Deputatul și medicul clujean Patriciu Achimaș Cadariu a vorbit la Via Cluj TV despre schimbările așteptate în sistemul de sănătate și a spus că performanța cere multă muncă. El a dat exemplul Clujului unde institutele au specialiști motivați și proiecte finanțate din fonduri europene.
Clujul medical nu a așteaptat miracole, o baghetă magică pentru o mai bună absorție a fondurilor europene, aici s-a muncit și se muncește mai mult iar rezultatele se văd, a declarat la Via Cluj TV prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD. Chirurgul care a condus Institutul de Oncologie înainte de a fi ales deputat a analizat la Via Cluj TV noile direcții strategice în domeniul sănătății prevăzute de programul de guvernare PSD-PNL-UDMR. Unul dintre dezideratele urmărite este atragerea de resurse financiare suplimentare pentru sănătate, în condițiile în care avem cel mai modest buget din UE.
“Nu sunt unii care vor rezolva cu o baghetă magică o mai bună absorție a fondurilor europene. Haideți să ne uităm în oglindă și dacă o să construim consecvent, dacă o să muncim mult mai mult decât până acum o să avem și o absorție a fondurilor europene mult mai bună”, a declarat profesorul Achimaș.
El a oferit exemplul Clujului unde Institutul Oncologic sau Institutul Inimii au rezultate bune pentru că au un management eficient și specialiști motivați.
“Este Clujul mai deosebit? Probabil că aici, la Cluj, e mai mult know how, probabil că oamenii or fi mai harnici unii dintre ei sau mai cu noroc (…). Pentru proiectele de la Institutul Oncologic finanțate din fonduri norvegiene am fost urmăriți până la ultimul leu. Diferența a fost de 57 de lei în final. Evaluarea proiectelor depuse pentru fondurile norvegiene a fost făcută în Elveția de către elvețieni, este modalitatea lor de a funcționa. Nimeni nu îti dă banii fără să vadă că într-adevăr ajung sa deservească scopul pentru care au fost investiți. Nu au fost bani pentru a cumpăra aparatură, ci pentru a obține rezultate oncologice mai bune.
Aparatura a fost un mijloc, dar dacă nu existau oameni pregătiți să folosească această aparatură, ar fi fost în van, erau niște aparate care stăteau nefolosite, cum am avut exemple de aparatură cumpărată în sănătate și ținută pe coridoare și neutilizată cu anii”, a subliniat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.
Deputatul Achimaș s-a referit și la prevederea din programul de guvernare referitoare la crearea unei rețele naționale de centre medicale comunitare, 800, în total, precum și la modul în care ar trebui gestionată pandemia. Nu în ultimul rând, chirurgul clujean s-a referit și la implementarea Planului Național de Control al Cancerului. Toate detaliile, în emisiune.