TV despre schimbările așteptate în sistemul de sănătate și a spus că performanța cere multă muncă. El a dat exemplul Clujului unde institutele au specialiști motivați și proiecte finanțate din fonduri europene.

Clujul medical nu a așteaptat miracole, o baghetă magică pentru o mai bună absorție a fondurilor europene, aici s-a muncit și se muncește mai mult iar rezultatele se văd, a declarat la Via Cluj TV prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD. Chirurgul care a condus Institutul de Oncologie înainte de a fi ales deputat a analizat la Via Cluj TV noile direcții strategice în domeniul sănătății prevăzute de programul de guvernare PSD-PNL-UDMR. Unul dintre dezideratele urmărite este atragerea de resurse financiare suplimentare pentru sănătate, în condițiile în care avem cel mai modest buget din UE.

“Nu sunt unii care vor rezolva cu o baghetă magică o mai bună absorție a fondurilor europene. Haideți să ne uităm în oglindă și dacă o să construim consecvent, dacă o să muncim mult mai mult decât până acum o să avem și o absorție a fondurilor europene mult mai bună”, a declarat profesorul Achimaș.

El a oferit exemplul Clujului unde Institutul Oncologic sau Institutul Inimii au rezultate bune pentru că au un management eficient și specialiști motivați.

“Este Clujul mai deosebit? Probabil că aici, la Cluj, e mai mult know how, probabil că oamenii or fi mai harnici unii dintre ei sau mai cu noroc (…). Pentru proiectele de la Institutul Oncologic finanțate din fonduri norvegiene am fost urmăriți până la ultimul leu. Diferența a fost de 57 de lei în final. Evaluarea proiectelor depuse pentru fondurile norvegiene a fost făcută în Elveția de către elvețieni, este modalitatea lor de a funcționa. Nimeni nu îti dă banii fără să vadă că într-adevăr ajung sa deservească scopul pentru care au fost investiți. Nu au fost bani pentru a cumpăra aparatură, ci pentru a obține rezultate oncologice mai bune.

Aparatura a fost un mijloc, dar dacă nu existau oameni pregătiți să folosească această aparatură, ar fi fost în van, erau niște aparate care stăteau nefolosite, cum am avut exemple de aparatură cumpărată în sănătate și ținută pe coridoare și neutilizată cu anii”, a subliniat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Deputatul Achimaș s-a referit și la prevederea din programul de guvernare referitoare la crearea unei rețele naționale de centre medicale comunitare, 800, în total, precum și la modul în care ar trebui gestionată pandemia. Nu în ultimul rând, chirurgul clujean s-a referit și la implementarea Planului Național de Control al Cancerului. Toate detaliile, în emisiune.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
6 decembrie, 2023
Exproprieri pentru metrou la Cluj: lista celor 486 de imobile vizate
29 noiembrie, 2023
Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță
29 noiembrie, 2023
Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj
17 noiembrie, 2023
Răzvan Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți susținute de cercetători și medici de talie mondială

A fi practicant de jocuri de noroc sau gambler, așa cum este noțiunea în limba ...

Secretele gamblerilor de succes. Iată cum îți poți garanta distracția în sala de jocuri

În societatea contemporană, accesul la credite a devenit o parte integrantă a vieții financiare, oferind ...

Dacă îți dorești un credit, dar nu vrei să plătești rata ani de zile, aceste soluții sunt potrivite pentru tine!

În viață, puține momente se compară cu emoția și entuziasmul care însoțesc vestea că vei ...

Urmează să deveniți părinți? Iată de ce va avea nevoie copilul tău în primele luni de viață

Raul Chis l-a avut invitat la emisiunea PUNCTUL CRITIC pe deputatul USR Viorel Băltărețu, la ...

USR Cluj-Napoca, în focul pregătirii unui contracandidat pentru Emil Boc

MDM Group informează că 21 decembrie 2023 este ultima zi de depunere a declaratiilor si ...

Ziua limită din decembrie până la care poți plăti taxele pe noiembrie 2023

Exproprieri pentru metrou la Cluj: 486 de imobile urmează să fie expropriate în vederea construirii ...

Exproprieri pentru metrou la Cluj: lista celor 486 de imobile vizate

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat
Success message!
Warning message!
Error message!