Un fragment din Evanghelia după Marcu a fost găsit pe masca unei mumii din Egipt. Se pare că papirusul din care a fost confecționată această mască ar conţine copia celei mai vechi Evanghelii, găsite până în prezent.
Fragmentul din Evanghelia după Marcu ar fi fost scris în primul secol, în jurul anilor 80 – 90, potrivit experţilor.
Cu toate că mumiile faraonilor egipteni foloseau măşti făcute din aur, oamenii simpli se mulțumeau cu măşti făcute din papirus, vopsea şi adeziv. Având în vedere că nici papirusul nu era foarte accesibil ca preț, adesea erau reciclate foi scrise pentru confecționarea măștilor.
Cele mai vechi texte ale Noului Testament de care dispunem sunt datate în secolul II d.Hr. Mai concret, cel mai vechi document cunoscut este papirusul Rylands care conţine două fragmente din Evanghelia după Ioan şi este datat de către paleografi renumiţi între anii 117 – 130 d.Hr.
Dacă se confirmă această descoperire, avem de-a face cu primul document biblic ce provine din primul secol, scris la mai puţin de o generaţie de la original.
Evanghelia după Marcu a fost prima dintre cele patru evanghelii, scrisă aproximativ la începutul anilor 50, părerea bibliştilor fiind că atât Matei cât şi Luca s-au bazat pe aceasta, atunci când ei au scris propriile lor Evanghelii.
Detalii pe stiricrestine.ro